Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 4:44:27 μμ

Κόσμος

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2015 17:50

Spiegel: Οι πρόσφυγες και η ανικανότητα της Μέρκελ

Συντάκτης:
«Η ροή των προσφύγων στη Γερμανία συνεχίζεται και η καγκελαρία στο Βερολίνο δεν έχει βρει κανέναν τρόπο να την επιβραδύνει. Η πίστη στην ικανότητα της Ανγκελα Μέρκελ να χειριστεί το πρόβλημα βυθίζεται - ειδικά στο δικό της κόμμα», γράφει το Spiegel.
Δία τρία μοιράζεται το φετινό Νόμπελ Χημείας: ένας Τούρκος, ένας Αμερικανός και ένας Σουηδός μοιράζονται το μεγάλο βραβείο για τις «μηχανιστικές μελέτες της επιδιόρθωσης του DNA».

Η επιτροπή των Νόμπελ στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών επέλεξε τους Τόμας Λίνταλ από τη Σουηδία, Πολ Μόλντριχ από τις ΗΠΑ και Αζίζ Σανζάρ απο την Τουρκία.
22 Νοεμβρίου 1989. Μόλις 13 μέρες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι πρώτοι ψίθυροι περί γερμανικής ενοποίησης κάνουν τον γύρο του κόσμου και οι «βελούδινες επαναστάσεις» ετοιμάζονται να περάσουν το κατώφλι της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζητούν την ενεργοποίηση πρόβλεψης της Συνθήκης της Γενεύης για σύσταση ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής που θα ρίξει φως στο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στην Κουντούζ.

Το κυριότερο σημείο που θέλουν να διαλευκανθεί είναι πως κινήθηκε η εντολή για βομβαρδισμό στην ιεραρχία των στρατιωτικών δυνάμεων.
Η δημοτικότητα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κόμματός της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο εξαιτίας του τρόπου που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ενώ αντίθετα φαίνεται να αυξάνονται τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε την Τρίτη πως επιθυμεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ εκτίμησε ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν μια «καταστροφή» τόσο για τους Βρετανούς, όσο και για τους Ευρωπαίους.
Νέα στοιχεία για το πλοίο Norman Atlantic τα οποία ρίχνουν φως στη ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε στα σύνορα ιταλικών και ελληνικών χωρικών υδάτων τον περασμένο Δεκέμβριο φέρνει στη δημοσιότητα η ιταλική εφημερίδα, Il Fatto Quotidiano.
Το χρονοδιάγραμμα το οποίο πρόκειται να ακολουθήσει η διαδικασία ανάκλησης των πετρελαιοκίνητων μοντέλων του VW Group που φέρουν το παράνομο λογισμικό αποκάλυψε με δηλώσεις του στον Τύπο ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου αυτοκινητοβιομηχανιών.
Νέα περιστατικά συμπλοκών μεταξύ δεκάδων που βρίσκονται σε κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία, με προσωπικές αντεγκλήσεις για ασήμαντες αφορμές να κλιμακώνονται γρήγορα σε συγκρούσεις που έφτασαν μέχρι και τους 300 εμπλεκομένους.
Το μέτρο του αποκλεισμού της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, και του Όρους του Ναού, για τους Παλαίστινιους ήρε η ισραηλινή αστυνομία, μετά την ένταση που είχε κλιμακωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Η ένταση είχε δημιουργήσει φόβους ακόμη και για ξέσπασμα νέας ιντιφάντα, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από την πλευρά του δήλωσε πως δεν επιθυμεί «στρατιωτική κλιμάκωση» με το Ισραήλ.