Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 11:52:15 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 05:11

Η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της πολιτική

Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει την πολιτική της που θα οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, όπου τόνισε:

Πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει την πολιτική της που θα οδηγεί στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, τόνισε ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, όπου τόνισε:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε κάθε μέρα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων αυτά τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από τις Βρυξέλλες ή με αφορμή τις Βρυξέλλες για την οικονομία. Αλλά έχω παρατηρήσει ότι εκείνο το αναπτυξιακό μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ακόμα δεν έχει πάρει μπροστά.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Το πρόβλημα της οικονομίας της χώρας, δεν είναι πρόβλημα που έρχεται από τις Βρυξέλλες ή που έρχεται απ' έξω, είναι πρόβλημα δικό μας. Το ασφαλιστικό δεν τίθεται από κανέναν άλλον, ούτε από τους Ευρωπαίους, ούτε από τους Αμερικάνους, ούτε από τους Ρώσους. Είναι θέματα δικά μας αυτά και η οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, προφανώς έχει επηρεαστεί από τη διεθνή, αλλά είναι κυρίως κρίση που προέκυψε από το δικό μας μοντέλο, από όλα όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.
Άρα λοιπόν το θέμα είναι τώρα, να την αντιμετωπίσουμε με πολλαπλές παρεμβάσεις. Μπορεί την επικαιρότητα να την απασχολούν ζητήματα όπως το ασφαλιστικό ή η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, δηλαδή της οικονομικής μας δραστηριότητας, είναι σαφές όμως ότι και το αναπτυξιακό σκέλος, το οποίο συνδέεται κυρίως με την αξιοποίηση των πολύ σημαντικών πόρων από το Δ' ΚΠΣ, είναι και αυτό σε εξέλιξη.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια βιασύνη, γιατί η κρίση είναι μεγάλη, αλλά από την άλλη μεριά όταν έχεις μπροστά σου ή έχεις παραλάβει τόσο δύσκολα ζητήματα ή τόσο ανοιχτά μέτωπα, θέλει περίσκεψη και σωφροσύνη για να μπορέσεις να τα αναπτύξεις σωστά. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος της κρίσης δεν επιτρέπει να χάνουμε χρόνο, αλλά το θέμα δεν είναι βιαστικά ή αργά, το ζήτημα είναι να γίνουν όλα με το σωστό τρόπο. Με αυτή την έννοια λοιπόν, εγώ νομίζω ότι αναμένονται όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να βοηθηθεί η πραγματική λειτουργία της οικονομίας, είτε αμυντικά είτε επιθετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναμένονται όπως το είπατε, αλλά για να γκρινιάξω εγώ λίγο κ. Φλωρίδη, το θέμα είναι ότι σε αυτές τις πρώτες 100 μέρες υποτίθεται θα έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το στίγμα της. Για να είμαι επιεικής, μπορεί το λάθος να είναι μόνο επικοινωνιακό και από πίσω να δουλεύουν οι υπουργοί και να μη φαίνεται, πράγμα αμφίβολο.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η αντίληψη η δική μου είναι αυτή που προσπάθησα να σας περιγράψω, ότι το μέτωπο έχει πολλά επιμέρους σημεία με τα οποία πρέπει κανείς να ασχοληθεί. Σαφώς ένα από τα σημεία αυτά, είναι και το ζήτημα του πώς τονώνεις την αγορά, αλλά έχω την εντύπωση ότι πριν από αυτό, είναι το πως διασώζεις την αγορά από τον κίνδυνο του να υποστεί μεγαλύτερα πλήγματα. Νομίζω ότι τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κ. Κατσέλη, αυτά που ανακοινώθηκαν ή αυτά που θα κατατεθούν, δείχνουν το μέτρο του τι ακριβώς θα προκύψει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους δανειολήπτες δηλαδή, το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες είναι σε αυτή την κατεύθυνση;  Δεν είναι.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Μα προσέξτε. Εδώ είναι ένας πόλεμος ο οποίος έχει και άμυνα και επίθεση, έτσι δεν είναι; Δηλαδή αν αφήσεις τον κόσμο να καταστραφεί την ώρα που θα μπορούσες να τον βοηθήσεις, νομίζω ότι είναι λάθος. Αν δεν βγάλεις τη θηλιά από το λαιμό πολλών ανθρώπων που αυτή τη στιγμή λόγω Τειρεσία δεν μπορούν να πλησιάσουν τις τράπεζες, νομίζω ότι μάλλον στραβά αρμενίζεις και σε αυτά, η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι. Όπως επίσης αν δεν ρίξεις και το βλέμμα σου σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα μεγαλύτερα από όλους μας, τότε προφανώς δεν υπηρετείς τη δική σου στρατηγική. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, αλλά εγώ θυμάμαι τον ίδιο τον κ. Παπακωσταντίνου, όχι άλλο πρόσωπο, να λέει προεκλογικά ότι δεν μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου, εάν δεν έχουμε ανάπτυξη και προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, 4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερους φόρους, χωρίς ανάπτυξη.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Tα αναπτυξιακά ζητήματα επαναλαμβάνω, είναι θέματα που συνδέονται με το πώς διαθέτεις τους πόρους που έχεις. Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να εφεύρει πόρους να διαθέσει, θα δει αυτούς που έχει. Τι έχει κυρίως; Έχει το Δ’ ΚΠΣ και είναι κάποια δισεκατομμύρια αυτά. Αυτό που νομίζω ότι ετοιμάζουν τώρα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των χρημάτων, έτσι ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία. Αυτό είναι το ένα μέτωπο και το άλλο μέτωπο είναι, να προσπαθήσεις να βγάλεις από τη μεγάλη δυσκολία πολλές μικρές κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να αφανιστούν, είτε από την ιστορία των ακάλυπτων επιταγών ή των μεταχρονολογημένων, είτε λόγω του Τειρεσία. Δεν είναι ένα πράγμα και από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η χώρα δεν έπαψε να έχει νόμους και να λειτουργεί. Εγώ για παράδειγμα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν καταβάλλεται ο ΦΠΑ. Το ΦΠΑ τον πληρώνουμε εσείς, εγώ και εκατομμύρια Έλληνες κάθε μέρα, όταν αγοράζουμε το οποιοδήποτε προϊόν, οτιδήποτε, ένα μπουκάλι νερό να αγοράσουμε, ένα γάλα, ένα ψωμί, εκεί πληρώνουμε ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί είναι εύκολο να βάλουμε τους αστυνομικούς στους δρόμους και είναι δύσκολο να βγάλουμε τους εφοριακούς στους δρόμους να μαζέψουν το ΦΠΑ. Κανένας δεν κόβει αποδείξεις πια, ας πούμε.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ακριβώς. Αυτό επίσης είναι ένα ακόμη από τα μέτωπα στα οποία χρειάζεται επιτάχυνση. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι προσωρινά ή μάλλον πέρασε μία εντύπωση ότι οι υποχρεώσεις μας προς το κράτος έχουν πάψει να υπάρχουν. Δεν έχουν πάψει να υπάρχουν. Δυστυχώς τα μέτωπα είναι πάρα πολλά και μπορεί να φαίνεται ότι περνάει ένας χρόνος, αλλά έχω την εντύπωση ότι καλύτερα είναι ένα πράγμα να γίνει σωστά, παρά να γίνει πρόχειρα, βεβιασμένα και να μην αποδώσει τα αποτελέσματα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη του κόσμου για γρηγορότερες παρεμβάσεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι σε βάρος του σωστού αποτελέσματος.