Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:47:30 πμ
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:27

Νηφάλιο διάλογο για το εθνικό θέμα της ελληνικής ιθαγένειας

Την πρώτη του τοποθέτηση για το θέμα της ελληνικής ιθαγένειας ξεκαθάρισε ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM, μετά και τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να διαφοροποιείται:
«Είχαμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία συμμετέχω, ακρόαση του Συνηγόρου του πολίτη. Εκεί λοιπόν στη διαδικασία, επειδή άνοιξε και το θέμα της ιθαγένειας και μάλιστα άνοιξε νομίζω με παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής, του κ. Παπαϊωάννου, με ερώτημα προς στο Συνήγορο, υπέβαλα στο Συνήγορο του Πολίτη δύο ερωτήματα, εγώ δεν τοποθετήθηκα, δύο ερωτήματα υπέβαλα:
Εάν η πράξη με την οποία απονέμεται η ιθαγένεια θα συνεχίσει να παραμένει ως μια διοικητική πράξη ανέλεγκτη από τα δικαστήρια, δηλαδή αναιτιολόγητη όταν απορρίπτεται και επειδή τέθηκε και ένα ζήτημα εάν μπορεί να δει κανείς το θέμα της ιθαγένειας από τη σκοπιά των δικαιωμάτων των παιδιών, ρώτησα εάν υπάρχει διεθνής σύμβαση η οποία να περιγράφει την αίτηση απονομής της ιθαγένειας ως δικαίωμα αυτού που ζητάει να ικανοποιηθεί, ως δικαίωμα του οποίου μπορεί κανείς να ζητήσει την ικανοποίησή του.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία όταν έχεις απέναντί σου μια τέτοια αρχή και έχουμε αυτό το θέμα, όφειλα κατά την άποψή μου να θέσω δύο ερωτήματα και να πάρουμε δύο απαντήσεις, όχι εγώ, να τις πάρουμε όλοι.
Βεβαίως όταν έρθει το θέμα αυτό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και τοποθετήσεις.
Το ζήτημα της ιθαγένειας είναι εθνικό ζήτημα, δηλαδή μας αφορά όλους και πρέπει να δείξουμε πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό ότι και η κυβέρνηση και η ΝΔ συμφωνούν σε κάτι βασικό, ότι δηλαδή η υπόθεση αυτή θα αφορά μόνο τους νομίμως εγκατεστημένους και παραμένοντες στην Ελλάδα. Τώρα μένει να δούμε τις προϋποθέσεις και εκεί θέλει νηφάλιο διάλογο. Αλίμονο αν η συζήτηση σε αυτό το ευαίσθητο εθνικό θέμα, γίνει στη βάση πατριώτες και προδότες. Αλίμονό μας».