Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 4:51:09 μμ
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 04:53

Πληρώσαμε συμπεριφορές και πράξεις στελεχών μας

Ο φάκελλος «Ήττα Οκτωβρίου» θα ανοίξει. Η κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό ισχύει πάντα, με τον Αντώνη Σαμαρά και βεβαίως θα συνυπάρξουμε, εγώ πάντα έκλεινα πληγές! Στα σημεία αυτά συνοψίζονται οι απαντήσεις μιας λίαν ενδιαφέρουσας συνέντευξης με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ηγετικό στέλχος της Ν.Δ. επί σιερά ετών ΥΠΕΞ και σήμερα διεκδικήτρια της προεδρίας του κόμματος στις εκλογές της; 29ης Νοεμβρίου.
Η κ. Μπακογιάννη είχε την καλωσύνη να απαντήσει στα ερωτήματα που της υποβάλλαμε (εγγράφως) και με ιδιαίτερη ικανοποίηση καταχωρίζουμε το πλήρες κέιμενο της συνέντευξης μαζί της.

Κυρία Μπακογιάννη, πόσο κοντά σε επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρισκόμαστε;  Εκτιμάτε ότι η ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί επαρκές  κίνητρο για τους γείτονες, όταν μάλιστα οι ίδιοι διακηρύσσουν ότι προέχει για αυτούς η προάσπιση της «εθνικής τους ταυτότητας»;
Οι κυβερνώντες στα Σκόπια έχουν να απαντήσουν στο εξής δίλημμα: Ή θα διαλέξουν την ευρωπαϊκή προοπτική η οποία περνάει από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα ή θα επιλέξουν την διεθνή απομόνωση. Εμείς χαράξαμε τις εθνικές κόκκινες γραμμές της χώρας. Μαζί με τον Κώστα Καραμανλή πετύχαμε τη μεγάλη εθνική νίκη του Βουκουρεστίου, την πολιτική που εισηγήθηκα και υλοποίησα ως αρμόδια υπουργός Εξωτερικών. Μία πολιτική με την οποία οδηγήσαμε ολόκληρη τη συμμαχία και τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να δεχτούν τις ελληνικές θέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική νίκη στο Σκοπιανό τα τελευταία 17 χρόνια και η νίκη αυτή φέρνει τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι παραλάβαμε το ζήτημα βαλτωμένο, μετά από 11 χρόνια αδράνειας η οποία οδήγησε σε αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα από 100 και πλέον χώρες. Οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ υιοθέτησαν τη δική μας θέση και αυτό ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μας τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα αυτό. Την πολιτική αυτή θα την υπερασπιστούμε και στο μέλλον. Και θα πιέσουμε το ΠΑΣΟΚ να την ακολουθήσει και αυτό γιατί είναι η μόνη υπεύθυνη γραμμή για τη χώρα, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε την ιστορία και τα συμφέροντά μας.

Συμπληρώνονται τα χρόνια σχεδόν δυο γενεών (από τα γεγονότα στην Κύπρο το 1963-64) όπου η ένταση κυριαρχεί στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Θα χρειαστεί να ζήσει και τρίτη γενιά  την ένταση και τα τεράστια προβλήματα που συνεπάγεται με τους γείτονες;
Εγώ πάντα πίστευα ότι δεν μπορούμε να μασάμε τα λόγια μας στην εξωτερική πολιτική. Η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Εμείς, κύριε Παγλαρίδη, έχουμε μια ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας. Και μένουμε αταλάντευτοι σε αυτή την πολιτική. Είναι μια πολιτική που εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα. Ακολουθήσαμε μια πολιτική αρχών. Πολιτική που στρατηγικό στόχο έχει τη συνεχή βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία με το βλέμμα σε ένα μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και συνεχούς, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προς όφελος των λαών μας και της περιοχής μας ολόκληρης. Χάρη στην πολιτική αρχών που με συνέπεια ακολουθήσαμε, η Τουρκία σήμερα γνωρίζει πολύ καλά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια τον δύσκολο και μακρύ δρόμο της προς την Ευρώπη. Με βάση όμως αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Με βάση την τήρηση από μέρους της των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Δεσμεύσεις που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των θρησκευτικών ελευθεριών,  το σεβασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την προστασία των μειονοτικών ιδρυμάτων και των περιουσιών τους,  την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα που καταφέραμε να τα εντάξουμε σε μια σειρά από δεσμευτικά ευρωπαϊκά κείμενα. Εν όψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι Ευρώπη αλά καρτ, δεν υπάρχει. Ότι δεν υπάρχουν λευκές επιταγές. Ότι επικίνδυνες πρακτικές που ρίχνουν νερό στο μύλο της έντασης δεν μένουν αναπάντητες. Έχουν άμεση απάντηση και έχουν και διεθνείς και ευρωπαϊκές συνέπειες. Ο στόχος της πλήρους ένταξης πρέπει περνά από την πλήρη συμμόρφωση. Καθαρές κουβέντες, που οδηγούν σε καθαρές σχέσεις. Αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματική και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική.

Σε λιγότερο από μήνα ενδεχομένως ο λαός της Ν.Δ να σας αναδείξει στην προεδρία του κόμματος. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις σας ως νέα πρόεδρος;
Ονειρεύομαι μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, σε μια δυνατή Ελλάδα. Ονειρεύομαι την Ελλάδα ισχυρή και τους Έλληνες να ζουν με ευημερία. Αλλά, για να είναι μια χώρα ισχυρή, πρέπει να έχει και κόμματα ισχυρά. Ένα τέτοιο ισχυρό κόμμα ονειρεύομαι να κάνω τη Νέα Δημοκρατία. Ακούω κάθε μέρα τη φωνή της βάσης. Και η βάση της Νέας Δημοκρατίας βροντοφωνάζει: Αλλάξτε τα όλα! Αλλάξτε πολιτική, οργανωθείτε απ’ την αρχή για να ξανακερδίσουμε την κοινωνία! Αλλά, πριν ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζω να κάνω στο κόμμα μας, με την υποστήριξη της βάσης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε.
Σε αυτό το ερώτημα απαντώ με τέσσερις βασικές  δεσμεύσεις: Πρώτον. Για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας λόγου, ώστε να διαμορφώσουμε μια νέα, πειστική προγραμματική πρόταση, συνεπή με την κοινωνικά φιλελεύθερη ιδεολογία μας, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης. Δεύτερον. Για την ανανέωση της εικόνας του κόμματος, με την ανάδειξη νέων στελεχών σε θέσεις κλειδιά, που θα το μπολιάσουν με σύγχρονες αντιλήψεις. Πιστεύω για παράδειγμα, ότι ο αρχηγός πρέπει να έχει θητεία. Δεν είναι Μητροπολίτης. Γι’ αυτό προτείνω τετραετή θητεία και εκ νέου κρίση. Τρίτον. Για την άμεση άσκηση αξιόπιστης και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην τους αφήσουμε χωρίς θεσμικό έλεγχο και να αναδείξουμε ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά που δημαγωγικά υπόσχονταν προεκλογικά. Τέταρτον. Για τη δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού και δημοκρατικού, ελκυστικού σε κάθε πολίτη. Έτσι, θα κάνουμε πάλι τους Νεοδημοκράτες και τις Νεοδημοκράτισες υπερήφανους για το κόμμα μας, έτσι θα μπορέσουμε να γίνουμε πάλι πλειοψηφική δύναμη.

Θα επιχειρήσετε μια ουσιαστική αναζήτηση, μέσω ευρύτατου διαλόγου, των αιτίων της μεγάλης ήττας;
Ακούστε, πιστεύω ότι η ΝΔ έχασε τη μάχη, όχι τον πόλεμο. Πιστεύω, επίσης, ότι γρήγορα θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε, εφόσον βέβαια προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στα πρόσωπα, στις ιδέες, στην φιλοσοφία, στην πολιτική πρόταση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Φυσικά αυτοκριτική χρειάζεται αναμφισβήτητα να κάνουμε. Να την κάνουμε όμως με αυστηρά πολιτικούς όρους, και όχι με προσωπικούς ή ψυχολογικούς. Ναι, παρουσιάσαμε αδυναμίες. Ναι, σε ορισμένα ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που έπρεπε. Ναι, σε κάποια δείξαμε ατολμία και αναποφασιστικότητα. Φτάσαμε έτσι, ακόμα και όταν παίρναμε τη σωστή απόφαση, να το κάνουμε με τέτοια καθυστέρηση που ακύρωνε τα όποια οφέλη. Πάνω απ’ όλα, στις εκλογές πληρώσαμε συμπεριφορές και πράξεις στελεχών μας που ενόχλησαν τους πολίτες. Ξέρετε, ότι ακόμη πριν από της εκλογές, στη μάχη για τη Νέα Δημοκρατία, έχω οργώσει όλη την Ελλάδα. Παντού μιλώ με τους Νεοδημοκράτες, ακούω τις αγωνίες τους, τις προσδοκίες τους, απαντώ στην κριτική τους. Όπου και αν πήγα, το ίδιο πράγμα άκουγα παντού: ότι συμπεριφορές, νοοτροπίες στελεχών έφεραν τους οπαδούς μας σε δύσκολη θέση. Τους έφεραν στη θέση να απολογούνται για πράγματα που και οι ίδιοι θα ήθελαν να στηλιτεύσουν ή να απορρίψουν. Και αυτό βέβαια μας κόστισε ακριβά. Διότι όταν απομακρύνεσαι από την βάση χάνεις το βηματισμό σου  με την κοινωνία, όπως και έγινε. Οφείλουμε να το παραδεχθούμε με ευθύτητα και θάρρος. Και το κυριότερο: οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επαναλάβουμε από εδώ και στο εξής.

Παπανδρέου και Βενιζέλος ύστερα από μια «αιματηρή» εσωκομματική μάχη πριν δυο χρόνια, σήμερα συνυπάρχουν σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Υπό τις συνθήκες που διεξάγεται σήμερα η μάχη με τον κ. Σαμαρά, μπορεί ο νεοδημοκράτης να είναι βέβαιος ότι αύριο, εάν εκλεγείτε πρόεδρος, θα συνεργαστείτε με τον κ. Σαμαρά δοθέντος και του της επιβαρυμένης πολιτικής προϊστορίας;
Οι νεοδημοκράτισσες και οι νεοδημοκράτες με γνωρίζουν καλά. Δεθήκαμε μέσα από αγώνες. Μέσα από αγώνες δύσκολους αλλά και ωραίους. Μας ενώνουν οι νίκες, αλλά και οι ήττες. Μας ενώνουν οι μεγάλες μας χαρές αλλά και οι πίκρες. Στιγμές συγκίνησης και πόνου, αλλά και στιγμές ανάτασης όταν με πρώτη την ΟΝΝΕΔ γιορτάζαμε με την γαλάζια μας σημαία.  Ήμασταν πάντοτε μαζί, πάντοτε ενωμένοι στους κοινούς μας αγώνες. Το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009. Πάντα ήμασταν μαζί. Πάντα ήμασταν η μεγάλη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε όλοι στελέχη που έχουμε οικοδομήσει μια ειλικρινή και όχι ευκαιριακή σχέση μεταξύ μας. Είχαμε πάντα ένα κοινό και διαρκή στόχο για το κόμμα μας. Να πρωτοπορεί. Να μεγαλώνει και να νικάει. Χωρίς μυστικές νυχτερινές συμφωνίες, χωρίς παζάρια, χωρίς τυχοδιωκτισμούς. Την ενότητα την κάνω πράξη. Δεν είναι κούφια λόγια. Εγώ πάντα έκλεινα πληγές δεν άνοιγα.

Δηλώσατε, η μόνη από τους υποψηφίους αρχηγούς της Ν.Δ. ότι κακώς καταργήθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, εκλεγόμενη στην ηγεσία της Ν.Δ., πόσο θα επιμείνετε για την επαναλειτουργία του;
Ακούστε, το Υπουργείο αυτό είχε έναν συμβολισμό και ορισμένες αρμοδιότητες. Θα κατανοούσα την κατάργησή του, αν οι αρμοδιότητές του ήταν πια ξεπερασμένες. Αυτό δεν μου είναι πολύ κατανοητό. Η ΝΔ άφησε έναν υπουργό και σήμερα το ΠΑΣΟΚ τοποθέτησε δυο υφυπουργούς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η επαναλειτουργία του, με –αν θέλετε- νέες, πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες, με τον υπουργό να έχει τη παρεμβατικό ρόλο σε θέματα που συνδέονται με την γεωγραφική περιοχή του υπουργείου, είναι απαραίτητη και αναγκαία.

Μιλάτε για σύγχρονο ευρωπαϊκό πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου κόμματος;
Είναι αδήριτη ανάγκη, κύριε Παγλαρίδη, η ΝΔ να αναγεννηθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πολυσυλλεκτικό κόμμα. Είναι κάτι που ζητάνε οι ψηφοφόροι της παράταξής μας, το σύνολο της κοινωνίας, ανεξαρτήτως από το αν μας ψηφίζουν ή όχι. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να γίνουμε ένα πλειοψηφικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα ολόκληρης της κεντροδεξιάς, ανοιχτό σε νέα ρεύματα σκέψης. Με νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες και νέες αντιλήψεις, ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ξανά ελκυστικό στους νέους ανθρώπους. Στόχος μας είναι το σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό κόμμα. Βούληση μας, να διευρύνουμε πολύπλευρα την πολιτική μας απήχηση. Και προς τα δεξιά και προς το κέντρο, αλλά και προς τους πολίτες που σήμερα απορρίπτουν την πολιτική. Η πολυσυλλεκτικότητά μας, άλλωστε, είναι η δύναμή μας. Οι φιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί πολίτες, οι οπαδοί της λαϊκής κοινωνικής δεξιάς, οι κεντρώοι, είναι όλοι πλούτος για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός μας είναι μόνο ο λαϊκισμός, ο οποίος είναι επικίνδυνος για την πατρίδα μας. Θέλω δε εδώ να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η ενότητα του κόμματος είναι η πρώτη προτεραιότητά μου. Ετούτη την κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, δεν περισσεύει κανείς. Ομαδοποιήσεις και διαχωρισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο κόμμα μας. Στην αυριανή Νέα Δημοκρατία, δεν θα υπάρχουν συστήματα και προσωπικοί μηχανισμοί. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δημόσια δέσμευσή μου.

Τι θα κάνετε με τα χρίσματα των υποψηφίων Δημάρχων του κόμματός σας, εφόσον φυσικά εκλεγείτε αρχηγός της ΝΔ;
Οι εκλογές σε ένα χρόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη ΝΔ. Μεταξύ των επτά καταστατικών αλλαγών που έχω προτείνει είναι και η ενίσχυση του ρόλου των μελών του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών. Ανάλογες διαδικασίες θεσμοθετούνται για την ανάδειξη των εκπροσώπων στην Αυτοδιοίκηση, ενώ θεσπίζονται παράλληλα εσωκομματικά δημοψηφίσματα, για τοπικά θέματα. Επιθυμία και στόχος μου είναι να μη λαμβάνονται οι αποφάσεις σε κάποιο δωμάτιο της  Ρηγίλλης. Αλλά  οι αποφάσεις που αφορούν τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη,  να λαμβάνονται  στην  Αλεξανδρούπολη, από τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Από τους πολίτες  που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.