Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 5:47:54 πμ
etpa
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 11:51

Σ. Ξυνίδης: “H Κυβέρνηση οφείλει να προασπίσει τον 14ο μισθό”

Συντάκτης:

Τα προβλήματα της οικονομίας, που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης κατά την επίσκεψη του στο Κιλκίς, το περασμένο Σάββατο, ενώ στους δημάρχους του νομού ξεκαθάρισε πως τα ταμεία που άφησε η Ν.Δ. είναι άδεια.
«Το μέχρι πού θα πάει η κρίση είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ βασανιστικό για όλους μας και πολύ περισσότερο για μια Κυβέρνηση, η οποία υποχρεώνεται να πάρει αποφάσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στην αντίληψή της, ούτε στη φιλοσοφία της, ούτε και σ' αυτά τα οποία θα ήθελε να κάνει αυτούς τους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης της χώρας», είπε ο κ. Ξυνίδης.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν κρυφοί σχεδιασμοί και σημείωσε: «Το πού θα πάει, είναι μια κατάσταση δυναμική, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και δεν έχει να κάνει με κανένα κρυφό σχεδιασμό ή καμιά κρυφή ατζέντα, αλλά έχει να κάνει με δυο πράγματα. Πρώτον, με τα ελάχιστα πράγματα που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε πτώχευση και δεύτερον, να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τη βασική αρχή την οποία θέσαμε σε όλο μας το πρόγραμμα και που ανέκαθεν είχαμε στο ΠΑΣΟΚ, αυτό της υπηρέτησης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Σε ερώτησή μας, για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον ελληνικό λαό, που άλλα του είπαν προεκλογικά και μετεκλογικά και τώρα του παίρνουν ακόμη και τον 14ο μισθό, ο κ. Ξυνίδης απάντησε:
«Εάν ο κ. Καραμανλής και η Ν.Δ. προεκλογικά μιλούσε για πάγωμα μισθών γιατί ήξερε και απέκρυπτε ότι το έλλειμμα είχε φτάσει στο 12,7%, εντάξει, αλλά θα έπρεπε να το πει στον ελληνικό λαό και όχι να μιλάει για 6% έλλειμμα. Για τον 14ο μισθό θέλω να πω ότι, κατά την εκτίμησή μου, η μη καταβολή του είναι κάτι το πολύ επαχθές για τον ελληνικό λαό και η Κυβέρνηση οφείλει να τον προασπίσει και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσπαθήσει να κάνει. Το μόνο που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε, ως ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό είναι ότι και αυτά τα δυο θα τηρηθούν.
Και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, παρότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση, η οποία μονόδρομα οδηγούσε εκεί και δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από τη βασική μας αρχή της υπηρέτησης, στο μέτρο του δυνατού, της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο κ. Ξυνίδης τόνισε πως «αυτή η παράταξη και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πάντα και αποδεδειγμένα στάθηκαν αντάξιες στο ύψος των περιστάσεων, όποτε όλα τα εθνικά ζητήματα βρέθηκαν σε καίριο σημείο και νομίζω ότι ουδέποτε επέδειξε μια τέτοια συμπεριφορά που να δικαιολογεί ανησυχίες ότι δεν θα τα υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο», ενώ σημείωσε πως η «κόκκινη γραμμή» στο θέμα των Σκοπίων ισχύει.

Χρίσματα στις
δημοτικές;
Αναφερόμενος στο θέμα του «Καλλικράτη» επέρριψε ευθύνες στη Ν.Δ. που δεν τόλμησε να προχωρήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έκανε και τον «Καποδίστρια».
«Ο «Καλλικράτης» δεν θα δημιουργήσει ούτε παραταξιακά και κομματικά μικρομάγαζα, ούτε προσωπικά μικρομάγαζα. Θα φτιάξει μεγάλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα φέρει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στο προσκήνιο ως σύγχρονο μοντέλο, ως εργαλείο ανάπτυξης του τόπου που θα προσφέρει στην κοινωνία. Αυτό είπαμε στον ελληνικό λαό κι αυτό θα κάνουμε», είπε για τον τρόπο που θα συγκροτηθούν οι νέοι δήμοι.
Οσον αφορά τα κομματικά χρίσματα στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης σημείωσε:
«Καταρχήν θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας ως παράταξη και ιδίως σε μια περίοδο όπου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα αρχιτεκτονική στο διοικητικό χάρτη της χώρας, να πάρουμε θέση για το ποιες αυτοδιοικητικές δυνάμεις είναι αυτές που θα υπηρετήσουν το μεγάλο βήμα και το μεγάλο σχέδιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει να υποδείξει στις τοπικές κοινωνίες πρόσωπα ή να τα επιβάλει. Προφανώς μέσα στις τοπικές κοινωνίες  δημιουργούνται δυναμικές και δημιουργούνται τάσεις.
Σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές τάσεις το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει θέση, οφείλει να πει κατά τη γνώμη του ποιοι τις υπηρετούν. Βεβαίως μέσα από διαδικασίες, οι οποίες θα υπάρξουν μέσα στο Κίνημά μας και  προβλέπονται και από το καταστατικό. Θα ακολουθήσουμε διαδικασίες οι οποίες, κατά το δυνατόν, θα εγγυώνται τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι εκεί που είναι εμφανή τα πράγματα θα μπούμε σε μια διαδικασία ατέρμονων συζητήσεων δια της διαδικασίας, αλλά εκεί που πράγματι θα υπάρχουν ζητήματα επιλογής υποψηφίων και θα χρειάζεται να εκφραστεί μια ευρύτερη δυνατότητα συμμετοχής της κοινωνίας, ενδεχομένως και να επιλεγεί αυτή η διαδικασία.
Άρα, δεν  μιλάμε για μια διαδικασία απόλυτα κομματική, η οποία θα έρθει να δεσμεύσει τα πράγματα για να βγάλει μορφώματα κομματικά τα οποία θα επιβληθούν. Μιλάμε για μια αμφίδρομη σχέση των αυτοδιοικητικών τάσεων, που όμως συνδιαμορφώνονται μαζί με το Κίνημά μας και μέσα απ’ αυτή τη ζωντανή διαδικασία θα επιλέγονται. Έτσι, δεν θα τραυματίζουν τις τοπικές κοινωνίες και θα δίνουν τη δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ πράγματι να ανιχνεύσει και να υποστηρίξει αυτούς, που κατά τη γνώμη μας θα ήταν καλύτερες επιλογές να υπηρετήσουν τον «Καλλικράτη».

Με φορείς
Μετά τη συνέντευξη ο κ. Ξυνίδης συζήτησε με τους εκπροσώπους των φορέων του νομού και ιδιαίτερα με το νομάρχη και τους δημάρχους, με την παρουσία και των δυο βουλευτών, Γιώργου Φλωρίδη και Θεόδωρου Παραστατίδη, ενώ τη διαδικασία συντόνιζε ο γραμματέας της Ν.Ε. Λεωνίδας Δημητριάδης.
Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν, ο νομάρχης Β. Μπαλάσκας, οι δήμαρχοι Δ. Σισμανίδης, Δ. Τερζίδης, Γ. Θεοδωρίδης, Δ. Σμυδάκης, Σ. Συμεωνίδου, Ε. Κουρτζανίδης, Γ. Καλπακίδης, Ν. Παπαδόπουλος και Χ. Ανθρακίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο αγροτοσυνδικαλιστής Ν. Πουρσανίδης, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Ν. Αβραμίδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Φ. Ρωμανίδης και η δημοτική σύμβουλος Κιλκίς Μ. Αμανατίδου.
Οι αυτοδιοικητικοί έθεσαν διάφορα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νομού μας. Με πολύ ξεκάθαρο αλλά και έντονο τρόπο εξέφρασε το κοινό συναίσθημα των αυτοδιοικητικών ο δήμαρχος Ευρωπού Ε. Κουρτζανίδης: «Τελικά υπάρχει… σάλιο; Τι προτάσεις και προγραμματισμό να κάνουμε, όταν ξοδέψαμε χιλιάδες ευρώ σε μελέτες, έχουμε εγκρίσεις έργων από την περασμένη άνοιξη και σήμερα μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα στα προγράμματα. Να ζητήσετε ευθύνες από αυτούς που ενέταξαν τα έργα χωρίς χρήματα, να πάνε φυλακή. Δεν μπορεί να ευτελίζεται η Τ.Α.
Και όσον αφορά τον «Καλλικράτη» προχωρήστε γρήγορα μπροστά…».
Η απάντηση του κ. Ξυνίδη περιγράφεται εισαγωγικά. Το ταμείον είναι μείον. Σαφέστερος δεν θα μπορούσε να γίνει.