Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 10:22:37 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 08:01

Σ. Χατζηγάκης: Οι τέσσερις άξονες της νέας πολιτικής

Νέους άξονες στην αγροτική πολιτική εξήγγειλε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου.
Ο κ. Χατζηγάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στους 4 άξονες της νέας πολιτικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  αναφέρθηκε στην επιστροφή του μετά 16 χρόνια στο Υπουργείο, ενώ ζήτησε τη συνεργασία όλων ξεκινώντας από αύριο μεγάλο διάλογο προς όλες τις πλευρές.


«Πρέπει να σας πω, ότι βασική μου ιδέα η οποία εδώ και πολλά χρόνια εκκολάπτεται στο μυαλό μου είναι η ιδέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Και η ιδέα αυτή της βιώσιμης ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία στο χώρο της υπαίθρου, στο χώρο του αγρότη και της αγρότισσας. Τι εννοούμαι όμως σήμερα όταν λέμε βιώσιμη ανάπτυξη και ιδίως όταν αναφερόμαστε στον ευρύτερο αγροτικό τομέα. Εννοούμαι το εξής πράγμα, απλά. Καταρχήν εννοούμαι ότι θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να δώσουμε μια οικονομική ανάπτυξη σε όλο αυτό τον χώρο και στον αγρότη αυτόν καθεαυτό προσεγγίζοντας τα προβλήματα που έχει κάθε αγρότης, κάθε καλλιεργητής στα προϊόντα του αυτά καθαυτά αλλά και τονώνοντας με έργα και με τη βοήθεια της ΕΕ. και των προγραμμάτων βοηθώντας την ύπαιθρο, διότι η ύπαιθρος πρέπει κάποια στιγμή να φτάσει στα επίπεδα τα οικονομικά τα οποία έχει και η πόλις και ο αστικός πληθυσμός. Και τώρα πρέπει να ξεχωρίζεται το ένα από το άλλο. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να εφαρμόσουμε μια πολιτική η οποία θα τονώνει το αγροτικό εισόδημα και κυρίως θα ενισχύει την άνοδο της ελληνικής αγροτικής υπαίθρου. Αυτός είναι ο ένας στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως εμείς τη λέμε.
Ο δεύτερος στόχος, είναι η κοινωνική πλευρά της αγροτικής οικονομίας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε και ποτέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει -το έλεγα και στο προηγούμενο Υπουργείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης- ότι το κοινωνικό στοιχείο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις, όλες τις ενεργητικότητες, όλες τις συμπεριφορές όλων μας, από οποιοδήποτε χώρο υπηρετούμε αυτόν τον τόπο.
Η κοινωνία αποτελεί το κύτταρο εκείνο  στο οποίο εκκολάπτονται, αλλά και συγχρόνως πρέπει να γεφυρώνονται όλες οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι το κοινωνικό στοιχείο το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει την αγροτική μας πολιτική είναι βασικό στοιχείο, σημείο, το οποίο θα αποτελεί το δεύτερο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως το εννοούμε.
Το τρίτο σημείο, είναι το θέμα το περιβαλλοντικό. Είναι το θέμα της ποιότητας της ζωής μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αγροτική οικονομία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνία, εάν δεν προβλέπεται συγχρόνως και ποιοτική αναβάθμιση και της κοινωνίας, αλλά και του αγροτικού τομέα. Βιώσιμη λοιπόν ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικά μέτρα, χωρίς μέτρα τα οποία θα αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, το δάσος, την ανάπτυξη της υπαίθρου, χωρίς να υπάρχει αυτή η γεφύρωση, και μάλιστα σήμερα, σε μια περίοδο ανατροπών, σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης διεθνώς, σε μια επικίνδυνη περίοδο οικονομικών δυσχερειών, θα πρέπει όλοι μας, να προσβλέψουμε κοντά στο κοινωνικό και οικονομικό στοιχείο, θα πρέπει να προσβλέψουμε και στο περιβαλλοντολογικό, εις την έννοια του δάσους και της φυσικής ανάπτυξης αυτής της έννοιας και θέλω να σας πω ότι η πολιτική μας θα επικεντρωθεί σε αυτό, θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, και εγώ προσωπικά, σε αυτό τον χώρο, διότι πιστεύω δεν είναι χώρος τον οποίο τον οφείλουμε εις τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, αλλά είναι ένας χώρος, τον οποίο τον οφείλουμε στα παιδιά μας, στις νεότερες γενιές, τον οφείλουμε στην κοινωνία.
Και θέλω να σας πω ότι στη βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να συνδέσουμε και ένα άλλο τέταρτο στοιχείο, την ποιότητα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι μόνο παραγωγή, δεν είναι μόνο οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι μόνο ανάπτυξη της περιφέρειας, δεν είναι μόνο περιβάλλον, είναι και ποιότητα. Κι όταν μιλάμε για ποιότητα, εννοούμε και ποιότητα σχετικά με τον άνθρωπο αγρότη ο οποίος υπηρετεί την περιφέρεια, την ύπαιθρο, αλλά και μια γενικότερη ποιότητα στα ίδια αυτά τα προϊόντα.
Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτύξουμε προγράμματα, τα οποία αφορούν και τον αγροτουρισμό, τα οποία έχουν σχέση με την ΕΕ και γενικά προγράμματα τα οποία θα φέρουν μια καλύτερη ποιότητα εις τον αγροτικό τομέα. 

Κώστας Κιλτίδης

«Με έντονα γνωρίσματα αγώνα, πίστης και υπηρέτησης του χρέους προς την Πατρίδα και στο λαό της αλλά και στους πολίτες της υπαίθρου η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα φέρει σε πέρας το έργο που της ανέθεσε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της χώρας» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο κ. Κιλτίδης, ο οποίος παραμένει στη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, υπογράμμισε κατά τη σύντομη ομιλία του ότι από το 2004 και εντεύθεν η κυβέρνηση έχει δώσει θετικό το στίγμα της στον αγροτικό χώρο ανεβάζοντας πολύ υψηλά τον πήχη γι’ αυτό και σήμερα και η Ελληνική ύπαιθρος μπορεί να ελπίζει στην αναγέννησή της και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Πρωτογενή Τομέα να βρουν τον προσανατολισμό τους, κάτι για το οποίο ούτε σκέφτονταν μέχρι τότε να διεκδικήσουν.
Ο κ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά του απερχόμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού στον αγροτικό κόσμο ενώ καλωσόρισε το νέο Υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, «έναν ευπατρίδη και δάσκαλό μας στην παράταξη και στη εν γένει πολιτική ζωή του τόπου» όπως τον χαρακτήρισε, όπως και το νέο Υφυπουργό
κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο για τον οποίο είπε ότι είναι ένας φίλος και συμμαχητής από το χώρο της Μακεδονίας ενώ τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι μαζί  θα συμπορευθούν στην ωραία αλλά και δύσκολη προσπάθεια για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη του αγροτικού – κτηνοτροφικού τομέα.