Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, 12:21:21 πμ
Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 19:48

Στ. Παραστατίδης: “Η δημοκρατία δεν χωρίζεται με διαζευκτικό «ή» από την αποτελεσματικότητα”

Σημεία ομιλίας Στέφανου Παραστατίδη, κοινοβουλευτικού υπευθύνου Παιδείας ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και βουλευτή Κιλκίς, κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου​ του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τίτλο «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». 

Με ομιλία παρέμβαση του ο βουλευτής Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης έθεσε σειρά θεμάτων που καταδεικνύουν την συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει με το παρόν νομοσχέδιο τον υπερσυγκεντρωτισμό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περικόπτοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες. 

Στην ομιλία του ο βουλευτής Κιλκίς μεταξύ άλλων τόνισε:

1.      Βασικός κανόνας που ενισχύει τον δημοκρατικό χαρακτήρα στην άσκηση της εξουσίας είναι η θεσμική αυτοσυγκράτηση. Είναι το μην να προσπαθεί η πλειοψηφία να εξαντλεί το οπλοστάσιό της για να εκμηδενίσει τον αντίπαλο ή όσους την ελέγχουν. Λίγες μέρες πριν, υπήρξε μία πρωτοφανής, παράνομη και κατ’ ουσία αντιδημοκρατική, μεθόδευση στην διάσκεψη των Προέδρων. Με πρωταγωνιστές την ΝΔ και την Ελληνική λύση. Μία μεθόδευση που αποσκοπεί στο να δέσει τα χέρια  κ. Ράμμου, του Προέδρου της ΑΔΑΕ, του ανθρώπου που παρά τις πιέσεις έχει δείξει αταλάντευτη αποφασιστικότητα στο να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον. 

2.      Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαχέει το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο του δήθεν επιτελικού κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ΝΔ συνειδητά επιχειρεί

·        να  περιορίσει τον θεσμοθετημένο δημοκρατικό διάλογο αγνοώντας στοιχειώδεις δημοκρατικές επιταγές της  πολιτικής αντιπαράθεσης.  

·        να περικόψει δημοκρατικές διαδικασίες, την διαβούλευση, τη συζήτηση και πάνω απ’ όλα, την κριτική, στον βωμό μίας προσχηματικής αποτελεσματικότητας.

3.      Η κυβέρνηση επιχειρεί με απροσχημάτιστο τρόπο :  

·        την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και την αποδόμηση των μηχανισμών ελέγχου,  

·        την επέκταση τρόπου λήψης αποφάσεων χωρίς δημοκρατικό διάλογο

·        την οριζόντια κατάργηση χιλιάδων ΝΠΔΔ, αφήνοντας  πελατειακού τύπου παραθυράκια που θα επιτρέψουν την διατήρηση όσων εξ αυτών των νομικών προσώπων επιθυμούν οι ημέτεροι αιρετοί. 

4.      Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να επιλέξουμε Δημοκρατία ή αποτελεσματικότητα. Μονάχα που αυτό το δίλημμα είναι φοβικό, εχθρικό, βαθιά συντηρητικό. Εμείς πιστεύουμε ότι η δημοκρατία δεν χωρίζεται με διαζευτικό «ή» από την αποτελεσματικότητα. Εμείς πιστεύουμε στην αποτελεσματική δημοκρατία. Και αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Να φυλάξουμε τη δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού.

5.      Η δημοκρατία δεν είναι υπόθεση των αρίστων ή των ειδικών, είναι υπόθεση των πολλών. Καμία τεχνοκρατική διαχείριση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έκφραση των πολιτών. Καμία αλλαγή ή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν υπάρχει η συμμετοχή των πολιτών, η ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση.  

6.      Η αποκέντρωση εξουσιών, η εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσω του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενδυνάμωση του πολίτη, αποτελούν κατακτήσεις της Δημοκρατικής Παράταξης. Κατακτήσεις αδιαπραγμάτευτες. Κάθε απόπειρα υπονόμευσης αυτών των κατακτήσεων θα μας βρει αταλάντευτα και στιβαρά απέναντι.

Πολυμέσα