Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 7:20:31 πμ
Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 21:21

Στην Αρχαία Ευρωπό ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς με πρόσκληση Κ. Σιωνίδη

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, επισκέπτεται την Παρασκευή 7 Μαϊου 2021, στις 11.15 το πρωί, τον αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Παιονίας κ. Κωνσταντίνου Σιωνίδη.


Ο κ. Σχοινάς ο οποίος ανακηρύχθηκε με πρόσφατη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου επίτιμος δημότης Παιονίας επέλεξε να επισκεφτεί την Αρχαία Ευρωπό μια εποχή με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς φέτος τιμώνται τα 40 χρόνια από την Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ την ίδια περίοδο με αφορμή και την Ημέρα της Ευρώπης που εορτάζεται την 9η Μαΐου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετέχει σε επετειακές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στην Παιονία, στο πλαίσιο των δράσεων της 9ης Μαΐου  αποτελεί μεγάλη τιμή και γεγονός μείζονος σημασίας για την περιοχή.  Η παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ αναδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση του μνημείου, συμβάλλοντας στην διεθνή προώθηση λιγότερο γνωστών αλλά ιδιαίτερα σημαντικών σημείων της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Η γενέτειρα του Αρχιστράτηγου  του Μ. Αλεξάνδρου, Σέλευκου, που από τα σπλάχνα του εδάφους της  αναδείχθηκαν σπουδαία ευρήματα όπως ο Κούρος της Ευρωπού αλλά και η επιγραφή "Ευρωπαίων η πόλις", μπορεί και αξίζει να αποτελέσει σπουδαίο δεδομένο στον άξονα της τουριστικής ανάδειξης της Παιονίας σε συνάρτηση πάντα με τα  ταφικά αρχαιολογικά μνημεία της Τούμπας και της Μεσιάς, το φυσικό απόθεμα του Πάικου, τον ιστορικό θησαυρό των Παγκοσμίων Πολέμων και του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Ο κ. Σχοινάς, σύμφωνα με τις Υγειονομικές Οδηγίες και βάσει πρωτοκόλλου θα γίνει δεκτός από το Δήμαρχο Παιονίας Κωνσταντίνο Σιωνίδη,  σε ειδική εκδήλωση τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας από τον Covid-19, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ευρωπού.
Στην ειδική εκδήλωση  θα παραστούν θεσμικοί παράγοντες της Παιονίας,  της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των ΜΜΕ  ενώ στη συνέχεια,  θα  ακολουθήσει   ξενάγησή του από την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κ. Γεωργία Στρατούλη.
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Παιονία, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας, σηματοδοτεί το άμεσο ενδιαφέρον και την έμπρακτη  υποστήριξη των προσπαθειών του Δήμου Παιονίας για την στοχευμένη ανάδειξη του τουριστικού πλούτου της περιοχής.
Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό  της διοίκησης του δήμου, η καλλιέργεια ισχυρών συνεργειών με θεσμικά  κέντρα όπως η έδρα της ΕΕ, οδηγεί  στην ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος σύγχρονων προδιαγραφών και διαχρονικής προοπτικής.
Η υποστήριξη των στρατηγικών δημοτικών  στόχων από διεθνείς και ευρωπαϊκούς παράγοντες, προσθέτει  υπεραξία στο πλαίσιο εξέλιξής τους.
 

Δήλωση Κώστα Σιωνίδη για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της ΕΕ
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο Παιονίας, καθώς γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας. Ενισχύει την προσπάθεια προβολής  και  ανάδειξης των ιστορικών μνημείων, του πολιτισμού  και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και δυναμώνει το brand name που κτίζουμε  στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων μας. Τώρα που όλοι  επιθυμούμε διακαώς να αφήσουμε πίσω τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και να βαδίσουμε ταχύτατα σε ένα καλύτερο αύριο, αντιμετωπίζουμε  την επίσκεψη του κ. Σχοινά σαν  αφετηρία στο ταξίδι προβολής και ανάπτυξης της Παιονίας στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Ευρωπαίος Αξιωματούχος που επισκέφτηκε έως σήμερα τον Δήμο Παιονίας για αυτό  και σε  έκτακτο και δια περιφοράς  Δημοτικό Συμβούλιο ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου μας.
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου δυστυχώς θα πραγματοποιηθεί κάτω από πολύ αυστηρό υγειονομικό  πρωτόκολλο και με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών όπως το επιβάλουν οι αρμόδιες αρχές και οι ισχύουσες ΚΥΑ της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σπούδασε Νομική στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίου του το 1985. Συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης, το 1986. Τέλος, το 1987, έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Τον Οκτώβριο του 2011, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα «High Potential Leadership», της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 1989, συμμετέχει στις εξετάσεις για υπαλλήλους της ΕΕ, πετυχαίνοντας και άρχισε να εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Από το 1999 έως το 2004, διετέλεσε Αναπληρωτής Επικεφαλής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως το 2007 και Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού (2004-2007).
Έγινε ευρωβουλευτής το 2007, όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο.
Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονσάλεζ και έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Στέργιο και τον Γιάννη.
Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

 

Η «Ευρωπαίων Πόλις»
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακήρυξε το 2018 ως έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στον εορτασμό συμμετείχε και το ΥΠ.ΠΟ.Α., και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς άδραξε την ευκαιρία να ακουστεί η αρχαία πόλη παρά τον Αξιό ποταμό που συνδέεται ετυμολογικά με το όνομα της Ευρώπης. Το όνομα της αρχαίας πόλης αναγράφεται σε μαρμάρινο ενεπίγραφο τιμητικό βάθρο -του 108 π.Χ. – προς τιμήν του Ρωμαίου αξιωματούχου Μάρκου Μινούκιου Ρούφου, ο οποίος τιμήθηκε με ανδριάντα, γιατί συνέβαλε στην αποτροπή του κινδύνου κατάληψης της πόλης από γαλατικά και θρακικά φύλα.
Σε αυτό το βάθρο αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και το όνομα της πόλης ως «ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ Η ΠΟΛΙΣ». Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τίμησε τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αντίγραφο του τιμητικού βάθρου, που δώρισε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας (19/12/ 2018) με αναγραφή, όπως τονίζει η κ. Στρατούλη, «μίας από τις παλαιότερες αναφορές του επιθέτου «ευρωπαίος»».
Το όραμα για την περιοχή
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, αν μνημεία της Ευρωπού ενταχθούν για ανάδειξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, με προϋπόθεση την ωρίμανση μελετών τους μέχρι το τέλος του 2022, η Ευρωπός θα μπορούσε να αποτελέσει στα επόμενα πέντε- έξι χρόνια σημαντικό πόλο προσέλκυσης τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το όνομα «Ευρωπαίων η Πόλις», όπως και εκείνο του σπουδαίου γόνου της, του Σελεύκου Α’ του Νικάτορος, ιδρυτή της Δυναστείας των Σελευκιδών, μπορεί να αποτελέσουν ισχυρά brand names για να προσελκύσουν χιλιάδες Ευρωπαίους και άλλους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία – παράλληλα με τις αρχαιότητες της Ευρωπού – να γνωρίσουν και το φυσικό πλούτο της περιοχής, όπως τους καταρράκτες Σκρα -τη «γαλάζια λίμνη», αλλά και τα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της Γουμένισσας καθώς και τα οινοποιεία της και τα ντόπια προϊόντα της περιοχής.
«Όραμά μας είναι -εκτός από τη διεπιστημονική προσέγγιση και την ψηφιακή τεκμηρίωση του μνημειακού πλούτου της περιοχής- η πολυδιάστατη ανάδειξη των μνημείων της Ευρωπού παρά τον Αξιό ποταμό, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, διευρύνοντας την προσέλκυση επισκεπτών και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ήρθε η ώρα να ανακτήσει το Κιλκίς το χαμένο έδαφος. Δεν μπορεί παρά να επενδυθούν αρκετά χρήματα και στην ιδιαίτερα γόνιμη αρχαιολογικά και ιστορικά περιοχή του, η οποία σύντομα θα το ανταποδώσει σε υπεραξία και σε όφελος της σύγχρονης κοινωνίας», υπογραμμίζει η κ. Στρατούλη.
(το τελεευταίο τμήμα με τίτλο “Η Ευρωπαίων Πόλις” είναι κομμάτι μεγάλου αφιερώματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην επίσκεψη Σχοινά).