Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 9:48:16 πμ
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009 11:04

Το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας

Για το μέλλον της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και Γεωργίας μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης , στο πλαίσιο της 6ης Zootechnia, με διοργανωτική ευθύνη της τηλεοπτικής εκπομπής «Γη ο Πλούτος μας» της T.V 100 και της Helexpo.
«Η Γεωργία αποτελεί Γένειο όρο, κλάσματα αυτού είναι η φυτική παραγωγή, η κτηνοτροφία και η δασοπονία. Από τη Γη παράγονται όλα», τόνισε ο κ. Κιλτίδης ενώ στη συνέχεια ανέλυσε στις σταθερές που διαμορφώνουν το περίγραμμα της υγιούς ενασχόλησης με τον Πρωτογενή Τομέα.
«Η Γη παράγει αξίες και όχι υπεραξίες. Τα ποιοτικά γνωρίσματα ζωής των ανθρώπων στην ύπαιθρο πρέπει να εξομοιωθούν με αυτά των πολιτών του αστικού χώρου. Η σημερινή τεράστια απόκλιση ποιοτικών γνωρισμάτων μεταξύ αστικού κέντρου και υπαίθρου οφείλεται στον κοινωνικό μετασχηματισμό που προκλήθηκε από τη μετακίνηση του πληθυσμού στις πόλεις, την εκβιομηχάνιση, την άναρχη δόμηση του αστικού χώρου που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της γης. Κι ενώ χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία προνόησαν και δημιούργησαν πόλεις ανά δέκα χιλιόμετρα και κωμοπόλεις ανά πέντε χιλιόμετρα επιτυγχάνοντας την ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου -  υπαίθρου στην Πατρίδα μας δεν υπηρετήθηκε αυτή η πρακτική». Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι η Γεωργία ενισχύεται από καταβολής οργανωμένων κοινωνιών και ότι πάντοτε θα επιδοτείται λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζονται στην παραγωγή γι’ αυτό και δεν πρέπει να διασπείρονται καταστροφολογικές φήμες περί του αντιθέτου, ενώ σημείωσε ότι ο Πρωτογενής Τομέας ασκείται με όρους πορονομίας  στη χώρα μας με  μέση αγροτική εκμετάλλευση και με χαρακτηριστικά οικογενειακής ενασχόλησης. Τούτη η ενασχόληση δεν πρέπει να γίνεται με κανόνες βιοπορισμού αλλά επαγγελματισμού.
Θεμέλιο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής που απειλείται από την οικοκτονία επανέλαβε ότι είναι ο δασικός χώρος ενώ αναφερόμενος στις απρόβλεπτες καταστάσεις (φυσικές καταστροφές κ.α) που επηρεάζουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή είπε ότι στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για την κτηνοτροφία προστίθενται δεκαέξι νέοι κίνδυνοι κυρίως για την κτηνοτροφία που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.ΓΑ.
Το βασικό πλεονέκτημα του αγρότη που προσδίδει ποιοτική αξία στο επάγγελμά του είναι η μη εκχώρηση της ελευθερίας του στην εργασία υπό την έννοια ότι η εργασία του δεν υπόκειται σε κανόνες εργοδοσίας, παράμετρος που όμως δεν ισχύει, όπως παρατήρησε για τον κτηνοτρόφο ο οποίος δεσμεύεται από τη φύση της εργασίας του. Συμπλήρωσε δε ότι η Γεωργία είναι ένας κοινωνικός και οικονομικός πολλαπλασιαστής.
Ο κ. Κιλτίδης τόνισε με έμφαση ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, μια παραγωγική, ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργοκτηνοτροφία που πέραν της συμβατικής διάστασής της, να στηρίζεται στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), στα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε) στη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία αλλά και στα παραδοσιακά προϊόντα. «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, την ανακατανομή της γης, την εκτατική κτηνοτροφία, την ενίσχυση των βοσκοτόπων, να δώσουμε στον αγρότη και κτηνοτρόφο την απαιτούμενη στήριξη σε επίπεδο ενημέρωσης, κάτι που έχει ήδη συμβεί με τη λειτουργία των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟ.Κ.Α.Α), και σε επίπεδο υποδομών, να προστατέψουμε την κτηνοτροφία που αποτελεί τη ζώσα βιομηχανία στη χώρα μας, να κατοχυρώσουμε τη διαφάνεια στην παραγωγή και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων στο πιάτο του καταναλωτή, να παράγουμε ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα»
Ο κ. Κιλτίδης έκανε ειδική μνεία στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ) ο οποίος υπήχθη στο ΥΠ.Α.Α.Τ. υπογραμμίζοντας ότι θα δοθεί η δυνατότητα διενέργειας ενιαίων ελέγχων με την υποστήριξη και συνδρομή της επιστημονικής κτηνιατρικής κοινότητας, των κτηνιατρικών υπηρεσιών Υπουργείου και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ενώ τέλος κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να αυτοοργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και να επιχειρήσουν την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων  προκειμένου να αποκτήσουν δυναμική συνδικαλιστική έκφραση και να διαπραγματεύονται από θέση ισχύος τις τιμές των προϊόντων τους.