Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 9:13:00 πμ
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:15

10ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

 Το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού & Πληροφόρησης και ο Δήμος Πολυκάστρου για δέκατη συνεχή χρονιά οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία και με συμμάχους, τον καλό καιρό και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, αφιερωμένο στη μνήμη των  Αλησμόνητων πατρίδων, από την Παρασκευή 12/9/2008 ως και την Κυριακή 14/9/2008, στην πλατεία Ελευθερίας.
 Σκοπός του Φεστιβάλ, είναι η ανάδειξη της περιοχής μας, η διατήρηση της παράδοσης από τους Λαογραφικούς συλλόγους αλλά και η γνωριμία του κόσμου με τα ήθη και τα έθιμα από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Καλεσμένοι του Δήμου όπως κάθε χρόνο, για το σκοπό αυτό, ήταν πολιτιστικοί σύλλογοι από διαφορά μέρη της Ελλάδας, όπως: Σύλλογος Γηγενών Μακεδόνων Θέρμης Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ωρωπού Πρέβεζας «Το Ζάλογγο», Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Αλίαρτου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδρίου & Περιχώρων «Αλέξανδρος» Λευκάδα,  Μορφωτικός Χορευτικός Σύλλογος Χαριέσσας «Άγιος Δημήτριος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Κοπανού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ηλιούπολης Δήμου Ευόσμου, καθώς και οι αντιπροσωπευτικοί σύλλογοι του Δήμου Πολυκάστρου(Ανατολικορωμυλιωτών – Ποντίων «Οι Ακρίτες» – Μικρασιατών - Άσπρου «Ανατολική Ρωμυλία»).
Φέτος οι συμμετοχές του εξωτερικού ήταν από την Σλοβακία με το χορευτικό συγκρότημα «Pol’ana» και την Ρουμανία με το χορευτικό συγκρότημα «Brauletul Dunarii». Το Φεστιβάλ έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών πλακετών σε όλους τους συλλόγους.
Ο καθένας από τους παραπάνω συλλόγους, όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι τα προηγούμενα έτη, δίνουν το δικό τους, ξεχωριστό στίγμα, γι’ αυτό και το  Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Πολυκάστρου παραμένει μοναδικό κάθε χρόνο.

Την Κυριακή 14/9 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και αρχιερατικό   μνημόσυνο για τα θύματα του ξεριζωμού στις 10:00 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας καθώς και ομιλία για τις αλησμόνητες πατρίδες από την κα Ζεϊμπέκη Μαίρη, καθηγήτρια πανεπιστημίου.