Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 9:59:41 μμ
Κυριακή, 04 Μαϊος 2008 06:29

Αναβίωσε το έθιμο του Λαζάρου στις Μάνδρες

 Με απόλυτη επιτυχία αναβίωσε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στην κεντρική πλατεία των Μανδρών το Έθιμο του Λαζάρου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. Το έθιμο αυτό προέρχεται από την Μανδρίτσα (σήμερα Βουλγαρία) και η αναβίωσή του πραγματοποιείται στον οικισμό τα τελευταία 13 χρόνια.
Σύμφωνα με το έθιμο, το Σάββατο του Λαζάρου μια μεγάλη ομάδα παιδιών γυρίζει από σπίτι σε σπίτι και ψέλνει τα Κάλαντα του Λαζάρου. Οι νοικοκυρές των σπιτιών δίνουν στα παιδιά κεράσματα, λεφτά αυγά κ.α. Όταν η παρέα φεύγει η νοικοκυρά ρίχνει ένα ποτήρι νερό σε κάποιο κορίτσι, κίνηση που συμβολίζει την πρόκληση ενεργητικής βροχής του Απρίλη για την πρόοδο όλης της φύσης. Τα κάλαντα συμβολίζουν μια καλή ευκαιρία για να γίνουν διάφορα προξενιά και οι πεθερές να διαλέξουν νύφες.
Την επόμενη ημέρα, με όργανα και διάφορα παραδοσιακά εδέσματα, νέοι των Χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών, ξεκινούν από το σπίτι της «Μαμάς του Λαζάρου» και χορεύοντας και τραγουδώντας πηγαίνουν στο σπίτι της «Νονάς του Λαζάρου» για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου.
Αυτό ακριβώς το έθιμο πραγματοποιήθηκε και φέτος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανδρών, το οποίο για μια ακόμη φορά συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου.   
Μετά το τέλος του εθίμου, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, ενώ στους καλεσμένους μοιράστηκαν νηστίσιμα εδέσματα, προσφορά των γυναικών του χωριού.  
Στην εκδήλωση της Κυριακής, παραβρέθηκαν ο βουλευτής  νομού Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, ο Δήμαρχος Γαλλικού Γεώργιος Θεοδωρίδης, ο Αντινομάρχης Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κων/νος Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γαλλικού Κων/νος Σβέρκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλλικού Δημήτρης Παπαδόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Γαλάνης και Άννα Δημάκη, ο Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης Αλέξανδρος Σαββίδης και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μανδρών Απόστολος Δίγκογλου.
Επίσης, συμμετείχαν ο Σύλλογος Γυναικών  Νέας Σάντας, ο Π.Σ. «Εχέδωρος» Γαλλικού,  ο Μορφωτικός Σύλλογος Καστανιών, ο Πολιτιστικός, Σύλλογος Αγ. Τρύφων Γουμένισσας, καθώς και η ορχήστρα του Γ. Καρατσόβαλη από τη Γουμένισσα.