Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:03:47 μμ
Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 06:55

Κεσκέκι εθελοντισμού στο δήμο Ευρωπού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν οι Ευρωπαίοι το πανηγύρι του Αι Γιώργη, στο  «Μοναστηράκι», στο πευκόφυτο άλσος. Από την προηγουμένη οι κυρίες, Καλλιόπη, Βαλάσα και Ευθαλία, άρχισαν την προεργασία του παραδοσιακού φαγητού, το οποίο και θα διένειμαν την επομένη στους πανηγυρίζοντας. Η Μορφούλα, έβαψε τα πασχαλινά αυγά, άλλες κυρίες ετοίμασαν τα παραδοσιακά σαρμαδάκια. Ο παπά Σάββας και ο παπά Γιώργης άγιασαν το κεσκέκι και τον οίνο…


Ο Δήμαρχος Ευρωπού, Ευθύμης Κουρτζανίδης, χαιρέτησε την εκδήλωση, τονίζοντας το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την παράδοση, τη συμπαράσταση προς τους συλλόγους, την οικονομική και ηθική στήριξή τους.
Ο Παλαιστικός σύλλογος  «ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ» παρουσίασε για πρώτη φορά αγώνες Πάλης  με τον παραδοσιακό τρόπο. Στο έδαφος με γρασίδι, σ’ έναν κύκλο αγωνίσθηκαν οι αθλητές. Τηρήθηκε με ευλάβεια όλο το τελετουργικό, ζουρνάδες και νταούλι,  η παραδοσιακή στολή, πως αλείφτηκαν με λάδια, πως μπήκαν στην παλαίστρα, τι συγκεκριμένες κινήσεις έκαναν, προσευχήθηκαν, ασπάσθηκε ο ένας τον άλλον, και ο αγώνας μέχρι τελικής πτώσεως.
Με το τέλος του αγώνα το κάθε ζευγάρι, όπως παλιά, πέρασαν μπροστά από επισήμους και κόσμο και αυτοί με ευχαρίστηση έβαζαν τον οβολό τους στην ανοιχτή πετσέτα.
Επίσης, έλαβαν μέρος και μικροί αθλητές του συλλόγου, με μορφή επίδειξης της σύγχρονης πάλης και πρόσκλησης προς γονείς για ένταξη των παιδιών τους στους αθλητές του συλλόγου.
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Απόστολος Καραγιαννόπουλος, αξιοποιώντας το αρχείο του συλλόγου αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στο πανηγύρι του ΦΟΥΛΑΤΖΙΚΙΟΥ, στους παλαιστικούς αγώνες και στο «ΚΕΣΚΕΚΙ».
Ο Μουσικός Πολιτιστικός σύλλογος Ευρωπού με τραγούδια και χορούς ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στη Μικρά Ασία.
Οι γυναίκες της χορωδίας, οι γυναίκες του χορευτικού και το χορευτικό με παιδιά  του νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου έκλεισαν τις εκδηλώσεις.
Σ’ αυτό το πανηγύρι αναδείχθηκε ο εθελοντισμός, πολλοί προσέφεραν, άλλος δουλειά, άλλος αρνιά, άλλος κρασιά, άλλος τον οβολό του. Μπράβο σε όλους.