Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021, 12:05:36 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 12:06

Κουρμπάνι Γουμένισσας

Συντάκτης:

Όπως κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια για να δικαιολογεί το χαρακτηρισμό του ως θεσμό, την 1η Φεβρουαρίο το σημείο συνάντησης για την Γουμένισσα, αλλά και τους φίλους αυτής είναι το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα. Είναι η ημέρα γιορτής του Αγίου, η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στα αμπέλια γιατί χωρίς την ευλογία του δεν γίνεται καμιά αγροτική εργασία που έχει να κάνει με το σταφύλι και το κρασί. Είναι η ημέρα που λαμβάνει χώρα το έθιμο του “Κουρμπανιού”.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 12:05

“Η παράδοση ως τροφός του μέλλοντος”

Συντάκτης:

“Μη σας απελπίζει η παρούσα θλιβερή κατάσταση”.
Ο Γέρος του Μοριά είχε πει: “Η ώρα η πιο σκοτεινή της νύχτας είναι πριν ξημερώσει”. Την ώρα που έπεφτε η Βασιλεύουσα και ακολούθως η Τραπεζούς ο Ποντιακός Ελληνισμός είχε το σθένος να τραγουδάει: “Η Ρωμανία κι’ αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο”, διότι οι Πόντιοι δεν ήθελαν απλά να είναι Έλληνες, ήθελαν να είναι να λέγονται Τραντέλληνες.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 11:44

Μπλόκο Μασκαράδων απέκλεισε τον πεζόδρομο

Συντάκτης:

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν για μια ακόμη φορά ο Δήμος Κιλκίς, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού και το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων. Αναλυτικότερα, το πρωί του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου, 58 ομάδες παιδιών, δηλαδή συνολικά περίπου 500 άτομα, για να πάρουν μέρος στο κυνήγι του θησαυρού και το κέντρο της πόλης πήρε χρώμα, κέφι και ζωντάνια.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:55

Κούλουμα στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης:

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της Αποκριάς. Με χορό, κέφι, παραδοσιακή μουσική, πολλή διάθεση και φυσικά… εδέσματα της ημέρας πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας στον δήμο Γαλλικού.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:55

Η πίτα της χορωδίας του ΚΑΠΗ Κιλκίς

Συντάκτης:

Τη βασιλόπιτά τους έκοψαν τα μέλη της χορωδίας του ΚΑΠΗ Δήμου Κιλκίς την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στον ΚΗΠΟ. Ο Δημήτρης Σαλτσίδης, ως μαέστρος της χορωδίας του ΚΑΠΗ Κιλκίς, εντυπωσίασε, για άλλη μια φορά, με την προσεγμένη παρουσίαση του τμήματός του, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδι και χορό ως αργά το βράδυ.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:54

Αποκριάτικο πάρτι από το Σύλλογο Καμπάνη

Συντάκτης:

Τρελό αποκριάτικο πάρτι πραγματοποίησε το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σωματείο Καμπάνη, το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του συλλόγου. Η αίθουσα πλημμύρισε από μικρούς και μεγάλους μασκαράδες, όπου με κέφι έπαιξαν, διαγωνίστηκαν, χόρεψαν και διασκέδασαν με πολύ μουσική και χορό σε ρυθμούς αποκριάς.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 06:44

Αποκριά με τρελό ξεφάντωμα στη Ν. Σάντα

Συντάκτης:

Πολύχρωμα άρματα και πολλή σάτιρα. Η πολιτική πραγματικότητα, τα γεγονότα και τα πρόσωπα της επικαιρότητας έδωσαν έμπνευση στους καρναβαλιστές που με πολύ χιούμορ και φαντασία συμμετείχαν στην παρέλαση στη Νέα Σάντα.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 08:22

Χορός Ανατολικορωμυλιωτών

Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές του ν. Κιλκίς, κος Γ. Φλωρίδης, κος Παραστατίδης  ο πολιτευτής κος Γεωργαντάς, ο Νομάρχης κος Μπαλάσκας  ο Δήμαρχος Πολυκάστρου κος Σμυδάκης,  οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι κ οι πρόεδροι  τοπικών πολιτιστικών φορέων του τόπου μας και γενικά του Ν. Κιλκίς καθώς επίσης  ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ) κος Ιωάννης Μηνούδης ο οποίος απένειμε στον Δήμαρχο κ. Σμυδάκη το βιβλίο των πρακτικών του 1ου Συνεδρίου Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας συνοδευόμενος από μέλη του Δ.Σ της ΠΟΣΑΡ τον Α’ Αντιπρόεδρο  κ. Πραντσίδη Γιάννη τον ταμία  κ. Μπουτσικούδη Κώστα και τον κ. Αστεριο Τάτση.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010 08:12

Ζωντάνεψαν οι μνήμες, τιμήθηκαν οι δάσκαλοι

Συντάκτης:

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, η Γιορτή των Γραμμάτων,  ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Χωρυγίου να τιμήσει τους ανθρώπους που μόχθησαν μέσα στις τάξεις, για να μάθουν γράμματα, για να προκόψουν οι νέοι του χωριού, σ' εποχές δύσκολες, σε καιρούς φτωχούς.

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 12:24

Ξεφάντωσαν τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων

Συντάκτης:

Ξεφάντωσαν τα παιδιά στον αποκριάτικο χορό του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στον «Κήπο». Ντυμένοι απίθανοι μασκαράδες οι μικροί φίλοι του Λυκείου,με αστείρευτο κέφι και ζωντάνια χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν πολλά παιχνίδια με την καθοδήγηση δύο κλόουν και μουσικής.