Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 5:27:45 μμ

Πολιτιστικά

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:46

31α «Αξιουπολίτικα»

Συντάκτης:

Μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση για την ποιότητά τους κατόρθωσαν να αποσπάσουν τα 31α «Αξιουπολίτικα», που διοργανώνονται στο πλαίσιο της πανήγυρης του ιερού ναού Αγίου Φανουρίου.
Ένας θεσμός καθιερωμένος στην συνείδηση όχι μόνον των κατοίκων της Αξιούπολης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όχι τυχαία, καθώς συνδυάζουν εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού  περιεχομένου με την συμμετοχή διαφόρων φορέων και συλλόγων της πόλης  με την συνδρομή του δήμου που προωθούνται και υλοποιούνται, εκτός των  άλλων, από τα τμήματα ζωγραφικής, χορού, μπαλέτου, μουσικής (με τη φιλαρμονική του  δήμου) της θεατρικής ομάδας του, αλλά και των αθλητικών συλλόγων της Αξιούπολης, όπως και άλλων περιοχών με παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά.

Την Κυριακή στις 23.8.2009 έγινε με επιτυχία το 2ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων Κεντρικής Μακεδονίας στο “Καϊμάκ Τσαλάν”.
Σχεδίσαν και διοργάνωσαν την εκδήλωση οι σύλλογοι Ελευθερίου Κορδελιού, νομού Ημαθίας, νομού Κιλκίς, νομού Πέλλας και νομού Πιερίας.
Χωροστατούντος του πατρός Παπαγιάννη Κερατσιάς) έγινε αγιασμός της εκδήλωσης. Τιμώντας τον μακεδονομάχο Κώστα Γαρέφη η εκπρόσωπος Αρίστη Κοκορέκου αναφέρθηκε διεξοδικά για το έργο, τους αγώνες του Μακεδονομάχου.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:27

Εκδρομή στα Γιάννενα

Συντάκτης:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φαναρίου Κιλκίς, στα πλαίσια του προγράμματος “Ελάτε να γνωρίσουμε την Ελλάδα”, την 26.7.2009 με πρόγραμμα που εκπόνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Σιδηράς, πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα. Στον τόπο των μεγάλων ευεργετών, μια θύμιση των αγώνων για την επιβίωση των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά, του Ελληνοϊταλικού πολέμου του ‘40 μια πόλη του ασημιού, της βλάχικης κουλτούρας και του κλαρίνου.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2009 04:26

Ποντιακή θεατρική ομάδα “Οι σποταλεμέν”

Συντάκτης:

Στη νεοσύστατη ποντιακή θεατρική ομάδα «ΟΙ ΣΠΟΤΑΛΕΜΕΝ», συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί με μεγάλη εμπειρία στο ποντιακό θέατρο. Ιδρυτής της ομάδος είναι ο Γεώργιος Δ. Σιδηρόπουλος, ο οποίος ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια με το θέατρο ως ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Είναι συνεργαζόμενο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών με αριθμό μητρώου 1072.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:44

Πανηγύρισε η Επτάλοφος

Συντάκτης:

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην Επτάλοφο η «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009.
Αμέσως μετά τον Εσπερινό μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ακολούθησε στην Επτάλοφο η περιφορά της εικόνας της «ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», με την συνοδεία τιμητικού αγήματος από τους «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ», ενώ ιδιαίτερο χρώμα στην περιφορά έδωσε η συμμετοχή της «Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Λαχανά», η οποία με την άψογη παρουσία της λάμπρυνε τις εκδηλώσεις.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:35

Μουσικό Σεργιάνι στις γειτονιές του Κιλκίς

Συντάκτης:

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζει το ταξίδι του στις γειτονιές του Κιλκίς το «Μουσικό Σεργιάνι» που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Δήμος Κιλκίς και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Το «Σεργιάνι», μια μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα «Ερωτικός» του Ηλία Μωσαΐδη, ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου από το πάρκο επί των οδών Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Γεωργίου και Σπάρτης, ενώ δεύτερος σταθμός ήταν την Κυριακή 16 Αυγούστου στην πλατεία Γαλήνης (Ζωοπάζαρο), με τους πολίτες να αγκαλιάζουν με την παρουσία τους την μικρή μουσική συναυλία και τη Δευτέρα στα Στενημαχίτικα.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:34

Ποντιακό θέατρο στην Επτάλοφο

Συντάκτης:

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κρουσσών, διοργάνωσε στην Επτάλοφο Κιλκίς βραδιά θεάτρου.
Παρουσιάστηκε η σύγχρονη ποντιακή θεατρική παράσταση «Όλε του γάμου δύσκολα κ’ η νύφε γαστρομέντσα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Γεώργιου Σιδηρόπουλου, ενώ την παράσταση πλαισίωσαν με χορούς οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ».


Για μια ακόμα φορά o Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων εκπροσώπησε με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, το οποίο περιλάμβανε μακεδονικούς χορούς από την περιοχή της Γουμένισσας, όχι μόνο το Δήμο Αξιούπολης, αλλά και το νομό Κιλκίς σε ένα Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ.
Χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. ένωσαν πολιτισμούς και παραδόσεις, στο τετραήμερο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πλούσιας φυσικής ομορφιάς περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων. Το φεστιβάλ διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής για την απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο καλλιτέχνη Ν. Ράρα.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:32

5ο Αντάμωμα Καρπιωτών

Συντάκτης:

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το 5ο Αντάμωμα Καρπιωτών Βλάχων, στην Κάρπη του Δήμου Γουμένισσας, στις 1η Αυγούστου 2009.
Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του όμορφου χωριού ζωντάνεψε η παράδοση των Βλάχων. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Τύμπος και την παράσταση επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Αικατερίνη Κούπανη.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:28

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ

Συντάκτης:

Συνεχίζοντας την καλοκαιρινή της περιοδεία η παράσταση «Ευριπίδου σπαράγματα» ή Απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας παρουσιάζεται στις 25 Αυγούστου στο Κιλκίς, στο Θέατρο Λόφου.
Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, βασίζεται σε αποσπάσματα, εκτεταμένα ή μη, από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Ως γνωστόν, σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του, που δεν διασώθηκαν ολόκληρες. Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις, εξαιρετικά γοητευτικές στον μυστηριώδη και όχι ξεκάθαρο ειρμό τους.