Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 8:30:43 μμ

Πολιτιστικά

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 10:43

Δράση “Αγ. Τρύφωνα”

Συντάκτης:

Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας διοργάνωσε και φέτος με μεγάλη επιτυχία τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του, στο κέντρο “ΧΑΡΑ” στη Γουμένισσα.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αστέριος Τάτσης, ο οποίος παρουσίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:38

Οι μαθητές συνάντησαν την παράδοση

Συντάκτης:

Συνάντηση με την παράδοση είχαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Μανδρών την Παρασκευή, 13 Μαρτίου, κατά την επίσκεψη τους στο λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανδρών. Τα 20 συνολικά παιδιά των σχολείων, είχαν την ευκαιρία να μάθουν τις συνήθειες των προγόνων τους, αλλά και τους τρόπους, με τους οποίους καλούνταν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες της καθημερινότητας, όταν ακόμα τα περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο.

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:37

Οδοιπορικό στην Κύπρο

Συντάκτης:

Β’ Μέρος
Η πρόσκληση της Χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς από τη Χορωδία της Λευκωσίας “Η φωνή της Κερύνειας” (19-22.2.2009) ήταν για μας τους Κιλκισιώτες ευκαιρία μοναδική για προσκήνυμα πρώτα στα “φυλακισμένα μνήματα”, στους τάφους των Ηρώων, που έπεσαν για την πατρίδα στον τετράχρονο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών) κατά των Άγγλων αποικιοκρατών στα έτη 1955-59 και έπειτα στον “Τύμβο της Μακεδονίτισσας”, -και τα δύο “Εθνικά σύμβολα” στη Λευκωσία. Ο “Τύμβος της Μακεδονίτισσας” είναι δίπλα στην “πράσινη γραμμή” των δύο κρατών, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του μορφώματος “κράτους”, της Τουρκοκυπριακής μειονότητας -ρωτήσαμε για την ονομασία της “Μακεδονίτισσας” και μας είπαν οι φίλοι μας Κύπριοι ότι στην περιοχή βρέθηκε παλιά μιά εικόνα της Παναγίας, που έφερε την επιγραφή “Παναγιά η Μακεδονίτισσα” κι έμεινε η ονομασία για την περιοχή.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 13:03

Γιορτή Γυναίκας στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης:

Την τιμητική της είχε η Γυναίκα, στο Δήμο Γαλλικού, το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκαν σε  Καμπάνη, Ν. Σάντα και Μάνδρες. Στον Καμπάνη, το Σάββατο, 7 Μαρτίου, ο Σύλλογος Γυναικών στην αίθουσα της ταβέρνας «Μπέρδεμα», γιόρτασε μαζί με γυναίκες από όλο το Δήμο, με φαγητό, παραδοσιακή μουσική και πολύ χορό. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η σύζυγος του Δημάρχου Γαλλικού, Γεώργιου Θεοδωρίδη.

Με μεγάλη συμμετοχή του μουσικόφιλου κοινού της πόλης  διοργανώθηκε, με
ευθύνη του ΟΠΟΝΓΑ Δήμου Κιλκίς, στο "Ράντσο", η συναυλία
συμπαράστασης και οικονομικής ενίσχυσης για την Κων/να Κούνεβα.

Μεγάλη απήχηση είχε στο κινηματογραφόφιλο κοινό του Κιλκίς, η προβολή πέντε πολύ αξιόλογων φιλμ, στο 1ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, που οργάνωσε, από 17 έως και 21 Φεβρουαρίου ο νεοσύστατος σύλλογος «Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας», στο φιλόξενο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Δήμου Κιλκίς.

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:14

«Κυριακή στο χωριό» στις Μουριές 22 Μαρτίου

Συντάκτης:

Την γνωστή και εξαιρετική εκπομπή της ΕΤ3, «Κυριακή στο χωριό», θα φιλοξενήσει ο Δήμος Μουριών, την Κυριακή 22 Μαρτίου. Τα γυρίσματα της εκπομπής θα γίνουν στην κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών, στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν περίπου 2,5 ώρες, με το Δήμο Κιλκίς να προσκαλεί να τα παρακολουθήσουν όλοι οι κάτοικοι του νομού Κιλκίς.

Εμφάνιση για… τα καρναβάλια έκανε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, την Κυριακή 1 Μαρτίου, στο καρναβάλι των Καστανιών Κιλκίς. Προσκεκλημένος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου, συμμετείχε στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του οικισμού, με ομάδα μασκαρεμένων άνω των 40 ατόμων.

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:53

Αποκριές στα Ρύζια

Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στα Ρύζια, οι οποίες άρχισαν με την αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου «της συγχώρεσης».  Πρωταγωνιστές και καθοδηγητές των νεότερων ήταν ο κ. Πέτρος Γιάντσης με τη σύζυγό του κα Χρυσούλα. Την αναβίωση του εθίμου παρουσίασε η ΕΤ3 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το βράδυ του Σαββάτου της 28ης Φεβρουαρίου.

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 05:42

Παραδοσιακά Κούλουμα στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης:

Παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Κιλτίδη πραγματοποιήθηκαν τα παραδοσιακά Κούλουμα στο Φανάρι και στον Καμπάνη του Δήμου Γαλλικού. Εκδηλώσεις όμως για την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν και σε Πεδινό και Μάνδρες από τοπικούς συλλόγους.