Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 8:52:54 μμ

Πολιτιστικά

Τις εγκαταστάσεις του Λαογραφικού Μουσείου Νέου Αγιονερίου, που βρίσκεται πλησίον του Πέμπτου Ρέματος, μιας ειδυλλιακής τοποθεσίας έξω από τον οικισμό, εγκαινίασε την Κυριακή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης.

Κυριακή, 03 Μαϊος 2009 07:15

Αυγοτσούγκρισμα «Ακριτών»

Συντάκτης:

Το καθιερωμένο «Αυγοτσούγκρισμα» των «Ακριτών» Πολυκάστρου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, στις 8:30 το βράδυ, στο «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο.
Η βραδιά περιλαμβάνει το διαγωνισμό αυγοτσουγκρίσματος παρουσία χορευτικών τμημάτων, καθώς επίσης και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν οι ειδικά προσκεκλημένοι από τον Πόντο Αντέμ Μπεσκίογλου και Κερίμ Αϊντίν, πόντιοι καλλιτέχνες.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 07:09

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2009

Συντάκτης:

Πλούσιο το φετινό πρόγραμμα εορτασμού των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ του Κιλκίς, που  διοργανώνονται από τον ΟΠΟΝΓΑ και τους τοπικούς φορείς και ξεκινούν την Κυριακή 3 Μαϊου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 27 Ιουνίου.
Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 06:58

Ημέρες κοινού “Αργοναυτών”

Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Ημέρα Κοινού» την Τετάρτη 8 Απριλίου στο κτίριο του συλλόγου των Αργοναυτών που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης 21ης Ιουνίου 163. Ο εισηγητής πρώην βουλευτής  Θ. Πασσαλίδης έκανε μια εκτενή αναφορά  στις περιοχές των παραλίων του Πόντου, στην Τραπεζούντα, Αμάσεια, Κοτύωρα, Κερασούντα και άλλων περιοχών αλλά και στα χωριά του Κάρς.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 06:56

Και στο Κιλκίς “Η ένδοξη αναχώρηση του Αϊ-Φωτιά”

Συντάκτης:

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της ΖΩΓΙΑ παρουσιάσθηκε και στο Κιλκίς η νέα ποιητική συλλογή του δημοσιογράφου Γιώργου Καλιεντζίδη, «Η ένδοξη αναχώρηση του Αϊ-Φωτιά».
Το βιβλίο παρουσίασαν, ο δημοσιογράφος και ποιητής Ηλίας Κουτσούκος – την εισήγησή του οποίου είχαμε παρουσιάσει από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης- και ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ, Χρήστος Σπίγκος.

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 06:55

Κεσκέκι εθελοντισμού στο δήμο Ευρωπού

Συντάκτης:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν οι Ευρωπαίοι το πανηγύρι του Αι Γιώργη, στο  «Μοναστηράκι», στο πευκόφυτο άλσος. Από την προηγουμένη οι κυρίες, Καλλιόπη, Βαλάσα και Ευθαλία, άρχισαν την προεργασία του παραδοσιακού φαγητού, το οποίο και θα διένειμαν την επομένη στους πανηγυρίζοντας. Η Μορφούλα, έβαψε τα πασχαλινά αυγά, άλλες κυρίες ετοίμασαν τα παραδοσιακά σαρμαδάκια. Ο παπά Σάββας και ο παπά Γιώργης άγιασαν το κεσκέκι και τον οίνο…

Κυριακή, 26 Απριλίου 2009 14:18

Μεγάλωσε και μείνε

Συντάκτης:

Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά ένα σπάραγμα αντοχής και αγωνίας για την έννοια του ατόμου που υποφέρει. Μια ελεγεία στον πόνο και την απόγνωση, ένα κατέβασμα στο σύγχρονο Άδη της ντόπας, της θλίψης και της μοναξιάς. Η Σμάρω Γιαννακοπούλου περιγράφει τις εμπειρίες της από τη θεραπευτική κοινότητα πρώην χρηστών και τοξικομανών  Daytop village της Νέας Υόρκης όπου πέρασε ένα καλοκαίρι ως ειδική φιλοξενούμενη παρατηρητής με στόχο να μεταφέρει τις εμπειρίες της από τις ΗΠΑ στη θεραπευτική κοινότητα  Ιθάκη της χώρας μας.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:24

Λαμπρό Πάσχα

Συντάκτης:

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε σε όλο το νομό η Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε σε όλες τις εκκλησίες του νομού, με τους πιστούς να κρατούν το Αγιο Φως, που για μια ακόμα φορά άναψε στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Προηγήθηκε η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, με κορυφαία την εκδήλωση στη Μονή Οσίου Νικοδήμου και η περιφορά του Επιταφίου σε κάθε πόλη και χωριό του νομού μας.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:23

1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ

Συντάκτης:

Λίγες μέρες μετά την επέτειο του απριλιανού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και μία μέρα πριν την εργατική πρωτομαγιά για πρώτη φορά διοργανώνουμε ένα αντι-φασιστικό φεστιβάλ που θα περιλαμβάνει μια γνωριμία με το έργο της σπουδαίας ελληνίδας δημιουργού Αλίντας Δημητρίου με δυο ντοκιμαντέρ για τη Γυναίκα στην Κατοχή και στο Εμφύλιο, σύχρονο ρωσικό κινηματογράφο, ομιλίες-συζητήσεις-παρεμβάσεις  γύρω από τη σύγχρονη ακροδεξιά στην Ελλάδα και το ρατσισμό στην εκπαίδευση, συναυλίες με το γκρουπ αίνιγμα Sugar Factory στην πρώτη τους εμφάνιση γεμάτη μυστήριο, αντιφασιστικά τραγούδια με τη Γενοβέφα Ναβροζίδου και φυσικά ζωντανό ροκ με την αγαπημένη μπάντα της πόλης, Blue Flames.

Δευτέρα, 06 Απριλίου 2009 06:29

Ελαμψαν οι Μουριές

Συντάκτης:

Οι ομορφιές του Μπέλλες, των Χιλίων Δένδρων, της Δοϊράνης, των οικισμών, ο πολιτισμός και η φιλοξενία των κατοίκων του δήμου Μουριών έλαμψαν στη γνωστή εκπομπή της ΕΡΤ3, «Κυριακή στο χωριό», που προβλήθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου. Τα γυρίσματα της εκπομπής έγιναν στην κεντρική πλατεία του Σ.Σ. Μουριών, με την παρουσία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, των χορευτικών συγκροτημάτων του «Μπέλλες», του Συλλόγου Μυριοφύτου, του «Αγίου Τρύφωνα» και του Συλλόγου Ξηροχωρίου, καθώς και δεκάδων γυναικών που μαγείρεψαν γευστικά παραδοσιακά εδέσματα, για τρίτη φορά λόγω των αναβολών των γυρισμάτων εξ αιτίας του καιρού.