Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 10:57:04 μμ

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2008 11:09

Βασιλόπιτα Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου

Συντάκτης:
Πολύ μικρή αποδείχθηκε η φιλόξενη και ανακαινισμένη αίθουσα της Λέσχης Aξιωματικών Δροσάτου για να χωρέσει τα μέλη και τους φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου, στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του.
H εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Δοϊράνης Γ. Kαλπακίδη, του βουλευτή Kιλκίς και πρώην υπουργού Σ. Tσιτουρίδη και του Nομάρχη Kιλκίς Eυάγγελου Mπαλάσκα, που συνεχάρησαν το Σύλλογο για την πλούσια δράση του, υποσχόμενοι πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό του.
Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2008 12:07

“Το άναμα της φωτιάς”

Συντάκτης:
Στον Πεντάλοφο οι κάτοικοι του χωριού αναβίωσαν το έθιμο «κόλιντε», όπως κάθε χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου.
«Το άναμα της φωτιάς» είναι ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά τη φωτιά  που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Θεανθρώπου. Έτσι, λοιπόν, την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου τήρησαν το έθιμο ακόμα μια φορά και άναψαν φωτιά στην πλατεία του χωριού, στον Πεντάλοφο.
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 11:10

Γιορτή για τα παιδιά των αστυνομικών του νομού

Συντάκτης:
 Η Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Κιλκίς, πραγματοποίησε την ετήσια εορταστική εκδήλωση για τα παιδιά των αστυνομικών, που υπηρετούν σε υπηρεσίες του νομού μας.
Η εκδήλωση περιλάμβανε πλούσιο παιδικό πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, ζογκλέρ, τραγούδια, χορούς, ενώ στο κλείσιμο της μοιράστηκαν δώρα σε όλα τα παιδιά από τον Αϊ Βασίλη.
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 11:11

Άναψαν φωτιές στο δήμο Ευρωπού

Συντάκτης:
 Μέχρι το πρωί έκαιγαν οι φωτιές που άναψαν στις πλατείες των χωριών τους οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πολυπέτρου και Αγίου Πέτρου, του δήμου Ευρωπού, αναβιώνοντας το Χριστουγεννιάτικο έθιμο, «Κόλιντε», σκορπώντας την αισιοδοξία και τη ζεστασιά των γιορτινών ημερών. Από νωρίς την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, οι δύο σύλλογοι έστησαν τους κορμούς των δένδρων, από ένας τεράστιος κώνος σε κάθε πλατεία, έτοιμος για τη μεγαλύτερη φωτιά του χρόνου και πρόσφεραν κρασί και εδέσματα, για να αντέξουν κάτοικοι και επισκέπτες το δριμύ ψύχος.
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007 11:42

Η Φιλαρμονική Κιλκίς στους δρόμους της πόλης

Συντάκτης:
 Όπως κάθε χρόνο, η Φιλαρμονική του δήμου Κιλκίς αφού έψαλε τα κάλαντα στον δήμαρχο Κιλκίς, πέρασε από δρόμους και πλατείες ανά την πόλη, αποδίδοντας με μοναδική αρτιότητα, ελληνικές και διεθνείς χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα. Στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου έκαναν την μεγαλύτερη σε διάρκεια στάση και ουσιαστικά έδωσαν μια υπαίθρια συναυλία, αφού βοηθούσε και ο καλός καιρός.
Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών νομού Κιλκίς στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtving “Δια βίου μάθηση” και με θέα “Πολιτισμός και Γλώσσα προάγουν τον Πολίτη”, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το γραφείο Σχολικών Συμβούλων νομού Κιλκίς, δίωρη βιωματική επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. του νομού Κιλκίς.
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 04:24

«Όμορφη Λευκή Κλεψύδρα»

Συντάκτης:
 Κυκλοφόρησε η νέα συλλογή φανταστικού διηγήματος με τίτλο Θρύλοι του Σύμπαντος, από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.  Η χορταστική συλλογή αποτελείται από 38 διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και τρόμου και περιέχει και το διήγημα φαντασίας με τίτλο «Όμορφη Λευκή Κλεψύδρα» του «δικού μας» Γιώργου Γουζούνη. Το συγκεκριμένο αποτελεί το δεύτερο διήγημα του νεαρού Κιλκισιώτη συγγραφέα που δημοσιεύεται, μετά την αστυνομική ιστορία με τίτλο «Μπρέηκ» στο περιοδικό STATUS.
Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2007 04:18

13ος Ποιητικός Διαγωνισμός “ΤΕΧΝΗΣ”

Συντάκτης:
Η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία “ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς προκηρύσσει τον Δέκατο Τρίτο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο “Κούρος Ευρωπού” με  την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
 Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «ΣΙΘΩΝΙΑ» του συγκροτήματος «PORTO CARRAS», από 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2007 στον Μαρμαρά Χαλκιδικής. Το Συνέδριο παρακολούθησαν 500 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι 230 Ποντιακών Σωματείων, από την Ακριτική Θράκη, την ΄Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας. 
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2007 05:41

“Κόλιντε”

Συντάκτης:
 Τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24ης Δεκεμβρίου, τις πρώτες δηλαδή ώρες της παραμονής των Χριστουγέννων, στο Πολύπετρο και στον Αγιο Πέτρο, τους οικισμούς του δήμου Ευρωπού, τηρούν ακόμα και τώρα το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων, γνωστό ως ¨Κόλιντε¨. Νέοι στην πλατεία του χωριού ανάβουν μια μεγάλη φωτιά που την ονομάζουν Κόλιντε. Κόλιντε επίσης ονομάζουν και τα κάλαντα των Χριστουγέννων που ψέλνονται από τα παιδιά αμέσως μετά το τέλος του εθίμου, νωρίς το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων.