Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:03:29 πμ
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009 05:34

Περί θείων ονομάτων

Η παρουσίαση του βιβλίου «Διονύσιος Αρεοπαγίτης,Περί θείων ονομάτων - Περί μυστικής Θεολογίας» του Διδάκτορα φιλολογίας  και βυζαντινολόγου Δημητρίου Κ. Χατζημιχαήλ θα γίνει σε εκδήλωση την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 8 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.


Παρουσιάζουν οι κ.κ.  Φώτιος Ιωαννίδης, αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και ο Αναστάσιος Πολυχρονιάδης, Διδάκτωρ Θεολογίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Περί θείων ονομάτων – Περί μυστικής θεολογίας. Μετάφραση-Σχόλια: Δημήτριος Κ. Χατζημιχαήλ
Τα ονομαζόμενα αρεοπαγιτικά έργα αποτελούν προϊόν της συγγραφικής δραστηριότητας ενός άγνωστου συγγραφέα, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στα τέλη του 5ου ή τις αρχές του 6ου αι. Πρόκειται για έργα μεγάλης σπουδαιότητας που άσκησαν σημαντική επίδραση στη θεολογική σκέψη Ανατολής και Δύσης.
Ο άγνωστος συγγραφέας, αρχικά εθνικός και κατόπιν χριστιανός, διέθετε άρτια φιλοσοφική μόρφωση (πιθανότατα ήταν μαθητής του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου) και χρησιμοποίησε τη νεοπλατωνική φιλοσοφική ορολογία για να διατυπώσει το χριστιανικό δόγμα για την τριαδική θεότητα.
Το «Περί θείων ονομάτων», που εκτείνεται σε δεκατρία κεφάλαια, πραγματεύεται στο πλαίσιο της καταφατικής θεολογίας τα ονόματα και τις ιδιότητες του θεού, που προκύπτουν από τις αγαθοεργές πρόνοιες και ενέργειες της θεότητας.  Αναπτύσσονται, μεταξύ άλλων, οι «θεωνυμίες» αγαθός, φως, καλό, έρως, ον, ζωή, σοφία και εν.
Το «Περί μυστικής θεολογίας», χωρισμένο σε πέντε σύντομα κεφάλαια, πραγματεύεται το «θείο γνόφο» –το σκοτάδι όπου κρύβεται ο Θεός– και τον τρόπο της κατά το δυνατόν ένωσης με το θείο, με όπλο την αποφατική κυρίως θεολογία.