Κυριακή, 11 Απριλίου 2021, 1:40:54 μμ
etpa
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 20:59

Συνταξιοδοτείται η σπονδυλική στήλη του ΕΣΥ. Και δεν αρκούν πια τα λόγια

Συντάκτης:

Γράφαμε για το μείζον πρόβλημα που ανακύπτει στη λειτουργία των νοσοκομείων με την αποχώρηση - υποχρεωτική συνταξιοδότηση των γιατρών του ΕΣΥ που συμπληρώνουν τα 67 χρόνια.


Έξι γιατροί κυρίως διευθυντές κλινικών και Κέντρων Υγείας στο ν. Κιλκίς τέθηκαν σε συνταξιοδότηση. Είναι οι γεννηθέντες το 1953. Και σε λίγους μήνες συνταξιοδοτείται και η γενιά του 1954. Πρόκειται για τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ στα πρώτα χρόνια της σύστασής του και ουσιαστικά αποτέλεσαν την σπονδυλική στήλη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η κυβέρνηση θορυβημένη ενόψει και των αυξημένων αναγκών λόγω πανδημίας πέρασε νόμο στις 6 Νοεμβρίου με τον οποίο παρατείνεται η παραμονή των 67άρηδων γιατρών ένα ακόμη εξάμηνο, εφόσον το επιθυμούν.
Ωστόσο το πρόβλημα αναμένεται να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με χωρίς πανδημία. Το ΕΣΥ πλέον χρειάζεται γιατρούς. Προσλήψεις κι όχι λόγια. Κι εκεί θα κριθούν πολλοί. Που όταν συστάθηκε το ΕΣΥ το πολέμησαν λυσσαλέα και έκτοτε κάνουν την πάπια.
Ο χρόνος της διαχείρισης εντυπώσεων τελειώνει. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρεθεί προ των ευθυνών της. Θα χρειαστούν προσλήψεις γιατρών. Κι όταν δεν θα γίνουν δεν θα αποτελεί πειστικό επιχείρημα ότι πριν τρία, τέσσερα χρόνια δεν έκαναν επαρκείς σε αριθμό προσλήψεις οι απελθόντες.