Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:20:50 μμ
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 13:21

Αδέλφια «εξ αίματος» Χίος και Πολύκαστρο

Μετά από 40 μέρες διεργασιών, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο Σύλλογος  Μικρασιατών Πολυκάστρου και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», στο δημαρχείο της Χίου επισφραγί-στηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αδελφο-ποίηση των δύο πόλεων, ενώ είχε προηγηθεί και αντίστοιχη εκδήλωση στο Πολύκαστρο.


Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δ. Μάντικας διάβασε τον όρκο της αδελφοποίησης και οι δύο δήμαρχοι, Π. Βρουλής και Δ. Σμυδάκης, επισφράγισαν τους δεσμούς αίματος που συνδέουν τους δύο Δήμους, όχι μόνο από τη μικρασιάτικη και την ποντιακή επιρροή, άλλα και από το χιώτικο αίμα που χύθηκε το 1912 στη γη του Πολύκαστρου, στη μάχη που έκρινε την τύχη του και έδωσε την ελευθερία στους κατοίκους του, μετά από σκλαβιά 500 χρόνων, όπως τόνισε στο χαι-ρετισμό του ο κ. Σμυδάκης.
«Η Μεραρχία Αρχιπελάγους μάς απελευθέ-ρωσε και στο πεδίο της μάχης έδωσαν τη ζωή τους πάρα πολλοί Χιώτες, οι περισσότε-ροι από τα Αυγώνυμα και τον Αναβατό», υπογράμμισε πολύ συγκινημένος. Αλλά δήλωσε και πολύ χαρούμενος που κατόρθωσε για πρώτη φορά στη ζωή του να επισκεφθεί τα δύο χωριά, στα οποία όλοι οι κάτοικοι του Πολυκάστρου, που ξέρουν την ιστορία του, χρωστούν ένα πολύ εγκάρδιο ευχαριστώ.
Άλλο κοινό στοιχείο που συνδέει τους δυο Δήμους είναι η συνοριακότητα. «Σκοπιανοί και Τούρκοι αντίστοιχα είναι οι άμεσοι γείτονές μας, με τους οποίους έχουμε μάθει να ζούμε κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς προκλήσεων και μέσα από όλα αυτά τα δεδομένα που έχει δημιουργή-σει το μουσουλμανικό τόξο, προσπαθούμε να προστατέψουμε τα δίκαιά μας και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, με σεβασμό στην ιστορία των λαών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μετά από τους δύο δημάρχους και πριν από την ανταλλαγή των τιμητικών και ανα-μνηστικών δώρων, οι πρόεδροι των δύο αδελφοποιημένων Συλλόγων, Αν. Αξιωτάκης και Ε. Οικονόμου, παρουσίασαν με λίγα αλλά πολύ περιγραφικά λόγια την πο-ρεία της ιστορίας που είχε αυτό το «ρόδι-νο» τέλος.
0 λιτός αλλά γευστικότατος παραδοσιακός μπουφές ήρθε και επιστέγασε με τον καλύ-τερο τρόπο τη μικρή γιορτή, που οδήγησε στην αδελφοποίηση.

Ομιλία Π. Βρουλή
«Αγαπητοί φίλοι του Πολυκάστρου,
Είναι η δική μας σειρά να έχουμε τη χαρά να σας φιλοξενούμε σε ένα από τα σταυροδρόμια των πολιτισμών, τη Χίο. Ακρίτες και εμείς, με ιστορία με πολλά κοινά στοιχεία - αν και η γεωγραφία φρόντισε επιμελώς να μας τοποθετήσει σε διαφορετικές θέσεις στο χώρο -. Η ίδια η ιστορία λοιπόν, είναι εκείνη που μας έδεσε στο πέρασμα χρόνων, μέσα από τις περιπέτειες του λαού μας.
Θα ήταν όμως άδικο, αν το πέπλο της Ιστορίας μας κρατούσε τυφλωμένους από μισαλλοδοξίες και προσκολλημένους στο παρελθόν. Το παρόν είναι τώρα που μιλάμε και βρεθήκαμε. Και βρεθήκαμε, για να βάλουμε τη βάση για το μέλλον και να προχωρήσουμε μαζί ή και παράλληλα. Έτσι η συνεύρεση αυτή αποτελεί κάτι παραπάνω από μία στείρα συνάντηση, αλλά συνάντηση μοιρασιάς, αλληλοκατανόησης, ανταλλαγής και ουσιαστικής εξέλιξης.
Τα επίπεδα συνεργασίας ποικίλα και αστείρευτα, όταν υπάρχει πραγματικά δημιουργική διάθεση και ευρηματικότητα. Η αδελφοποίηση δύο πόλεων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο το κάθε όργανο, το κάθε μέλος αλληλοσυμπληρώνεται και συμβάλλει για το άλλο.
Απευθύνομαι κυρίως στους νέους, που με οδηγό τους παλαιότερους, έχουν τη δυνατότητα, ορμώμενοι από τέτοιες πρωτοβουλίες, μέσα από την εικονική σύζευξη δύο πόλεων, να ξεδιπλώνουν, να επιχειρούν κάθε καινοτόμα και ανατρεπτική ακόμα ιδέα. Ιδέες που μόνο την πρόοδο και την προκοπή των κατοίκων έχουν ως σκοπό. Σε τομείς που σήμερα βρίσκονται , λόγω γενικότερης κρίσης και όχι απαραίτητα οικονομικής, υπό αμφισβήτηση. Το περιβάλλον, η εργασία, ο αθλητισμός η ίδια καθημερινότητα δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά και ανασφάλεια στον πολίτη, παρά στιγμές ασφάλειας και δημιουργίας.
Μέσα από τις αδελφοποιήσεις έχω την πεποίθηση (ή θαρρώ) βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί. Απόψε η Μυροβόλος Χίος συναντά και «γίνεται ένα» με την περιοχή της αρχαίας Παιονίας, μέσα από μία υπόσχεση, έναν όρκο συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας.
Αγαπητοί φίλοι του Πολυκάστρου, θεωρείστε ότι η Χίος από σήμερα είναι μία δεύτερη πατρίδα για όλους εσάς.

Ομιλία Δ. Σμυδάκη
Αισθάνομαι ιδιαίτερα και διπλά χαρούμενος που βρίσκομαι αυτές τις μέρες στο πανέμορφο και φιλόξενο νησί σας. Αφενός, γιατί είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το ακριτικό νησί της Χίου και τις δύο τελευταίες μέρες είχα την τύχη να γνωρίσω τον τόπο σας και να περιηγηθώ σε μερικά από τα θαυμάσια μέρη του που δίκαια συγκαταλέγονται στα πιο όμορφα της πατρίδας μας. Αφετέρου, επειδή η ολιγοήμερη παραμονή μου στο νησί σας μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω τους κατοίκους του τόπου σας που μας αγκάλιασαν όλους με αγάπη και ζεστασιά και απέδειξαν με το παραπάνω τις αρετές τις Χιώτικης φιλοξενίας…
…Σήμερα συναντιούνται οι Ακρίτες του Ελληνικού Βορρά με τους Ακρίτες του Αιγαίου. Σας επισκεπτόμαστε στην πατρίδα σας για να επισφραγίσουμε έναν ισχυρό και συνεχή δεσμό συνεργασίας που θα ενδυναμώσει τις σχέσεις μας, θα αποτελέσει θεμέλιο για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε ζητήματα που απασχολούν και τους δύο δήμους αλλά και για την ανάπτυξη προβληματισμών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.   
Σε μια εποχή προκλήσεων που οι δήμοι μας καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να συναγωνιστούν εταίρους από άλλα κράτη, τέτοιες συνεργασίες ενισχύουν όχι μόνο το προφίλ των πόλεών μας αλλά μας επιτρέπουν μέσα από την ανταλλαγή των εμπειριών μας να αλληλοβοηθούμαστε και να συμμετέχουμε με αξιώσεις στη διαχείριση και εφαρμογή εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι πολίτες και ιδίως οι νέοι, με ενεργό συμμετοχή στις κοινές μας δραστηριότητες. Πρέπει πρώτα αυτοί να συνειδητοποιήσουν ότι η σημερινή μας αδελφοποίηση δεν περιορίζεται σε μια γιορτή και στην τυπική ανταλλαγή επισκέψεων και αναμνηστικών. Αντιθέτως, αποτελεί την απαρχή μιας συνεχούς συνεργασίας και ανταλλαγής που θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους κατοίκους του Πολυκάστρου όσο και στους κατοίκους της Χίου να αποκτήσουν νέες παραστάσεις και προσλαμβάνουσες, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αποδράσουν από τα στενά γεωγραφικά και κοινωνικά όρια των τόπων μας.
Με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών και την από κοινού διοργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων επιδιώκουμε όχι μόνο τη συνεργασία των δήμων μας αλλά και των ίδιων των πολιτών. Γιατί αν οι δύο δήμοι και αντιστοίχως οι δύο πολιτιστικοί μας σύλλογοι κάνουν σήμερα την αρχή με την αδελφοποίησή τους, αυτοί που θα τη στηρίξουν ενεργά και που θα δρέψουν τους καρπούς της είναι οι ίδιοι οι πολίτες.
Ο δεσμός που επισημοποιούμε σήμερα μεταξύ της Χίου και του Πολυκάστρου θα έχει ως τελικούς αποδέκτες και ωφελούμενους τους πολίτες των δύο Δήμων. Καλώ λοιπόν κι εγώ τους κατοίκους της Χίου να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθειά μας και μιλώντας εκ μέρους όλων των συμπολιτών μου σας διαβεβαιώνω ότι θα χαρούμε ιδιαιτέρως να σας φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, να σας ξεναγήσουμε στις ομορφιές της και να επιβεβαιώσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη της Μακεδονικής φιλοξενίας.