Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024, 8:39:05 πμ
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007 07:45

Αδελφικοί δεσμοί Πολυκάστρου-Μπιάλα

 Μέσα σε εξαιρετικά φιλικό και ζεστό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδελφοποίησης ανάμεσα στο Δήμο Πολυκάστρου και το Δήμο Byala (Μπιάλα), κωμόπολη των 2500 κατοίκων που βρίσκεται στα ανατολικά παράλια της Βουλγαρίας, απ’ όπου κατάγονται οι κάτοικοι του Άσπρου.
Η πολυμελής αντιπροσωπεία του Δήμου Πολυκάστρου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημήτρη Σμυδάκη, φιλοξενήθηκε για τρεις ημέρες στην πόλη Byala και σ’ αυτήν συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Λ. Ευθυμιάδης. Ηλ. Ιβανούδης, Γ. Παμποράκης και Ηρ. Τομπουλίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Λ. Δραγανάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Χ. Χαμουρούδης, η πρόεδρος του Τ.Σ. Ασπρου Λ. Καριοφυλλίδου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αν. Ρωμυλία» Ασπρου Φ. Γιαννακίδου, η πρόεδρος των Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου Ελ. Χαμουρούδη, καθώς και πολίτες από τον Ασπρο και το Πολύκαστρο.
Η υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου από το δήμαρχο Όλεγκ Ατανάσωφ, τον αντιδήμαρχο, τους εκπροσώπους του πολιτιστικού συλλόγου της Μπιάλας, με ψωμί και αλάτι που πρόσφερε κοπέλα με παραδοσιακή στολή.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Σμυδάκης ανακοίνωσε πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει και επιχειρηματική αποστολή από το Πολύκαστρο, προκειμένου η αδελφοποίηση να έχει ακόμη πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Τη δεύτερη ημέρα τα  μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν όμορφες περιοχές, ταυτισμένες με την παρουσία του ελληνικού στοιχείου κατά το παρελθόν, Αγχίαλο, Μεσήμβρια, Ραβδά, Αίμωνα, Βάρνα.
Την Κυριακή, τρίτη ημέρα του ταξιδιού, το πρόγραμμα της αδελφοποίησης ξεκίνησε και για τις δυο αντιπροσωπείες με εκκλησιασμό και ακολούθησε κουρμπάνι στο εστιατόριο του Σιδέρη, επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό Κέντρο της Μπιάλα. Ο τοπικός σύλλογος παρουσίασε το παιδικό χορευτικό τμήμα του και αναπαράσταση του τρύγου, ενώ ακολούθησε το χορευτικό του Ασπρου (τμήμα ενηλίκων), με οργανοπαίχτη τον Γ. Ξανθούλη και χορούς της Μαύρης Θάλασσας, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.
Ακολούθησε το εθιμοτυπικό της αδελφοποίησης, όπου ο κ. Σμυδάκης πρόσφερε αναμνηστικές πλακέτες και ελληνικές σημαίες στον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο πολιτιστικού συλλόγου, καθώς και στον πρώην δήμαρχο της Μπιάλα, Δήμο Τριανταφυλλίδη, ελληνικής καταγωγής και ψυχή της αδελφοποίησης.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο δήμος Μπιάλα οργάνωσε στο σχολείο της πόλης λαϊκό γλέντι προς τιμή της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Χαιρετισμός
Σμυδάκη
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Δ. Σμυδάκης ανέφερε:
«Αξιότιμε Δήμαρχε και αγαπητοί φίλοι της Byala,
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου και τη χαρά όλων των μελών της αντιπροσωπείας του Δήμου Πολυκάστρου που βρισκόμαστε εδώ. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και την αγάπη με την οποία μας υποδεχτήκατε.
Ήδη από την αρχή αυτής της χρονιάς το ταξίδι μας στη Byala αποτελούσε μια προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αδελφοποίησης των πόλεών μας, πάνω στην οποία θα θεμελιωθεί και θα συνεχιστεί επίσημα πλέον η συνεργασία μας, αποτελούσε στόχο μας, που σήμερα πραγματοποιείται. Αυτή η διαδικασία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς από τον Ιανουάριο του 2007 η Βουλγαρία είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αδελφοποίηση είναι μια συνάντηση μεταξύ δύο Δήμων για να δράσουν μαζί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας από κοινού προβλήματα και δημιουργώντας στενότερους και πιο φιλικούς δεσμούς μεταξύ τους. Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων κυριάρχησε στην Ευρώπη αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναπτύχθηκε με τη στήριξη του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο θεσμός των αδελφοποιήσεων απέκτησε ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς  διαδίδει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Από το 1989 έχει προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματική επιχορήγηση για δράσεις στον τομέα των αδελφοποιήσεων.   
Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτήν την αδελφοποίηση ήταν καταρχάς ιστορικοί και συναισθηματικοί. Εκατοντάδες οικογένειες που ζούσαν σε αυτά εδώ τα μέρη επέλεξαν λόγω των ιστορικών συνθηκών να μετακινηθούν στις αρχές του αιώνα, ήδη από το 1906 και κυρίως το 1925, σε ελληνικά εδάφη. Φτάνοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετακινήθηκαν σε ομάδες προς διάφορα μέρη της ελληνικής επικράτειας. Οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο νομό Κιλκίς δίπλα στη λίμνη Αρτζάν Αματόβου.
Η αγάπη για τον τόπο στον οποίο έζησαν και μεγάλωσαν τους οδήγησε στο να ονομάσουν το νέο τους χωριό «Άσπρος», όπως και η πατρίδα που άφησαν πίσω. Υπήρξαν όμως και πολλοί που διάλεξαν να μείνουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στη Byala. Στο πέρασμα των χρόνων οι δεσμοί αίματος και φιλίας μεταξύ αυτών των ανθρώπων δε χάθηκαν, αλλά αντιθέτως διατηρήθηκαν και ενδυναμώθηκαν. Και με αφορμή και αφετηρία αυτό το κοινό παρελθόν και τις μνήμες προωθήσαμε οι δύο Δήμοι, Byala και Πολυκάστρου την πραγματοποίηση αυτής της αδελφοποίησης. Μιας αδελφοποίησης που ξεπερνά τα όρια του κοινού παρελθόντος για να αποτελέσει οδηγό στην πορεία μας προς το μέλλον. Επιθυμούμε μέσα από αυτήν την αδελφοποίηση να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση συνεργασίας που θα φέρει πιο κοντά τους πολίτες των δύο πόλεων και θα αποτελέσει πεδίο ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και προβληματισμών. Σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκό, σύγχρονο και ανταγωνιστικό, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρέχει για να προωθήσουμε πολιτιστικές και εμπορικές συνεργασίες, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, να αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διαπολιτισμικό διάλογο και να διευρύνουμε τους ευρωπαϊκούς μας ορίζοντες.
Εύχομαι με τη δική μας στήριξη όλοι οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι του Δήμου Πολυκάστρου και της Byala, να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο αυτής της αδελφοποίησης».