Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 1:17:07 πμ
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2008 08:38

Αύξηση 5% στα ανταποδοτικά και σταθερά τα υπόλοιπα τέλη

Αναφορές σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Δήμο Κιλκίς κι ευρύτερα την Αυτοδιοίκηση, έκανε ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 24 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, ο κ.Τερζίδης αναφέρθηκε στο ζοφερό, όπως ήδη διαγράφεται, μέλλον του ΤΕΙ Κιλκίς και άλλων αντίστοιχων της περιφέρειας, στην διοικητική μεταρρύθμιση (‘Καποδίστριας-2» και στην υλοποίηση του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ». Στη συζήτηση παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους κι οι επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας, Π. Πασσαλίδης και Γ. Φαχουρίδης.


Για το θέμα του ΤΕΙ, ο δήμαρχος του Κιλκίς υπογράμμισε ότι η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική συρρικνώνει τα ιδρύματα της περιφέρειας, ενώ ο κ. Πασσαλίδης ζήτησε ενεργητικότερη παρέμβαση του δήμου στο θέμα της ενημέρωσης των υποψηφίων για το τμήμα του Κιλκίς.
Για τον «Καποδίστρια-2», ο κ. Τερζίδης τόνισε ότι η αναβλητικότητα του θέματος από πλευράς κυβέρνησης, δεν συνοδεύτηκε απ’ την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους της, ενώ ο κ. Πασσαλίδης εξέφρασε την άποψη ότι η μεταρρύθμιση «αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει». Όσο για τον «ΘΗΣΕΑ» ο κ. Τερζίδης εστίασε την αναφορά του στα θέματα των χαμηλών χρηματοδοτήσεων και απορροφήσεων. Τις σοβαρές αντιρρήσεις του για την λειτουργία των ΤΕΙ, την διοικητική μεταρρύθμιση και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως ο «ΘΗΣΕΑΣ» εξέφρασε ο κ. Φαχουρίδης.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, το Δ.Σ. ενέκρινε κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα έργων και την τιμολογιακή πολιτική για τα δημοτικά τέλη, έτους 2009. Όπως τόνισε ο κ. Τερζίδης, το τεχνικό πρόγραμμα είναι ύψους ενός εκατ. Ευρώ περίπου και θα εστιάσει σε τρεις τομείς: στην ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων, τις παρεμβάσεις στη περιοχή του στρατοπέδου «Καμπάνη» όπου θα καταλήγει ο νέος περιφερειακός του Κιλκίς και στον τομέα των μελετών. Απ’ τη πλευρά του, ο κ. Πασσαλίδης έκανε λόγο για «τεχνικό πρόγραμμα χωρίς φαντασία» ενώ ο κ. Φαχουρίδης τόνισε ότι θα το καταψηφίσει «για λόγους αρχών».
Όσο για τα δημοτικά τέλη, εγκρίθηκε αύξηση 5% μόνο για τ’ ανταποδοτικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα. Η αύξηση των ανταποδοτικών κρίθηκε ως επιβεβλημένη για να καλύψει μέρος μόνο (γύρω στο 40%) του κόστους που θα προκύψει για τον δήμο απ’ τη συμμετοχή του στον νέο Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ) του νομού. Συγκεκριμένα, το εν λόγω κόστος θ’ ανέλθει για το 2009 στις 284 χιλ. Ευρώ, ενώ η αύξηση των τελών θ’ αποφέρει έσοδα 121 χιλ. Ευρώ. Όπως τόνισαν, τόσο ο κ. Τερζίδης όσο κι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ισαάκ Μιχαηλίδης, το υπόλοιπο του «ανοίγματος» θα εξασφαλιστεί από άλλες πηγές (όπως π.χ. με περιορισμό των δαπανών) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι δημότες σε μιά δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε την πρώτη μετά από πολλά χρόνια διαδρομή της αστικής συγκοινωνίας στη πόλη του Κιλκίς, που θ’ αρχίσει απ’ την 1η Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, οι διαδρομές θα γίνονται ανά ώρα, απ’ τις 6 π.μ. ως τις 10 μ.μ. Το λεωφορείο θα ξεκινά απ’ τις Α’ Εργατικές Κατοικίες, θα διασχίζει την 21η Ιουνίου, θα περνά απ’ τις Β’ Εργατικές Κατοικίες και μέσω των οδών Καπέτα και Ελ. Βενιζέλου θα καταλήγει στις Γ’ Εργατικές Κατοικίες. Ενδιάμεσα θα υπάρχει επαρκής αριθμός στάσεων σε σημεία που προσφέρονται γι’ αυτό, με κριτήριο την λειτουργία της πόλης, την εξυπηρέτηση σχολείων, ιδρυμάτων κ.λ.π. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία δωρεάν.