Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 4:53:19 μμ
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 07:34

Διετία κακοδιοίκησης και αλλαζονείας Συμεωνίδου

Βαριές “κατηγορίες” κατά της δημοτικής διοίκησης του κ. Σ. Συμεωνίδου στο  Δήμο Αξιούπολης απευθύνει ο συνδυασμός “Δημος Πολιτών” με επικεφαλής την κα Ντ. Παλλάδη.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:Μετά την κατάθεση του πρώτου προϋπολογισμού και με την συμπλήρωση δύο ετών δημαρχίας της κας Συμεωνίδου ο «Δήμος Πολιτών» κρίνει ότι πρέπει να δημοσιοποιήσει ευρύτερα στους δημότες μας σκέψεις και απόψεις για  τα πεπραγμένα των διοικούντων του Δήμου Αξιούπολης.

Ο ισολογισμός του πρώτου έτους διοίκησης (2007) της δημοτικής αρχής δείχνει χαρακτηριστικά ότι η ανοργανωσιά, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση είχαν την τιμητική τους.
Η υπό την κα Σόνια Συμεωνίδου δημοτική αρχή παρέλαβε ένα δήμο  με πλεόνασμα 174.000 ευρώ και τον κατάντησε στο τέλος του πρώτου χρόνου διοίκησης της να έχει έλλειμμα 401.000 ευρώ.
Οι αδιαμφισβήτητοι αυτοί αριθμοί, που προέρχονται από τον επίσημο ισολογισμό της δημοτικής αρχής μιλούν από μόνοι τους.
Το ίδιο φαινόμενο ανευθυνότητας παρατηρήθηκε και στην λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. της επιχείρησης με τον κρισιμότερο ρόλο στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Παρά τα προεκλογικά διατυμπανιζόμενα από την κα Συμεωνίδου για «εξυγίανση» της επιχείρησης το έλλειμμα της Δ.Ε.Υ.Α. φτάνει τα 708.712 με βάση πάλι τον ισολογισμό του 2007.
Το μόνο που κατάφεραν να επιτελέσουν στη Δ.Ε.Υ.Α. ήταν η απόλυση - για να περικόψουν τις δαπάνες όπως δικαιολογήθηκαν - του χημικού μηχανικού της. Είναι νόμος, του κράτους ο ισολογισμός της Δ.Ε.Υ.Α. να δημοσιοποιείται με ειδικό φυλλάδιο σε όλους τους δημότες το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Μέχρι σήμερα ο ισολογισμός μένει στα συρτάρια της διοίκησης σαν εφτασφράγιστο μυστικό. Μετά από δύο χρόνια διοίκησης η συμμετοχή του δήμου στην λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, που από κοινού έχουμε με το δήμο Πολυκάστρου είναι ανύπαρκτη, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία του.
Το χειρότερο όμως είναι ότι,  αυτές «οι μαύρες τρύπες» στα οικονομικά του Δήμου και της Δ.Ε.Υ.Α. δεν προέκυψαν από την πραγματοποίηση έργων. Εκτός από τα ελλείμματα στα ταμεία είχαμε και έλλειψη δράσεων.
Η δημοτική αρχή στάθηκε ανίκανη να απορροφήσει περισσότερο από το 20% της ΣΑΤΑ, που αναλογούσε στον Δήμο μας την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να  μην παράγεται έργο. Ο Δήμος υστερεί παντελώς σε επίπεδο μελετών και ετοιμότητας, ενόψει μάλιστα της έναρξης υλοποίησης  του ΕΣΠΑ και των άλλων προγραμμάτων στα οποία θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε. Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την διοίκηση για όλα τα σοβαρά θέματα έγινε φανερή και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ένα από τα σοβαρά θέματα ήταν και η κατανομή της ΣΑΤΑ του 2009.
Δεν υπήρχαν καν προτάσεις στον φάκελο. Οι προτάσεις κυκλοφορούσαν σε χαρτάκια γραμμένα στο πόδι και τελευταία στιγμή δόθηκαν στο προεδρείο για να καταγραφούν στα πρακτικά.
Σε σχέση με τα οικονομικά το μόνο που έμεινε σαν «παρακαταθήκη» από τα δύο χρόνια διοίκησης της δημοτικής αρχής είναι ο δανεισμός του δήμου με 1.000.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις, ποσόν που θα επιβαρύνει επιπλέον τους δημότες μας για τα επόμενα χρόνια.
Με δεδομένη την αδυναμία της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων, τα πεπραγμένα της περιορίστηκαν σε μικροεπεμβάσεις και πασαλείμματα βιτρίνας.
Αλλά και για αυτές τις ελάχιστες δραστηριότητες δεν καταδέχτηκαν να πάρουν την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνοντας μια βαθιά περιφρόνηση για τη θεσμική λειτουργία της αυτοδιοίκησης και μια αποστροφή για τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η προχειρότητα, αλαζονεία, ο  μηδενισμός των πάντων, η εκδικητικότητα και η απαξίωση των θεσμών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της διοίκησης του δήμου.
Μετά από δύο χρόνια το πάρκο στην είσοδο της πόλης έχει την εικόνα χωματερής.
Μετά από δύο χρόνια, ενώ οι γειτονική δήμοι εξασφαλίζουν την λειτουργία σε δικά τους ΚΕΠ, το ΚΕΠ του δήμου Αξιούπολης υπολειτουργεί, έρμαιο της αλαζονείας της Δημάρχου να μην υπακούσει σε καμία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την σωστή λειτουργία του.
Πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι «αλώθηκαν» και δυσανασχετούν από την αδιαφορία και την απαξίωση.
Μόνο με τη δική της διοίκηση θα μπορούσε το ΚΑΠΗ να ζει μέρες εγκατάλειψης και μόνο με την δική της διοίκηση θα μπορούσαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις να θυμίζουν τις εκδηλώσεις της επταετίας Άρτος και κακόγουστα Θεμάτα.
Βέβαια κατόρθωμα δικό της, κατάδικο της, που δεν μπορεί κανείς να της το αμφισβητήσει, παρά την έντονη αντίδραση του «Δήμου Πολιτών» ήταν να φέρει στην πόλη της Αξιούπολης τα σκουπίδια από τους τέσσερις δήμους (Αξιούπολης - Πολυκάτρου - Ευρωπού - Γουμένισσας) και την κοινότητα Λειβαδίων, και χωρίς να ισχύει η δέσμευσή της για την αποκατάσταση της σημερινής χωματερής από την κατασκευάστρια εταιρία του ΣΜΑ.
Η σημερινή διοίκηση κατάφερε να εκλεγεί με σημαία την αλλαγή. Σε κανένα τομέα όμως οι δημότες μας δεν την έχουν δει, εκτός και αν λέγοντας αλλαγή εννοούσαν την στασιμότητα, το εκδικητικό πνεύμα, το βόλεμα των ημετέρων, την ικανοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων, την υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου, την αλαζονεία και την απαξίωση των θεσμών.