Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:36:03 πμ
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009 09:05

Εγκρίθηκε Ισολογισμός 16,9 εκατ.

Με συνεδρίαση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε τον απολογισμό-ισολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2008. Κατά του απολογισμού ψήφισαν οι παρόντες σύμβουλοι της μειοψηφίας και η κ. Μ. Αμανατίδου. Μιλώντας επί του απολογισμού, ο δήμαρχος Δημ. Τερζίδης αναφέρθηκε στον θεσμοθετημένο απ’ την Πολιτεία χαρακτήρα του, ο οποίος δεν επιτρέπει θεαματικές αλλαγές από χρόνο σε χρόνο, γι’ αυτό κι όλη η προσπάθεια γίνεται-όπως σημείωσε-για την ένταξη έργων στα διάφορα προγράμματα. Με την ευκαιρία, ο κ. Τερζίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός στερεί απ’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρηματοδότησης για μεγάλα και σημαντικά έργα.


Τον ισολογισμό του προηγούμενου έτους, ύψους 16,9 εκατ. ευρώ (ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα), παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ισαάκ Μιχαηλίδης, τονίζοντας ότι σ’ αυτόν φαίνεται «η βελτίωση των κυριότερων οικονομικών δεικτών, η προσπάθεια νοικοκυρέματος κι ο αγώνας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας».
Στον ισολογισμό παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, αύξηση 16% για έξοδα προσωπικού από έκτακτους και εποχιακούς εργαζόμενους, καθώς και αύξηση 10% στην επιχορήγηση νομικών προσώπων του δήμου που παράγουν άμεσο έργο για τους δημότες (ΚΑΠΗ, Πολιτισμός, Αθλητισμός κ.α.).
Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης το 25% των εσόδων του δήμου κατευθύνεται σ’ έργα υποδομής, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το κονδύλι που αφορά μελέτες μεγάλων έργων ενόψει του ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα βελτιώνεται το σύστημα προμηθειών, εξυπηρετούνται απρόσκοπτα τα χρεολύσια κι αναζητούνται συνεχώς νέοι τρόποι για ικανοποιητικότερη ροή εισπράξεων.
Στη τοποθέτηση του επί του μοναδικού θέματος συζήτησης της εν λόγω συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Π. Πασσαλίδης τόνισε ότι ο δήμος δεν πρέπει να βλέπει τον προϋπολογισμό ως μια τυπική διαδικασία και ότι στόχος πρέπει να’ ναι η ανεύρεση νέων πόρων.
Απ’ τη πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Γ. Φαχουρίδης τόνισε ότι οι δράσεις του δήμου για το περιβάλλον είναι ελάχιστες, ότι παρατηρείται υστέρηση στη καθαριότητα καθώς και στην είσπραξη οφειλομένων, ενώ τάχθηκε κατά της εκτέλεσης τεχνικών έργων μ’ αυτεπιστασία.
Στη συζήτηση παρενέβησαν με τοποθετήσεις κι ερωτήσεις τους, οι δημ. σύμβουλοι Γ. Ηλιάδης, Δ. Ιωακειμίδης και Μ. Αμανατίδου, ενώ παραιτήθηκε της δικής του ο Μ. Ηλιάδης διαμαρτυρόμενος για την επιβολή της απαραίτητης ησυχίας στην αίθουσα. Οι προαναφερθέντες σύμβουλοι επέκριναν πλευρές του απολογισμού-ισολογισμού, ενώ όπως προαναφέρθηκε τον καταψήφισαν και στο σύνολο του.
Απαντών τας σ’ ερωτήσεις και παρατηρήσεις που τέθηκαν, ο κ. Τερζίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κατά το 2008 ελάχιστα έργα εκτελέστηκαν μ’ ανάθεση, ότι θα γίνει προσπάθεια για μεγαλύτερη ενίσχυση των φορέων του δήμου, ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ απ’ τα οφειλόμενα προς τον δήμο, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την πολιτιστική πολιτική του ΟΠΟΝΓΑ και τις δαπάνες του δήμου για τον πολιτισμό.