Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 12:05:27 πμ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:20

Η Δημοτική Αρχή να απολογηθεί στους πολίτες για την απραξία της

Αυστηρή κριτική προς τη Δημοτική Αρχή άσκησε ο επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» Αθανάσιος Τζούρτζος, στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παρουσιάστηκε ο οικονομικός Απολογισμός και ο Ισολογισμός του Δήμου και ο Απολογισμός πεπραγμένων του δημάρχου Γουμένισσας.


Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του της Δημοτικής Συνεργασίας, «ο κ. Τζούρτζος χαρακτήρισε  ισολογισμό στασιμότητας και απραξίας αυτόν που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή ενώ τόνισε ότι το έργο που έχει παράγει στη διάρκεια της τριετούς θητείας της είναι φτωχό και κατώτερο των προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου ότι παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων, δεν σχεδιάζει, δεν διεκδικεί και δεν τολμά με αποτέλεσμα ο δήμος Γουμένισσας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό διαμορφώνεται στην αυτοδιοίκηση.
Η εισήγησή του έχει ως εξής:
Για μια κόμη χρονιά η Δημοτική Αρχή διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών του δήμου μας μένοντας απλός θεατής στις εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και αφήνοντας να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης του τόπου μας.
Ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης του δήμου και οι υποσχέσεις παραμένουν οι ίδιες. Είναι ξεκάθαρο  πλέον ότι  δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει σχέδιο και φυσικά προγραμματισμός για να αλλάξει κάτι στον δήμο Γουμένισσας.
Αυτή την κατάσταση την βιώνουν οι συνδημότες μας που περιμένουν να δουν από τη Δημοτική Αρχή μια  θετική πρωτοβουλία που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη γειτονιά τους, θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους και θα δώσει μια νέα πνοή στην  τοπική κοινωνία.
Δίνει την εντύπωση ότι είναι μια δημοτική Αρχή που απλά διαχειρίζεται με τον πιο συντηρητικό τρόπο τις τακτικές επιχορηγήσεις που καταβάλλει το υπουργείο για την κάλυψη πάγιων αναγκών.
Είναι ξεκάθαρο ότι λείπει η φαντασία, η τόλμη και η αποφασιστικότητα και αυτό στοιχίζει στον τόπο μας.
Αρκεί κάποιος που γνωρίζει λίγα οικονομικά και να έχει ασχοληθεί με την διοίκηση γενικά να διαβάσει τον Ισολογισμό του προηγούμενου έτους  του δήμου Γουμένισσας  και θα αντιληφθεί  εύκολα ότι  ο δήμος βρίσκεται σε μια πλήρη στασιμότητα η καλύτερα σε μόνιμη  «χειμερία νάρκη» .
Δεν δημιουργεί, δεν αναπτύσσει δράσεις, δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Οι δημότες περιμένουν να πληροφορηθούν για μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν.

Τμήμα ΤΕΙ
Πρέπει η Δημοτική Αρχή να απολογηθεί  στους δημότες για την αδράνεια που επέδειξε στο θέμα της Ίδρυσης του Τμήματος ΤΕΙ στη Γουμένισσα που παρέμεινε μια προεκλογική εξαγγελία. Να θυμίσω ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από την πίεση που ασκήσαμε ως Δημοτική παράταξη, και παρόντος του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδη καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση την οποία ο ίδιος ο κ. Κιλτίδης την βρήκε ως την πιο ενδιαφέρουσα και σωστή. Αν και τότε δηλώσαμε ότι στηρίζουμε κάθε θετική σας πρωτοβουλία αφήσατε να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη Γουμένισσα,  στερώντας από τους δημότες ένα μεγάλο πλεονέκτημα για μια πορεία προόδου.
Πρέπει η Δημοτική Αρχή να απολογηθεί για την πλήρη υποβάθμιση του θέματος της κατασκευής Βιολογικού καθαρισμού δήμου Γουμένισσας. Σε μια περίοδο όπου ζητήματα που επικεντρώνονται στο περιβάλλον βρίσκονται  ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων και των πρωτοβουλιών σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο εμείς δεν έχουμε λύσει βασικά ζητήματα διαχείρισης των αστικών λυμάτων αλλά και των απορριμμάτων. Να σας θυμίσω ότι  και πάλι μετά από δική μας πίεση  έγιναν κάποιες εργασίες  κάλυψης  των απορριμμάτων στη χωματερή του δήμου μας. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πει στους πολίτες ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για την  εγκληματική αυτή αδράνεια.
Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή Γουμένισσας δεν επεδίωξε  να ενταχθεί ούτε στο Πρόγραμμα  «Συν-κοινωνία» που βελτιώνει και αυξάνει τις αστικές και υπεραστικές μετακινήσεις από και προς την έδρα του δήμου μας. Στέρησε από τους δημότες  αλλά και τους κατοίκους γειτονικών πόλεων, την  δυνατότητα να έχουν μια πιο συχνή πρόσβαση στη Γουμένισσα. Μια ακόμη χαμένη ευκαιρία που τη χρεώνετε μια δημοτική Αρχή που καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια μια εσωστρέφεια, μια ατολμία και μια αδιαφορία για τις εξελίξεις.

Οργάνωση δήμου
Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε καθόλου με τις νέες τεχνολογίες και τους άξονες του Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας που υποστηρίζει δράσεις  για την σωστή ενημέρωση και  ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη  με τη χρήση του διαδικτύου. Ο δήμος  Γουμένισσας είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν έχει υποβάλλει ούτε μια αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα αυτό. Η διοίκηση του δήμου αδιαφορεί για την οργάνωση, την αναβάθμιση και την λειτουργικότητα των υπηρεσιών του και δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
Νομίζω ότι κανείς πια δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι στο θέμα της ίδρυση Σταθμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο θέμα της παραχώρησης οικοπέδου για την κατασκευή κτιρίου στέγασης   του Δασαρχείου Γουμένισσας,  στην εγκατάσταση  μονάδας του ΕΚΑΒ  στην πόλη μας,  στο αίτημα  για την παραχώρηση στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, στο θέμα δημιουργίας  υποδομών στην επέκταση ου σχεδίου πόλης, στους περιφερειακούς και διαδημοτικούς  δρόμους κ.α.
Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική ηγεσία του δήμου, γιατί απλά δεν βλέπουν κάτι που να τους εμπνέει και να τους κάνει αισιόδοξους για το μέλλον.

Τουρισμός
Πρέπει να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για την απουσία του  δήμου μας  από τις εκθέσεις τουρισμού, καθώς και για την έλλειψη ενός συγκεκριμένου προγράμματος   τουριστικής  προβολής του τόπου μας. Δεν διεκδίκησαν μερίδιο από την τουριστική αγορά, αφήνοντας  τους συντοπίτες   επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες του  κλάδου  να παλεύουν μόνοι τους χωρίς  στήριγμα για την επιβίωσή τους. Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό και ασφαλές περιβάλλον για να  αναπτύξουν οι νέοι άνθρωποι του τόπου μας επιχειρηματικές δραστηριότητες, να μείνουν και να δημιουργήσουν στη γενέτειρά τους γη.
Πρέπει η Δημοτική Αρχή να δώσει εξηγήσεις  γιατί εγκατέλειψε τα χωριά μας. Είναι τραγικό να μην υπάρχει ούτε ένα μεγάλο έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου μας. Με έργα μικρού βεληνεκούς επιχειρεί να εξυπηρετήσει την εκλογικής της  επιβίωση  σπαταλώντας χρήματα χωρίς ανταποδοτικότητα.
Η τοπική κοινωνία πλέον γνωρίζει γιατί  έχει βιώσει τα τελευταία τρία χρόνια την παρουσία μιας Δημοτικής Αρχής που δεν μπορεί και δεν τολμά να κάνει  πράξη  τα θέλω των δημοτών, γιατί απλά δεν  ενδιαφέρεται».