Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 2:50:45 πμ
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008 07:36

Ημερίδα της Νομαρχίας για την ψηφιακή σύγκλιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση στη Ν.Α. Κιλκίς, το πρωί της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς.


Η δράση αυτή, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 80% και από Εθνικούς πόρους κατά 20%, είχε στόχο την ενημέρωση πολιτών και επιχειρηματιών για τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις που έχει αναπτύξει η Νομαρχία μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» και γι’ αυτά που σχεδιάζει να εντάξει στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση 2007-2013».
Η Ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του Νομάρχη κ. Ευάγγελου Μπαλάσκα, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά που έκανε η Ν.Α. Κιλκίς στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στα ακόμη περισσότερα που σχεδιάζει, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Στην Ημερίδα παρουσιάσθηκαν τρεις εισηγήσεις. Η πρώτη, από τον κ. Βαγγέλη Κοσμίδη, για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στο ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των υδάτων του Αξιού ποταμού και της λίμνης Δοϊράνης, που έχει εγκαταστήσει η Ν.Α. Κιλκίς, με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει: Σύστημα αυτόματης καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων (θερμοκρασίας, διαλυμένου οξυγόνου, αγωγιμότητας και οξύτητας). Ασύρματη μετάδοση στο κεντρικό σύστημα. Τήρηση γεωγραφικού-χρονικού αρχείου των μετρήσεων. Απεικόνιση των δεδομένων σε χάρτες. Σύστημα υποστήριξης λήψης απόφασης. Βασικό σημείο πληροφόρησης των υπηρεσιακών παραγόντων για την περιβαλλοντική κατάσταση των περιοχών αυτών. Δημιουργία Portal  για τη διάχυση της πληροφορίας στους πολίτες.
Συμπληρωματικά επί της εισήγησης αυτής τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Νάσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην καινοτομία του προγράμματος και στη μοναδικότητά του σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς και στην προσπάθεια της Νομαρχίας, πριν από τρία χρόνια, για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας και τις ενημερωτικές συναντήσεις που οργάνωσε ο Νομάρχης κ. Μπαλάσκας στα Λύκεια του νομού.
Ο κ. Γιώργος Λουίζης, παρουσίασε τη δεύτερη εισήγηση, που αφορούσε την ασφαλή λειτουργία των ψηφιακών δικτύων, τα προγράμματα και τις τακτικές που πρέπει να εφαρμόζουν πολίτες και επιχειρήσεις, την προσεκτική λειτουργία και τις επαφές με ασφαλή δίκτυα, καθώς και τη διαρκή ενημέρωση και προσοχή από την πλευρά των χρηστών.
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Προγραμματισμού της Ν.Α. Κιλκίς, κ. Κώστας Μεταλλίδης, παρουσίασε την τρίτη εισήγηση, που αφορούσε την Στρατηγική Ψηφιακής Σύγκλισης μέσω του ΕΣΠΑ, για την Ελλάδα αλλά και για τις προτάσεις που ετοιμάζει η Ν.Α. Κιλκίς στα πλαίσια αυτά, δράσεις που θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών  πολιτών και επιχειρήσεων.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με τους νέους που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Ημερίδας και εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων, οι δήμαρχοι Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου και Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης, ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κιλκίς Π. Πασσαλίδης, νομαρχιακοί σύμβουλοι και διευθυντές υπηρεσιών.