Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 10:26:56 πμ
Παρασκευή, 30 Μαϊος 2008 15:14

Καταδικάστηκαν 20 σύμβουλοι Αθώοι δήμαρχος-επιχειρηματίας

Στις αρχές της δεκαετίας η εταιρεία μεταποίησης καπνού που αγόρασε τις εγκαταστάσεις της πρώην ΛΟΡΤΕΞ ζήτησε από τα δήμο Γαλλικού την κατάργηση ενός αγροτικού δρόμου που εφάπτονταν του εργοστασίου και τη μετατόπισή του στο τέλος των χωραφιών που αγόρασε με στόχο να επεκταθεί.
Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε συχνά και μάλιστα στη περιοχή της Νέας Σάντας με αποφάσεις της Νομαρχίας, όπως τότε ο νόμος προέβλεπε, διευκολύνθηκαν μεγάλες εταιρείες.

Όντως, η κατάργηση και η μετατόπιση του δρόμου έγιναν μετά το 2003, η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη επένδυση - συνολικά διαθέτει 16.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου - αλλά μια δημότης μήνυσε τον τότε Δήμαρχο Στ. Μάλγαρη και τους δημοτικούς συμβούλους που ενέκριναν την ανταλλαγή της έκτασης και τη μετατόπιση του δρόμου.
Η δίκη έγινε την Τρίτη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και η απόφαση ξάφνιασε. Αθώοι οι Δήμαρχος και επιχειρηματίας που συνυπέγραψαν τη συμβολαιογραφική πράξη ανταλλαγής των εκτάσεων - τέσσερα στρέμματα παραχώρησε ο δήμος και 2,9 στρέμματα ο επιχειρηματίας- αλλά ένοχοι οι 21 δημοτικοί σύμβουλοι που ενέκριναν την εισήγηση του Δημάρχου!
Η δημότις προσέφυγε στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενη ότι βλάφτηκε η δική της περιουσία (παρακείμενα χωράφια) επειδή δεν διάνοιξε ο επιχειρηματίας δρόμο.
Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλλικού δεν στάλθηκε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για τον επιβαλλόμενο έλεγχο νομιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νομιμότητα της εν λόγω απόφασης ανταλλαγής δεν ελέγχθηκε σε διάφορα στάδια υλοποίησής της όπως π.χ. κατά τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης, ενώ ανοίγει το δρόμο και σε ιδιοκτήτες παρακείμενων χωραφιών να ζητήσουν τη δίωξη όσων (και από τη Νομαρχία) ενέκριναν παρόμοιες αποφάσεις κατά το παρελθόν.
Οι 20 καταδικασθέντες “από τη συνεδρίαση της 16.1.2003 απουσίαζε ο 21ος Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Χωλίδης” σε πεντάμηνη φυλάκιση δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι - άσκησαν έφεση, είναι οι εξής Γιώργος Θεοδωρίδης, νυν Δήμαρχος, Αθανάσιος Ρωσσόπουλος τέως Δήμαρχος, Κώστας Ροδόπουλος, Δημήτριος Γραμματίκης, Αμουτζίδης Κωνσταντίνος, Βογιατζής Ηλίας, Γεωργοκωστόπουλος Αριστείδης, Καλδάκης Ιωάννης, Κυρμανίδης Παναγιώτης, Μανωλίδης Εμμανουήλ, Μαραγκουδάκη Δέσποινα, Μαρκόπουλος Αναστάσιος, Μπιπέρης Αριστείδης, Παναγιωτίδης Παύλος, Παπαδόπουλος Δημήτριος, Πηλείδης Παντελης, Σβέρκος Κωνσταντίνος, Σεϊτανιώτης Χαράλαμπος, Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος, Στεργίου Πολυχρόνης.