Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 8:48:20 μμ
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 12:07

Καθυστέρηση με τα σκουπίδια

Στην Αξιούπολη ξεκίνησε η κατασκευή του πρόχειρου Σταθμού Μεταφόρτωσης και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα είναι δυνατή η μεταφορά των σκουπιδιών και των τεσσάρων δήμων. Ο τελικός προορισμός όμως παραμένει ασαφής. Το μόνο σαφές είναι ότι η Κομισιόν έδωσε μια (ακόμη) σιωπηρή παράταση πριν ξεκινήσει η επιβολή προστίμων.
Για ένα ακόμα εξάμηνο θα μπορούν οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν ατιμώρητα τους ΧΑΔΑ. Ύστερα για κάθε ημέρα χρήσης των χωματερών θα επιβάλλεται πρόστιμο 34.000 ευρώ!


Ακόμα όμως και με εξάμηνη παράταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη η τύχη των σκουπιδιών της Παιονίας - Πολυκάστρου. Στο Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ όπου ως γνωστόν προεδρεύει ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, το αίτημα για προσωρινή απόθεση στο ΧΥΤΑ Κιλκίς απερρίφθη ασυζητητί. Ο κ. Τερζίδης δεν δέχεται καν τη συζήτηση και είναι χαρακτηριστικό πως είχε αποχωρήσει από συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ, όταν το Φθινόπωρο του 2008 στο διάλογο για τη σύσταση του ενιαίου φορέα, οι δήμαρχοι της Παιονίας και του Πολυκάστρου είχαν ζητήσει να καταγραφεί στο καταστατικό η δυνητική χρήση και του ΧΥΤΑ Κιλκίς για τα σκουπίδια των δήμω τους.
Χαρακτηριστικό δείγμα της απόλυτης άρνησης του κ. Τερζίδη αποτελεί η μη συμπερίληψη του αιτήματος των τεσσάρων δήμων στα θέματα ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς που συνεδρίασε χθες Δευτέρα, αν και το γραπτό αίτημα υποβλήθηκε πριν ένα μήνα.
Σήμερα οι τέσσερις δήμαρχοι θα επιχειρήσουν να συζητήσουν με τη μειοψηφία του δήμου Κιλκίς (μείζονα και ελάσσονα)  σε μια προσπάθεια να πείσουν πως η διευθέτηση που ζητούν είναι προσωρινή.
Το μεγάλο πρόβλημα όμως που έχουν να υπερβούν είναι η αδυναμία τους μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του δ.σ. του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης για τη χρήση του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Στη Θεσσαλονίκη έχουν να λύσουν πολλά εσωτερικά προβλήματα και δεν περισσεύει η διάθεση να δεχθεί απορρίμματα από γειτονικούς νομούς. Και παραμένει εκκρεμής η αίτηση των τεσσάρων. Όλα αυτά συντηρούν και εμπεδώνουν την εικόνα αβεβαιότητας και το Καλοκαίρι δεν απέχει πολύ…