Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 11:38:33 πμ
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 12:08

Κλειστά τα σύνορα Ανοιχτές οι προσδοκίες

Τα σύνορα ανοίγουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις στη Δοϊράνη. Στους Ευζώνους από την Παρασκευή μέχρι και χες το πρωί άνοιγαν και έκλειναν. Από το μεσημέρι όμως έκλεισαν με τα 150 τρακτέρ που είναι παραταγμένα εκεί και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το βράδυ. Στη Δοϊράνη πάλι τα σύνορα ήταν κλειστά με 12 τρακτέρ που μετακινήθηκαν από το μπλόκο του Κιλκίς από το μεσημέρι της Παρασκευής, και άνοιγαν μόνο για παιδιά ή ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη. Κατά τα άλλα από το Σάββατο διακόπηκε πλήρως  η πρόσβαση προς τα Σκόπια από το μεθοριακό σταθμό. Οι αγρότες υλοποιούν την προειδοποίησή τους ότι θα πράξουν ότι δεν έπραξε η κυβέρνηση: Θα εμποδίσουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ήδη τα φορτηγά σχηματίζουν «ουρά».


Τα πάντα επαφίενται στο αποτέλεσμα της αποψινής συνάντησης του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου, όπου από το Κιλκίς μετέχει ο κ. Σωτήρης Πελτεκιάδης, με τον Υπουργό Σωτ. Χατζηγάκη. Αν ο υπουργός ικανοποιήσει με τις εξειδικευμένες τιμές των ενισχύσεων κατά προϊόν και καλλιέργεια, ίσως και από σήμερα να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Αν όχι τότε η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι κλειστές κεντρικές οδικές αρτηρίες και τα κλειστά σύνορα δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία.

Συνάντηση με Τσιτουρίδη
Αντιπροσωπεία των αγροτών του Κιλκίς συναντήθηκε το Σάββατο με τον βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη στο πολιτικό του γραφείο και ανταλλάχθηκαν απόψεις επί των προβλημάτων του κλάδου. Οι αγρότες ενημέρωσαν τον κ. Τσιτουρίδη και για το περιεχόμενο της συνάντησής τους με τον Υπουργό Σωτ. Χατζηγάκη, τρις μέρες νωρίτερα, και ζήτησαν τη στήριξη του κ. Τσιτουρίδη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Ο πρώην υπουργός δήλωσε αλληλέγγυος με τα δίκαια αιτήματα και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι για τα μακροχρόνια και θεσμικού τύπου αιτήματα ο ίδιος ως υπουργός δυστυχώς δεν είχε τον χρόνο να επιδιώξει την επίλυσή τους. Θα σταθώ στο πλευρό σας για συγκεκριμένα αιτήματα που είναι δίκαια, όπως το μητρώο των αγροτών και μια σειρά από άλλα, τόνισε.
Ο κ. Τσιτουυρίδης επισήμανε επίσης την προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλες τις πλευρές ώστε να ισχύσει ενιαία εξατομίκευση των ενισχύσεων και να μην χωριστούν οι αγρότες σε δυο κατηγορίες. Τούτο καθίσταται επίκαιρο μετά τις πληροφορίες ότι από αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας καταβάλλεται προσπάθεια να τύχουν υψηλότερων ενισχύσεων με επιχειρήματα όπως ότι αρδεύουν από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και έχουν υψηλότερο κόστος από άλλους αγρότες!

Τριβές και σκοπιμότητες
Η επισήμανση αυτή αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον ενόψει και των αντιπαραγωγικών και ανθενωτικών κινήσεων πολλών πλευρών του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι συντονιστικές επιτροπές συγκροτούνται χωρίς να είναι αντιπροσωπευτικές καθώς απουσιάζουν ολόκληρες περιοχές.
Το περασμένο Σάββατο οι αγρότες του μπλόκου της Δοϊράνης έδωσαν πραγματική μάχη για να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση, αφού για λόγους που ουδείς αντελήφθη ούτε ενημερώθηκαν και ούτε ήταν γνωστό - τουναντίον μάλιστα- ότι η Δοίράνη ήταν κλειστή.