Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:12:30 πμ
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009 08:21

Μέχρι πότε το Νοσοκομείο Κιλκίς θα λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο γιατρών και εργαζομένων;

Και αυτήν την φορά το αίσθημα του καθήκοντος  των λειτουργών του Ιπποκράτη υπερίσχυσε των ανθρωπίνων ορίων και η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς δεν έκλεισε, όπως είχε προαναγγελθεί για το τριήμερο Παρασκευής - Κυριακής 25 Οκτωβρίου. Τρεις γιατροί καρδιολόγοι θυσιάζουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, θυσιάζουν τον ελεύθερο και τον χρόνο ξεκούρασης διότι δεν αντέχουν να δουν αυτό που η Πολιτεία  με ελαφρά καρδία επιβάλει στο Νοσοκομείο Κιλκίς: Να κλείσουν τμήματά του και εν προκειμένω η Καρδιολογική κλινική.


Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, που δεν συναντάται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Να λειτουργεί σε 24ωρη βάση Καρδιολογική Κλινική με Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης με μόλις τρεις καρδιολόγους! 
Αναφέρουμε τα ονόματά τους για να γνωρίζει η κοινή γνώμη του νομού τα πρόσωπα εκείνων που δικαιούνται της δημόσιας ευγνωμοσύνης. Είναι ο διευθυντής της Κλινικής Σωκράτης Παπαδόπουλος, ο επίσης με βαθμό διευθυντή καρδιολόγος Γιώργος Καρακώστας και η καρδιολόγος επιμελήτρια α’ Κυριακή Σταμπουλή.
Εδώ και χρόνια απευθύνουν εκκλήσεις να στελεχωθεί στον αναγκαίο βαθμό η Κλινική. Από το βήμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς επανειλημμένα ο κ. Καρακώστας στέλνει μηνύματα SoS καλώντας τους αρμοδίους να επιληφθούν.
Αλλά εν Ελλάδι οι «αρμόδιοι εκλαμβάνουν  φαίνεται ως μόνη αρμοδιότητά τους να βολεύουν ημετέρους και να χρυσώνουν γκόλντεν μπόις με προκλητικά συμβόλαια.
Δεν έπραξαν και το απλούστερο. Αν δεν μπορούσαν να διορίσουν δυο καρδιολόγους, να αποσπάσουν για μια μέρα την εβδομάδα έναν καρδιολόγο από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.
Θα αρκούσαν δυο αποσπασμένοι με μια ημέρα εβδομαδιαίως ο καθένας για να μην τεθεί εν κινδύνω η λειτουργία της Καρδιολογικής του Κιλκίς.
Αλλά ούτε αυτό έπραξε ο κατά τα άλλα αρμόδιος διευθυντής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Την περασμένη εβδομάδα οι αντοχές ξεπεράστηκαν. Και το Νοσοκομείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι για τρεις μέρες θα κλείσει η Καρδιολογική. Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι θα άδειαζαν από τους ασθενείς τα κρεβάτια και θα διαμετακομίζονταν σε όμορα νοσοκομεία ενώ προφανέστατα κάθε νέο περιστατικό θα διακομίζονταν σε νοσοκομείο εκτός Κιλκίς.
Βαριά οπωσδήποτε η απόφαση. Αλλά πως αλλιώς να αντιδράσει ένας γιατρός όταν επί χρόνια τον έχουν να εργάζεται καθημερινά χωρίς ημέρες ξεκούρασης και διακοπών; Με εφημερίες ατέλειωτες που δεν πληρώνονται κιόλας;
Με το κράτος και τους ποικιλώνυμους «αρμόδιους» να σφυρίζουν αδιάφορα;
Στους τρεις γιατρούς για άλλη μια φορά υπερίσχυσε των ανθρωπίνων ορίων το αίσθημα της ευθύνης και του ανθρωπισμού.
Αλλά ως πότε;
Θ.Π