Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 8:37:36 μμ
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 13:20

Να μείνει η ΔΕΗ στην Αξιούπολη

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκι και του Διοικητή της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλου ζητεί με ανοιχτή επιστολή της η Δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, επικαλούμενη μια σειρά από επιχειρήματα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής της κ. Δημάρχου έχει ως εξής:


Κύριε Υπουργέ
Κύριε διοικητά της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ Αξιούπολης εξυπηρετούσε για δεκαετίες χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων της και των τεχνικών της και παρά την έλλειψη προσωπικού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κατοίκους των δήμων Αξιούπολης, Πολυκάστρου, Γουμένισσας και Ευρωπού. Ο πληθυσμός των δήμων αυτών ανέρχεται  σήμερα στις 40.000 κατοίκους περίπου, οι οποίοι  διαθέτουν 17.000 συνδέσεις στο δίκτυο της ΔΕΗ. Υπάρχουν, επίσης, περίπου 1700 αρδευτικά μεγάλου φορτίου τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργούν συχνά βλάβες . Τα αρδευτικά αυτά που αναφέραμε προηγουμένως είναι περισσότερα από διπλάσια σε αριθμό και πολύ μεγαλύτερα σε εγκατεστημένη ισχύ από τα αρδευτικά της περιοχής που εξυπηρετεί η ΔΕΗ του Κιλκίς και αυτό εντείνει το πρόβλημα της εξυπηρέτησης.
Τα πιο απομακρυσμένα τμήματα της περιοχής αυτής που εξυπηρετούνται σήμερα από το τεχνικό τμήμα της ΔΕΗ Αξιούπολης απέχουν πενήντα χιλιόμετρα περίπου από την έδρα αυτής.
Το τεχνικό προσωπικό όχι μόνον είναι πλήρως απασχολημένο αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις βλάβες των αρδευτικών δεν προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς και ίσως δεν το γνωρίζετε αλλά κάθε καθυστέρηση στην αποκατάσταση βλάβης αρδευτικού μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη παραγωγή.
Το τελευταίο διάστημα έκλεισε σταδιακά το εμπορικό- λογιστικό τμήμα της ΔΕΗ Αξιούπολης, για κάποιες μέρες της εβδομάδας στην αρχή για όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης στην συνέχεια και στο τέλος τελείως. Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε ήταν η εξόφληση των 100.000 λογαριασμών ετησίως οι οποίοι υποχρεωτικά έπρεπε να εξοφληθούν στα ΕΛΤΑ ή άλλα σημεία με κόστος που έφτανε πολλές φορές τα 85 λεπτά ανά λογαριασμό.
Το κόστος εξόφλησης των λογαριασμών θα μπορούσε από μόνο του να θεωρηθεί μικρό ως πρόβλημα και η επιβάρυνση σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμη. Με την παύση όμως της λειτουργίας του λογιστικού εμπορικού τμήματος για πάρα πολλές εργασίες όπως:
1. Νέες συνδέσεις.
2. Αλλαγή επωνυμίας.
3. Εξόφληση λογαριασμών σε διακοπή.
4. Διακοπές.
5. Επανασυνδέσεις.
6. Διορθώσεις στοιχείων.
7. Αλλαγές διεύθυνσης.
8. Αιτήσεις για επισκευές, τοποθετήσεις μετρητών.
9. Μετατοπίσεις παροχών.
και πολλές άλλες εργασίες τις οποίες εσείς γνωρίζετε καλύτερα, είναι απαραίτητη η μετάβαση των συναλλασσόμενων με τη ΔΕΗ στο Κιλκίς μια απόσταση δηλ. 35 χλμ από την Αξιούπολη και περίπου 80 χλμ από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Αν λάβουμε υπόψη μας όμως ότι η περιοχή των τεσσάρων δήμων που προαναφέραμε είναι αγροτική με πλήθος μικρών χωριών στα οποία ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων τους είναι ηλικιωμένοι, σε πολλά δε από αυτά υπάρχουν δρομολόγια του ΚΤΕΛ μία φορά την εβδομάδα η μετάβαση στο Κιλκίς είναι αν όχι αδύνατη, πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι πρέπει να αλλάξουν δύο λεωφορεία ή να χρησιμοποιήσουν ταξί με σημαντικό κόστος και ταλαιπωρία.
Η λειτουργία του εμπορικού- λογιστικού τμήματος για πολλά χρόνια γινότανε από 3 υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα. Η απασχόληση τριών υπαλλήλων θα είχε κόστος για τη ΔΕΗ περίπου 20.000*3 υπαλλήλους =60.000 _ ετησίως. Το ποσό αυτό δεν είναι βέβαιο ότι εξοικονομείται δεδομένου ότι θα αυξηθεί ο φόρτος εργασίας του Κιλκίς και θα χρειαστεί και εκεί ίσως η πρόσληψη κάποιου υπαλλήλου. Αλλά έστω και στη περίπτωση αυτή αν υπολογίσουμε τους 17.000 πελάτες της περιοχής και τους έξι λογαριασμού που πληρώνει ο καθένας ετησίως τότε μιλάμε για 102.000 περίπου λογαριασμούς .  Το κόστος εξόφλησης και μόνο των λογαριασμών αυτών -κατά μέσο όρο 60 λεπτά ανά λογαριασμό- στα διάφορα πρακτορεία υπερκαλύπτει το κόστος αυτό. Προσθέστε, επομένως, 60 λεπτά ανά λογαριασμό κατά την έκδοση του λογαριασμού ονομάστε το κόστος αυτό  ως τέλος συνέχισης της λειτουργίας της ΔΕΗ Αξιούπολης και πιστεύουμε ότι κανείς από τους δημότες μας δεν θα έχει αντίρρηση να πληρώσει τα εξήντα αυτά λεπτά για να λειτουργήσει το λογιστικό-εμπορικό τμήμα στην Αξιούπολη.
Θα πείτε πολύ απλοϊκοί οι υπολογισμοί που κάνουμε και θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό. Οι  απλοϊκοί αυτοί υπολογισμοί στηρίζονται, όμως, σε κάτι που εσείς ίσως δεν του δίνετε την πρέπουσα σημασία. Στηρίζονται στην κοινή λογική, λογική των ανθρώπων που αποφάσισαν να μην ζήσουν και αυτοί στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη αλλά επιλέγοντας να ζήσουν σε κάποιο χωριό σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα, δικαιούνται κάποια στοιχειώδη φροντίδα και κάποια μέτρα εξυπηρέτησης βασικών αναγκών τους.
Η κατάργηση του εμπορικού-λογιστικού τμήματος με βάση τους παραπάνω συλλογισμούς μπορεί να εξυπηρετεί από μια άποψη τη ΔΕΗ πιστεύουμε όμως ότι η επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής με την εξόφληση των λογαριασμών και την μετάβαση στο Κιλκίς για όλες τις άλλες εργασίες με χαμένες πολλές εργατοώρες και σημαντικό κόστος μετάβασης μιλάμε ίσως για ένα συνολικό κόστος για τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο ίσως και 200.000 _ συν την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών με μοναδικό σκοπό να εξοικονομήσει η ΔΕΗ το πολύ 60.000 _.
Το θεωρείται αυτό σωστό και δίκαιο; Εμείς πάντως το θεωρούμε άδικο και καταχρηστικό και στηρίζεται μόνο στην μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ.
Όσον αφορά τις φήμες που κυκλοφορούν για σκέψεις για το κλείσιμο και του τεχνικού τμήματος σας πληροφορούμε ότι:
Οι βλάβες στην περιοχή μας λόγω κεραυνών και καταιγίδων είναι πολύ συχνές. Η  μετακίνηση τεχνικού προσωπικού από το Κιλκίς ή τη Θεσσαλονίκη θα σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της βλάβης η οποία αν αφορά παροχή άρδευσης μπορεί να σημαίνει και την καταστροφή της παραγωγής.
Εξάλλου, λογικό είναι να κλείνει κάποιο τμήμα όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, στην περίπτωση της Αξιούπολης όμως όχι μόνο υπάρχει αντικείμενο αλλά και το υπάρχον προσωπικό αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Πιστεύω, γνωρίζετε ότι  εργασίες επιθεώρησης γραμμών καθώς και προληπτικής συντήρησης οι οποίες έπρεπε να γίνονται με βάση τους κανονισμούς δεν γίνονται.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι περισσότερες από τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ που έχουν σχέση με τις προθεσμίες εξυπηρέτησης των πελατών δεν τηρείται.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες και σκέψεις της διοίκησης της ΔΕΗ μόνο
θλίψη και αγανάκτηση προκαλούν στους δημότες μας. Οι ενέργειες σας και οι σκέψεις σας αυτές βρίσκουν τελείως αντίθετη όχι μόνο τη δημοτική αρχή του δήμου Αξιούπολης αλλά πιστεύουμε και όλους του δημότες του δήμου μας αλλά και των όμορων δήμων Πολυκάστρου, Γουμένισσας και Ευρωπού οι οποίοι εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ Αξιούπολης.
Γι’ αυτό παρακαλούμε να εξετάσετε εκ νέου την περίπτωση λειτουργίας της ΔΕΗ Αξιούπολης και να φροντίσετε:
1. Να παραμείνει σε λειτουργία το τεχνικό τμήμα στην Αξιούπολη
2. Να υποσχεθείτε την άμεση επαναλειτουργία εμπορικού-λογιστικού τμήματος στην Αξιούπολη.
Εμείς επικροτούμε κάθε σας ενέργεια που έχει ως στόχο το «νοικοκύρεμα» της ΔΕΗ αλλά όχι τον ακρωτηριασμό της που γίνεται σε βάρος της εξυπηρέτησης του κοινού.
Σε περίπτωση που η ΔΕΗ, εκμεταλλευομένη τη μονοπωλιακή θέση, προχωρήσει η δεν ανακαλέσει αποφάσεις οι οποίες επιβαρύνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας  εμείς σκοπεύουμε να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να περιορίσουμε τις επιπτώσεις τους στους συνδημότες μας και ακόμη αν είναι δυνατόν να τις ακυρώσουμε. Με λύπη μας σας πληροφορούμε ότι εγώ ως δήμαρχος -και θέλω να πιστεύω και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της περιοχής- θα ζητήσουμε από του δημότες μας να πάψουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από την 1η Αυγούστου. Η ενέργεια μας αυτή θα αποτελέσει την αρχή των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων μας.
Πιστεύοντας ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε τέτοιες ακραίες ενέργειες είμαστε στη διάθεση σας να συζητήσουμε ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί.
Με τιμή
Η δήμαρχος Αξιούπολης
Σόνια Συμεωνίδου