Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 1:39:19 μμ
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 15:27

Νοσοκομείο: Νόμιμο μόνο το πρώτο 10ήμερο

Μέχρι 8-10 ημέρες το μήνα  μπορεί να λειτουργεί νόμιμα με γιατρούς βάσει της υφιστάμενης στελέχωσής του το Νοσοκομείο Κιλκίς. Πέραν αυτών μετά το μεσημέρι δεν θα υπάρχει γιατρός και τα περιστατικά πρέπει να διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη! Οι γιατροί του ιδρύματος ύστερα από μαραθώνια συνέλευση που ξεκίνησε την Τρίτη και συνεχίστηκε χθες Τετάρτη - από τις 12 μέχρι τις 2 μ.μ-  αποφάσισαν να καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με το νόμο και επομένως με ωράριο 48 ωρών για τους ειδικευμένους και 56 για τους ανειδίκευτους.

Πρακτικά τούτο σημαίνει ότι θα κατατεθεί πρόγραμμα μέχρι τις 8ή τις 10 Οκτωβρίου ανάλογα με τον αριθμό των γιατρών ανά τμήμα και πέραν της ημερομηνίας αυτής μετά το πρωινό ωράριο δεν θα υπάρχει γιατρός στο νοσοκομείο τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες!
Η κυβέρνηση λοιπόν κωφεύοντας επί έτη στους ίδιους του νόμους που η ίδια ψήφισε φτάνει στο έσχατο σημείο: κλείνει τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν οι γιατροί παραβούν το νόμο!
Η πρόεδρος της ΝΙΚ Διαλεχτή Ζωτάκη, κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης των γιατρών του ιδρύματος, κοινοποίησε την απόφαση σο ΕΚΑΒ ώστε μνα διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη όλα τα περιστατικά. Πρακτικά όμως η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί μέχρι τις 8-10 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Ύστερα όχι μόνο δεν μπορεί να δεχθεί περιστατικά το απόγευμα και τη νύχτα, αλλά ουσιαστικά πρέπει να εκκενωθεί το απόγευμα καθώς δεν νοείται νοσηλεία άνευ γιατρών!
Και στο σημείο αυτό υπεισέρχεται το μέγα ηθικό δίλημμα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί.  Εφαρμόζοντας το νόμο και ασκώντας τα δικαιώματά τους, όπως προκύπτουν από τις οδηγίες  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το εσωτερικό δίκαιο, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία με την αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου, καθώς η Πολιτεία δεν φρόντισε, παρότι είναι ενήμερη εδώ και 10 χρόνια, να προβεί σε προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.
Από την άλλη πλευρά οι συνεχείς υποχωρήσεις τους δεν εκτιμήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που δεν προέβη ούτε καν στο ελάχιστο. Να αναπροσαρμόσει την αμοιβή των εφημεριών ώστε τουλάχιστον να αποζημιώνονται ως υπερωρίες.

Μηνύσεις κατά της διοίκησης
Βεβαίως και το Νοσοκομείο δεν πρόκειται να εκκενωθεί μετά τις; 10 Οκτωβρίου, καθώς είναι βέβαιο ότι η διοίκηση θα φροντίσει ώστε να επιβάλει στους γιατρούς να καλύψουν με εφημερίες ολόκληρο το μήνα.  Η αντίδραση των γιατρών - και τούτο αποφασίστηκε ομόφωνα- θα είναι να μηνύσουν τη διοίκηση επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  με την οποία δεν επιτρέπεται η εργασία πέραν των 48 ωρών, αλλά μόνο με συναίνεση των ιδίων των γιατρών.
Αφού ο υπουργός κρύπτεται, τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβει από καιρό, θα τις λάβουν οι δικαστές.