Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 9:13:15 πμ
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 10:06

Ο Κώστας Κιλτίδης μαζί με τους πόντιους της Γερμανίας

 Στο Βούπερταλ της Γερμανίας βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μετέφερε τους θερμούς  χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την επιτυχία των στόχων του Φεστιβάλ και τόνισε ιδιαιτέρως τη θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να δοθεί στους Έλληνες της Διασποράς το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας μας με την ψήφο τους. 
Ο κ. Κιλτίδης προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους πέντε χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Βούπερταλ για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων στο  χαιρετισμό του, ότι οι Ποντιακοί Σύλλογοι και οι νεολαιϊστικες οργανώσεις τους κρατούν τη σκυτάλη των ελληνικών παραδόσεων και δίνουν το ερέθισμα και σε άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους να αναδείξουν και να μεταλαμπαδεύσουν και στις νεότερες γενιές τη δύναμη και το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού.
Ιδιαίτερα συγκινημένος από την επίσκεψή του στο Βούπερταλ, καθώς ως παιδί μεταναστών επέστρεψε στην περιοχή αυτή μετά από τριάντα πέντε χρόνια, ο κ. Κιλτίδης  τόνισε με έμφαση ότι ο Πόντος περικλείει το αρχαιοελληνικό πνεύμα και την Ορθοδοξία με εμβληματικά σύμβολα τον αετό, το ιερό πουλί του Δία, τον αετό της γνώσης και της δύναμης που φώλιασε στην Παναγία της Σουμελά, την Αγιοτέρα των Αγίων, του πόνου και της αγάπης.
Εξιστόρησε μάλιστα μία άγνωστη πτυχή της ποντιακής λαογραφίας για το βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων από την πατρογονική γη που αναφέρει ότι οι Πόντιοι παρά το Μέλαθρον ποταμό στο ταξίδι αναζήτησης της γης των προγόνων τους ως απόγονοι του Οδυσσέα, κατέπλευσαν πρώτα στην Ιθάκη, οι δε Έλληνες του Πόντου από την περιοχή της Σεβάστειας αναζήτησαν τη νέα πατρίδα στη γη των Μακεδόνων ως απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου.
«Σήμερα εμείς  ζητούμε επιτακτικά από τη Διεθνή Κοινότητα την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού όχι για να τιμωρήσουμε ή για να ταπεινώσουμε τους υπαίτιους αλλά για να συνεισφέρουμε ουσιαστικά και πάλι στον πανανθρώπινο πολιτισμό ούτως ώστε ποτέ πια να μη σφαγιασθεί και να μην ξεριζωθεί άνθρωπος σ’ αυτόν τον Πλανήτη για αυτό που είναι κατά την εθνότητα και κατά το θρήσκευμα και όχι για το τι πράττει». Θύμισε τη ρήση του μεγάλου νεοέλληνα φιλοσόφου Ιωάννη Συκουτρή ότι «Ο άνθρωπος καλείται να γνωρίσει τη μοίρα του και να αγωνιστεί για να τη διαμορφώσει» και κατέληξε: «Και εμείς από αυτό το αντάμωμα στέλνουμε παντού το μήνυμα ότι τη μοίρα μας τη γνωρίζουμε και αυτή μας δίνει την πίστη και τη δύναμη  να αγωνιστούμε και να παραδώσουμε ξανά τα ιερά νάματα  του πολιτισμού μας στην ανθρωπότητα».
Στο περιθώριο της παραμονής του στη Γερμανία ο κ. Κιλτίδης συναντήθηκε με το Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο στη Βόννη  και συζήτησαν διεξοδικά για θέματα παιδείας και της παρουσίας της Ορθόδοξης εκκλησίας στη χώρα.
Είχε επίσης συνάντηση με τον Έλληνα Πρόξενο στο Ντύσελντοφ κ. Πρόδρομο Μαρκουλάκη, και συνεργασία με την εμπορική ακόλουθο κ. Ρόζα Ιερεμία καθώς και με το Σύνδεσμο Ελληνογερμανών επιχειρηματιών στην Κολωνία  για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανική αγορά.
Τέλος, ο κ. Κιλτίδης επισκέφθηκε και την ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Παρίδη.