Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 12:43:04 πμ
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010 07:09

Προτάσεις Τονικίδη σε σύσκεψη ΠΑΣΟΚ

Σύσκεψη με θέμα τα πιεστικά προβλήματα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στα Κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη, που οργάνωσε ο τομέας Οικονομικών του Κινήματος συμμετείχε η Υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Λούκα Κατσέλη επικεφαλής ομάδας διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Π. Τονικίδης, ο οποίος κατέθεσε δυο συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, όπως αναφέρετε σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου:
Ο κ. Τονικίδης επεσήμανε τα ασφυκτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει μεταξύ άλλων οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όσον αφορά στην λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας λόγω καθυστερούμενων εισφορών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Ένα γεγονός που ακυρώνει κάθε προσπάθεια δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν την σοβαρή οικονομική κρίση. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς πρότεινε στην Υπουργό Οικονομίας την δανειοδότηση των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις Τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα δάνεια θα πρέπει να είναι χαμηλότοκα και θα κατευθυνθούν απ’ ευθείας προς τα Ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ) και προς την Εφορία. Με τον τρόπο αυτό και οι επιχειρήσεις θα ανακουφισθούν, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους αλλά και τα Ταμεία θα εξασφαλίσουν μια βαθειά χρηματοδοτική ανάσα, αφού το όλο κόστος υπολογίζεται στα 5-6 δις ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας. Σε πρώτη φάση ο κ. Τονικίδης πρότεινε την χρηματοδότηση του ΤΕΜΠΜΕ με 1 δις ευρώ από το υπόλοιπο των 15 δις του ποσού που εγγυήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο για τις Τράπεζες πριν ένα χρόνο περίπου.
Η πρόταση του προέδρου του Επιμελητηρίου είχε θετική αποδοχή από την Υπουργό και εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος αναμένεται κάποια εξέλιξη στο όλο ζήτημα με εξαγγελία σχετικών μέτρων.
Ο κ. Τονικίδης επίσης έθεσε το ζήτημα της ποινικοποίησης των οφειλών των εμποροεπαγγελματιών προς τον ΟΑΕΕ (π. ΤΕΒΕ). Ζήτησε την άρση της ποινικοποίησης μέσω ρύθμισης των οφειλών, ώστε να δοθεί άλλη μια ανάσα στις χειμαζόμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.