Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 10:21:40 μμ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:22

«Συγκρότηση προεκλογικού πελατειακού μηχανισμού»

Επιστολή με τις υπογραφές 351 δημάρχων και κοινοταρχών της χώρας, σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για την χρηματοδότηση 20.000 θέσεων εργασίας στους Ο.Τ.Α. της χώρας, κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, και κοινοποιήθηκε στα κόμματα, «δηλώνοντας κατηγορηματικά, ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ».


Ανάμεσα στους 351 δημάρχους υπογράφουν και πέντε δήμαρχοι του νομού Κιλκίς: ο δήμαρχος Πικρολίμνης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης, Ευρωπού Ευθύμης Κουρτζανίδης, Κρουσσών Νεόφυτος Παπαδόπουλος και Χέρσου Χρίστος Ανθρακίδης.
Οι δήμαρχοι εκτός από την πολιτική τους καταγγελία ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα αυτό και να προσλάβουν ανέργους για τρία χρόνια, όπως προβλέπεται.
Στην επιστολή τους αναφέρεται:
Με την προτεινόμενη από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία για τη χρηματοδότηση 20.000 θέσεων εργασίας, στους ΟΤΑ της χώρας στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», γίνεται προσπάθεια συγκρότησης ενός προεκλογικού πελατειακού μηχανισμού.
Εμείς ως Δήμαρχοι προτείναμε και ψηφίσαμε στο Τακτικό μας Συνέδριο, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης, τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων, η επιλογή των οποίων θα ερχόταν ως αποτέλεσμα σειράς αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Η Κυβέρνηση στρεβλώνει τη θέση αυτή και με τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκροτεί  μηχανισμό, στον οποίο τον ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή των ανέργων, θα έχει ο ΟΑΕΔ ο οποίος έχει καταστεί προ πολλού αφερέγγυος λόγω των γνωστών σε όλους ρουσφετολογικών πρακτικών του.
Οι 20.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα χρηματοδοτηθούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από συγκεκριμένους, θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέρος στο παιχνίδι προσβολής της αξιοπρέπειας και εκμετάλλευσης της δύσκολης θέσης των ανέργων και για το  λόγο αυτό δε θα συμμετάσχουμε με οποιονδήποτε τρόπο στις διαδικασίες του προγράμματος, που σχεδιάζει η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Είναι προφανές ότι αφού δεν θα συμμετάσχουμε στην υλοποίησή του, δεν μπορούμε να επιφορτιστούμε και το κόστος. Για το λόγο αυτό απαιτούμε οι θεσμοθετημένοι πόροι των δήμων μας, που συνδέονται με τους  τρείς φόρους που αναγράφονται  στην τροπολογία, να συνεχίσουν να μας καταβάλλονται  χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση ή τροποποίηση».