Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 12:31:23 μμ
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 14:29

Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ Κιλκίς

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στο Κιλκίς ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15.09.2006 μετά από σχετικό αίτημα σημαντικών φορέων του Νομού.
Το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας ανταποκρίθηκε θετικά σε αυτό το αίτημα.
Έτσι, το Συμβουλευτικό αυτό Κέντρο, απευθύνεται σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή  του Ν. Κιλκίς.


Στόχος του Συμβουλευτικού Κέντρου, είναι η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, η ενημέρωση και υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντός τους καθώς και η κινητοποίηση των εξαρτημένων για θεραπεία.
Επιπλέον, στόχος είναι η γενικότερη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν τη χρήση ουσιών και την εξάρτηση, καθώς και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες.
Βασικό στόχο επίσης αποτελεί, η προετοιμασία εξαρτημένων συνανθρώπων μας, να ενταχθούν στην πλησιέστερη θεραπευτική κοινότητα διαμονής, τη Θ.Κ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ – ΙΘΑΚΗ στο Κιλκίς λειτουργεί κάθε Παρασκευή 10:00 – 16:00, ενώ το τηλέφωνο για ατομικά ραντεβού γονέων και εξαρτημένων ατόμων είναι διαθέσιμο όλη την εβδομάδα 23410 25727.
Στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε έχει προβληματισμούς ή ερωτήματα σχετικά με τη χρήση ουσιών και χρειάζεται πληροφορίες ή υποστήριξη για να αντιμετωπίσει σχετικό πρόβλημα.
Κατά το διάστημα λειτουργίας του το Σ.Κ μέχρι σήμερα, έχει προσφέρει υπηρεσίες σε δεκάδες εξαρτημένους συνανθρώπους μας αλλά και  γονείς που χρειάστηκαν βοήθεια.
Ακόμα και όταν ένα εξαρτημένο άτομο δεν είναι έτοιμο να απευθυνθεί για βοήθεια, τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να παρακολουθούν ανεξάρτητα προγράμματα οικογενειακής υποστήριξης( ατομικά ή ομαδικά). Εκεί, εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη που θα δεχτούν, μεταξύ άλλων, θα εκπαιδευτούν στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακινήσουν ένα εξαρτημένο άτομο, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία.

Οι γονείς
Στο κείμενο που ακολουθεί, παρατίθεται γράμμα που έχουν συντάξει γονείς- μελών του Προγράμματος Θ.Π ΙΘΑΚΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις  26 Ιουνίου.
Αυτή η ομάδα γονέων, έχοντας περάσει  από την άγνοια και την απόγνωση, έχει τη διάθεση και την ελπίδα να κινητοποιήσει και να ενθαρρύνει τους συγγενείς των εξαρτημένων ατόμων που βρίσκονται σε αδιέξοδο ώστε  να απευθυνθούν και εκείνοι για βοήθεια.
Φίλε γονέα,
Εσύ που ανησυχείς για την αλλαγή στην συμπεριφορά του παιδιού σου, και βλέπεις κάποια σημάδια που σε προβληματίζουν και δεν ξέρεις από που να ζητήσεις βοήθεια άκου τι έχουμε να σου πούμε:
Είμαστε μια ομάδα γονέων που έζησε όλα αυτά που ζεις και εσύ σήμερα. Βλέπουμε τα σημάδια που βλέπεις και εσύ και νομίζαμε πως φταίει η εφηβεία. Λέγαμε θα περάσει. Στη συνέχεια βρίσκαμε χάπια, χασίς, βενζίνη, αλουμινόχαρτο, καλαμάκια, τηλεφωνικές κάρτες κ.λπ.
Δε θέλαμε να αποδεχτούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι στην οικογένεια μας. Στην αρχή πιστεύαμε ότι με την αγάπη μας, ή με τη σταθερότητα μας θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα μας. Όμως όλες οι προσπάθειες μας ήταν χωρίς το ποθητό αποτέλεσμα. Αντίθετα το πρόβλημα γινότανε χειρότερο και τα παιδιά μας κατρακυλούσανε όλο και πιο βαθειά στην κόλαση των ναρκωτικών.   Απελπισμένοι χτυπούσαμε λάθος πόρτες. Γιατροί εκμεταλλεύτηκαν τον πόνο μας, δίνοντας τους φάρμακα που αντί να τους βοηθήσουν παρέτειναν το πρόβλημα τους.
Μέσα στην απελπισία μας ακούσαμε για το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και απευθυνθήκαμε σ' αυτό. Συναντήσαμε γονείς που είχαν το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Ανοίξαμε τις καρδιές μας και μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας. Είπαμε πράγματα που δεν τολμούσαμε ή δεν μπορούσαμε να πούμε αλλού.
Με τη βοήθεια των ειδικών του προγράμματος ΙΘΑΚΗ και κυρίως μέσα από τη βοήθεια του ενός γονιού στον άλλο, αλλάξαμε συμπεριφορά και καταφέραμε να κατευθύνουμε τα παιδιά μας να ζητήσουν βοήθεια από το πρόγραμμα.
Σήμερα νοιώθουμε πιο δυνατοί. Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε  τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας και να τα διορθώνουμε. Κάθε τι που μας απασχολεί το μοιραζόμαστε. Ασφάλεια, αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, συντροφικότητα, εμπιστοσύνη, ελπίδα, είναι μερικά μόνο από τα συναισθήματα που κερδίζουμε μέσα στις ομάδες.
Φίλε γονέα. Μην κάθεσαι άπραγος. Κάθε μέρα που περνάει το παιδί σου παίζει με το θάνατο. Κάλεσε το 1145 ανώνυμα και μάθε περισσότερα. Υπάρχει λύση. Έλα μαζί μας και ΕΣΥ.