Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 10:37:05 μμ
Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2009 08:14

Τα λατομεία αργίλου αναστάτωσαν την Πέρινθο

Την έκρηξη κατοίκων της Περίνθου προκάλεσε η απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου με την οποία το συμβούλιο συναίνεσε στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λατομείου αργίλου σε δυο ιδιωτικές εκτάσεις 73 και 13 στρεμμάτων αντίστοιχα από τη Κεραμουργεία Βορείου Ελλάδος.


Ο Νομάρχης Ευάγ, Μπαλάσκας και ο πρόεδρος Γ. Γεωργαντάς εξήγησαν ότι βάσει νόμου όταν τα χωράφια είναι ιδιωτικά και υπάρχουν βιομηχανικά ορυκτά, τότε βάσει νόμου θεωρούνται λατομικοί χώροι και το Ν.Σ. γνωμοδοτεί μόνο επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ένσταση επί της εν λόγω μελέτης υπέβαλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία και εξ αυτού του λόγου ήρθε προς συζήτηση στην ολομέλεια του σώματος από την αντίστοιχη νομαρχιακή επιτροπή.
Κάτοικοι της περιοχής με έντονο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν επικαλούμενοι ότι με τη μεταφορά αργίλου καταστρέφονται λόγω της σκόνης οι δικές τους παρακείμενες καλλιέργειες, καταστρέφονται οι δρόμοι, ενώ μειώνεται η παραγωγικότητα των χωραφιών τους λόγω της μεγάλου βάθους των λατομικών εκτάσεων.
Επανειλημμένα ζήτησαν από εκπρόσωπο της εταιρείας να τους πληροφορήσει για το μέγιστο βάθος, εν τέλει την απάντηση έδωσε από το κείμενο της μελέτης ο κ. Γ. Γεωργαντάς (12 μέτρα) και όταν οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η εν λόγω επιχείρηση αυθαιρετεί και ήδη το βάθος των λατομείων αργίλου ξεπερνάει τα 40 μέτρα, παρέπεμψε στις υπηρεσίες τονίζοντας πως θα εγγυηθεί τον ταχύ και αποτελεσματικό έλεγχο των καταγγελλόμενων  παραβάσεων.
Αρνητική ήταν η θέση των συμβούλων σύμπασας  μειοψηφίας, ενώ λευκό ψήφισε ο Πδινιώτης Κώστας Γιαννόπουλος της πλειοψηφίας.