Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:15:22 μμ

Αγροτικά νέα

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:21

Η κρίση φέρνει λύση

Συντάκτης:

Για τις τράπεζες εξευρέθηκαν 28 δις ευρώ ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί ο δανεισμός σε μια αγορά που πάσχει από έλλειμμα ρευστού. Ενόψει της επιχείρησης ανάκαμψης της Ν.Δ. που οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να χάνει καθημερινά έδαφος, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο, προσανατολίζεται να ρίξει στην αγορά 120.000.000 ευρώ προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες που έχουν στις αποθήκες των ενώσεων απούλητα προϊόντα.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008 08:18

Ο θεσμός του Γεωργικού Σύμβουλου

Συντάκτης:

Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική πραγματικότητα που έχει περιέλθει η ελληνική γεωργοκτηνοτροφία με την είσοδο νέων κρατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρών στον αγροτικό τομέα, την είσοδο στην παγκόσμια αγορά χωρών που έχουν ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής, μοναδική διέξοδος προβάλλεται η στροφή του ελληνικού πρωτογενή τομέα, αλλά και του δευτερογενή, στο ποιοτικώς παραγόμενο προϊόν. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο εφαρμογής αγροτικών πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:59

Μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γαιών

Συντάκτης:

Με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην εφαρμογή του Προγράμματος «Μακροχρόνια Παύση Εκμετάλλευσης Γεωργικών Γαιών – Καν. (ΕΟΚ) 2078/92», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τα εξής:
«Το ΥΠΑΑ&Τ με διαφάνεια και καθόλα νόμιμες διαδικασίες προχώρησε στην οριστική επίλυση ενός προβλήματος που εκκρεμούσε επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα οι δικαιούχοι να κάνουν χρήση του εν λόγω προγράμματος και να χάνονται πόροι από το Γ΄ ΚΠΣ.

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 07:09

Τι αλλάζει για νέους αγρότες στο ΕΣΠΑ

Συντάκτης:

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό, παρουσία του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)  η απόφαση για την εφαρμογή του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ύψους 304.989.343 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 06:49

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για αγροτική ανάπτυξη

Συντάκτης:

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την αγροτική ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό της Κύπρου, συμμετείχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης. Στο περιθώριο της παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Κιλτίδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Δασική Περιφέρεια του όρου Τρόοδος και  είχε συνεργασία με τις Δασικές Αρχές της περιοχής.

Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2008 08:04

Μεγάλη μέρα για τους αγρότες

Συντάκτης:
 Να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση! Αυτή ήταν η παραίνεση που εξέφρασαν σχεδόν όλοι εκ των ομιλητών κατά την τελετή εγκαινίων της λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου της Αρτζάν το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Οκτωβρίου.. Ένα από τα όνειρα του αγροτικού κόσμου έγινε πραγματικότητα κατά το ήμισυ και πλέον, αφού παραδίνεται προς χρήση αρδευτικό δίκτυο 12.000 στρεμμάτων, της 2Ζ φάσης, στα οποία θα προστεθούν άλλα 4.000 στρέμματα με επέκταση της εργολαβίας κατά 3 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης.
Αιρετή διοίκηση απέκτησαν πλέον οι αγρότες του Κιλκίς αναβαθμίζοντας τη συνδικαλιστική παρουσία τους μέσω του συγκροτημένου συλλόγου «Το Κιλκίς». Η πρώην συντονιστική επιτροπή αγώνα που καταξιώθηκε με τους αγώνες της αποτελεί πλέον θεσμικό όργανο εκφράζοντας την φωνή των αγροτών του νομού. Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 108 αγρότες από όλο το νομό προσήλθαν στις κάλπες στα γραφεία του συλλόγου και εξέλεξαν την πρώτη αιρετή διοίκηση.
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 15:18

Δεν αντέχουμε πια. Νέο ραντεβού στους δρόμους

Συντάκτης:
 Στα 70 περίπου τρακτέρ στην υφασμάτινη ταινία έγραφε μόνο μια μόνο λέξη: «Πωλείται». Αρκούσε ωστόσο για να περιγράψει την απελπισία των αγροτών του νομού. Τα προβλήματά τους τελειωμό δεν έχουν, αλλά  στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή το υπόμνημα που έστειλαν  περιέχει μόνο τα πλέον επείγοντα. Τα συνόψισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης:
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:45

Πλήρης νηνεμία στην αγορά σίτου

Συντάκτης:
Το ιδιότυπο παιχνίδι τακτικής εμπόρων και ενώσεων με αντικείμενο την τιμή του σκληρού σίτου συνεχίζεται χωρίς εκπλήξεις. Οι ενώσεις, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς και της Αξιούπολης,  περιμένουν τους εμπόρους να ενδιαφερθούν και οι έμποροι - εταιρίες περιμένουν τις ενώσεις να προσφέρουν στις τιμές που επιθυμούν.
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 06:13

Πριμοδότηση εκρίζωσης οινοποιήσιμων αμπελώνων

Συντάκτης:
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο θα ισχύσει το μέτρο της πριμοδότησης της εκρίζωσης καθαρά οινοποιήσιμων αμπελώνων. Οσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο, μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς, μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2008.