Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 5:08:43 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380

Απόψεις

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023 20:33

Η γνώση φέρνει πόνο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση γεννά την αμφιβολία. Όσα πιο πολλά γνωρίζει κανείς τόσο πιο πολύ απορεί για τα γνωστικά κενά που έχει. Η γνώση φέρνει γενικά πόνο. «Εν τη πολλή σοφία υπάρχει και πολλή λύπη», λέει η Αγία Γραφή. Όποιος προσθέτει γνώση προσθέτει πόνο. Ή πιο απλά: «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι». Μακάριοι και οι οπαδοί της μιας άποψης ή του ενός βιβλίου. Μακάριοι  και οι πάσης φύσεως δογματικοί, καθώς τα ξέρουν όλα και δεν ζουν με αμφιβολίες και υπαρξιακές ανησυχίες.

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 21:07

Εγώ κι Εσύ

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Τις πιο βαθιές ουλές στις ψυχές των ανθρώπων τις χαράζουν οι σοφές ρήσεις. Τα πιο  σοφά αποτυπώματα απορρέουν από τα λαϊκά αποφθέγματα. Ενθυμούμενος το  άσμα του μεγάλου Καζαντζίδη «είμαι τραγούδι είμαι λαός, δεν είμαι κτήμα κανενός» και βλέποντας το τι γίνεται σήμερα,  ο νους μου πήγε αυθόρμητα στο «είμαι κοπάδι, είμαι οπαδός, είμαι ένα απόκτημα του καθενός». Του κάθε λαϊκιστή και λαοπλάνου.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Σε μια κανονική χώρα και σε έναν κανονικό νομό, ετούτο τον καιρό ο δημόσιος διάλογος θα αφορούσε στις προκλήσεις των καιρών μετά την πανδημία και μεσούντος του πολέμου και στα καθ’ ημάς, στα στοιχήματα της κιλκισιακής οικονομίας και την υπέρβαση των παιδικών ασθενειών από τις οποίες κατατρυχόμαστε.
Αντ΄αυτών η χώρα κινείται σε ρυθμούς Πισπιρίγκου και το Κιλκίς καθεύδει κατά πως το έχει συνήθειο του.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 23:04

Καϊληνύχτα…

Συντάκτης:

Γράφει o Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Τι θα γίνει τελικά με σας βρε κουτά; Πάλι εκπλαγήκατε με την Καϊλή και την Σπυράκη; Σιγά το πράμα βρε. Απορώ που δεν προσαρμοστήκατε ακόμα εδώ και τόσα χρόνια. Και καλά οι νέες γενιές, τώρα βγαίνουν στο κλαρί, δικαιούνται να μην ξέρουν. Εσύ όμως ρε εξηνταεβδομηνταφεύγα; Από την δολοφονία του Καποδίστρια και μετά, εδώ και διακόσια χρόνια σε κυβερνούν τα πολιτικά τζάκια με τους αδίστακτους εκπροσώπους τους, απόγονους των κοτσαμπάσηδων και των τσιφλικάδων της Τουρκοκρατίας.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 20:56

Σαπίλα - διαφθορά και δυσωδία

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στην δίνη των αποκαλύψεων για το Qatar Gate με την εμπλοκή και μίας Ελληνίδας πολιτικού της, Ευανθίας (Εύας) Καϊλή η οποία κρατείται προσωρινά και αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Είδε λέει τα λεφτά, τα τούβλα όπως λέμε στην καθομιλουμένη και απόρησε! question / étonnementπου λένε και οι γάλλοι. Αναφώνησε «α! attention! Και έδωσε τη βαλίτσα με τα πακέτα στον μπαμπά να τα μεταφέρει ποιος ξέρει που…
Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στη δίνη των αποκαλύψεων.
Η Καϊλή μαζί με άλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες σε υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κατάρ που κατά την Καϊλή έκανε σημαντικά βήματα για τα εργατικά δικαιώματα…
Αυτά όλα κι όλα, χωρίς καμιά πολιτική εκτίμηση –έστω και επιδερμική. Κουβέντα (με την ευκαρία, αλλά και γενικότερα) για τα 10άδες πανό του είδους “15.000 νεκροί για 5.760 λεπτά ποδοσφαίρου — Ντροπή σας
Στο μεταξύ η Ευανθία μας, αγαπημένο “μπουμπούκι” των αστικών ΜΜΕ “σοσιαλίστρια” και “δημοκράτις” του ΠΑΣΟΚ κάνει τις ντρίπλες της για να βγει λάδι στη σαπίλα ενός συστήματος που η διαφθορά και η δυσωδία ξεχειλίζει και να μη γίνει ένας ακόμη αποδιοπομπαίος τράγος του συστήματος, ακόμη και στυμμένη λεμονόκουπα –Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια…
Η Ευανθία μας, η Ευούλα μας που πριν κάποια χρόνια είχε υποστηρίξει πως τον παππού της τον σκότωσαν κομμουνιστές και η Ελενα Ακρίτα την… έσφαξε παραθέτοντας στοιχεία.
Οπως αποδείχτηκε, ο υποτιθέμενος παππούς δεν ήταν… καν παππούς της πολιτικού και είχε δολοφονηθεί λόγω ερωτικής αντιζηλίας
Κυρίες και κύριοι του ΠΑΣΟΚ παλαιοί συναγωνιστές, η περίπτωση Καϊλή είναι σοβαρή. Πολύ σοβαρή. Και δεν είναι δυνατόν να ζητάτε από τους ψηφοφόρους σας να επιλέξουν τον αρχηγό του κόμματός σας κι εσείς να κάνετε πως δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
Σε όποια άλλη χώρα, το όποιο πολιτικό πρόσωπο θα είχε παραιτηθεί. Χτες. Στη δική μας χώρα, τίποτα. Τους ακούνε και γελάνε και τα πόμολα.
Στον αντίποδα ήταν η ξεκάθαρη και αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη να τονίζει ενώπιον του υπουργού Εργασίας του Κατάρ στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ότι «χιλιάδες νεκροί εργάτες όπως και τραυματίες, κατά 90% μετανάστες, καταγράφονται από τότε που ξεκίνησαν τα έργα - κάτεργα για το Μουντιάλ στο Κατάρ. Δεν πρόκειται για εργατικά ατυχήματα, αλλά για εργοδοτικά εγκλήματα, μια μαζική εργατοθυσία στην μπίζνα δισεκατομμυρίων μεταξύ του Κατάρ, της FIFA, των κατασκευαστικών ομίλων και των χορηγών που θησαυρίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι διπλασιάστηκαν και οι καταγγελίες απληρωσιάς, φτάνοντας τις 35.000, ενώ απαγορεύονται οι απεργίες και τα συνδικάτα, με υπουργό Εργασίας μάλιστα έναν... "πρώην ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά με «το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ξεπλένει τα λόμπι, τις ΜΚΟ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου» ότι «το ΚΚΕ καταψήφισε το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με τον τίτλο “Yποψίες διαφθοράς από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ”, που συνιστά μια αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανιστεί το καταδικαστέο και αποκρουστικό σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού που εξελίσσεται στην ΕΕ, με επίκεντρο το Ευρωκοινοβούλιο, σαν ένα “μεμονωμένο περιστατικό”, που αφορά αποκλειστικά κάποιους διεφθαρμένους ευρωβουλευτές και παράγοντες».
Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωκοινοβούλιό της. Να την χαίρεστε οι Ευρωλάγνοι…

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 22:07

Τα “pass”

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Ποιος γνωρίζει καλύτερα τι σημαίνει ζωή; Ένας γιατρός που για να πάρει ειδικότητα φθάνει στην ηλικία των σαράντα ετών ή ένας (ευρω)βουλευτής που στην ίδια ηλικία έχει ένα σωρό ακίνητα κι ένα σκασμό σε καταθέσεις; Η ερώτηση σαφώς και  είναι ρητορική, καθώς η άσκηση της πολιτικής για τους κάθε είδους  άπληστους ήταν ανέκαθεν ελκτική.

Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 08:54

Δεν φεύγει ο χρόνος, αλλά εσύ

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.    

Η αλλαγή του χρόνου είναι ταυτόχρονα σταθμός και αφετηρία. Ανάμνηση και προσδοκία. Ένα κεφάλαιο που έκλεισε και μια νέα σελίδα που ανοίγει. Μοναδικές στιγμές οι θύμησες από καιρούς που δεν οξειδώθηκαν. Από ημέρες που ζυμώθηκαν με μπόλικο φως. Από δειλινά που μύριζαν  νοτισμένο χώμα, απ' όταν η ζωή ήταν ιδέα ανυποχώρητη, η αγάπη αίσθημα αδιαπραγμάτευτο κι ο έρωτας ανυπότακτη αλήθεια.

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 11:17

Ζητείται υποψήφιος…

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Οι δείχτες του παλιού ρολογιού αγκομαχούν στον τοίχο. Η ζωή έχει γίνει σκληρή και για τ’ άψυχα. Το  φως του ήλιου δεν βλέπει τα κοινωνικά υπόγεια. Η φτώχεια, η ανέχεια, η ακρίβεια είναι το πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας. Πάνω στη νέα οικονομική συμφορά χτίζεται μια συμπεριφορά που καθιστά τον πολίτη αδιάφορο για τα κοινά, γιατί έχει να αντιμετωπίσει δικά του ζητήματα.  «Οι μέρες που μας βρήκαν είναι πολύ δύσκολες» ηχεί, από τα παλιά η φωνή του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 23:28

Τέρμα τα φέσια

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Η πιο αδικημένη και πιο κακοποιημένη λέξη, η περισσότερο ουτοπική και παραπλανητική, από κάθε άλλη λέξη, που βρίσκεται στην εντατική και αργοπεθαίνει είναι η λέξη «δημοκρατία». Τούτος ο κυρίαρχος,  κατά το σύνταγμα, λαός έχει αποδειχθεί ότι είναι το μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, στο καθημερινό διάβα της.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Σε μια πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα η πλειοψηφία των Ελλήνων, σε υψηλό ποσοστό,  πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα. Τελευταία πληθαίνει και ο αριθμός εκείνων που αμφισβητούν το κράτος δικαίου. Έτσι, εκτός από τη δικαιοσύνη πλήττεται και η δημοκρατία, καθώς δημοκρατία δίχως δικαιοσύνη είναι έννοια μισή (Αριστοτέλης).