Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 12:02:33 μμ

Απόψεις

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 13:06

Η πολιτική του ευφημισμού

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός – συγγραφέας

 

«Είναι απίστευτο  ότι ο Έλλην πολιτικός είναι ικανός να προχωρήσει ακόμη και εις την θυσία της χώρας του, και πολλών ανθρωπίνων ζωών, αρκεί το κόμμα του να διατηρήσει την εξουσία, έστω και δι’ ολίγας ημέρας» είπε ο Τζωρτζ Χόρτον, γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη, στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής!

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 09:14

Αυτά που διάβασα… αυτά που είδα

Συντάκτης:

Του Μάκη Ιωσηφίδη.

Διάβασα.

Πάει καιρός που ο συνταξιούχος γιατρός-ακτινολόγος Αλέκος Ιωαννίδης, μού χάρισε δύο βιβλία που συνέγραψε και αναφέρονται στην ιστορική πορεία της γενέτειράς του που είναι το Μεταλλικό Κιλκίς. Οι τίτλοι τους: ‘’ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ. Ήθη και έθιμα, Κοινωνικοί αγώνες, Δημοκρατικός στρατός Ελλάδας’’ και ‘’Μέρες Αντίστασης’’.

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην μακραίωνη εθνική μας ιστορία, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν τόσο κακές. Ποτέ άλλοτε ελληνική κυβέρνηση, δεν είπε ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποκλείσει Ρώσους διπλωμάτες, από τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου!

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:24

Μελό…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Εκεί, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 60 το αυτοκίνητο με το μεγάφωνο περιφέρεται στους χωμάτινους ακόμα  δρόμους των Διαβατών και διαλαλεί την πραμάτειά του:

‘’Σήμερον, εις τον κινηματογράφον Ναργκίς θα προβληθεί η υπέροχη μελοδραματική ελληνική ταινία: Μάνα γιατί με γέννησες…Πρωταγωνιστούν…’’

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:17

Σου λένε…

Συντάκτης:

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

 «…Και συ, Νόμε, των άνομων ασπίδα σαν τη μαϊμού από κλώνο σ’ άλλον πήδα…» γράφει ο Βάρναλης στον «Ελεύθερο Κόσμο». Όντως, ο νόμος από τον καιρό του Αριστοτέλη, είναι με τον ισχυρό. Για παράδειγμα,  έχουμε τον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», αλλά δεν έχουμε αντίστοιχο νόμο για τον λαό.  

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 10:17

Τα παράδοξα της ανεργίας

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.


Οι αγγελίες με τις οποίες βιομηχανίες του νομού ζητούν απεγνωσμένα εργάτες είναι δεκάδες πλέον στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα. Ζητούν απεγνωσμένα λέμε, διότι η ίδια αγγελία μπορεί να είναι δημοσιευμένη - αναρτημένη επί μήνες και η βιομηχανία να επιμένει σε αυτήν. Όπερ σημαίνει ότι η ανάγκη της δεν καλύφθηκε. Η ζήτηση αφορά τόσο εξειδικευμένους όσο και – αυτό είναι το παράδοξο- ανειδίκευτους εργάτες.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 09:06

Με τον νόμο απόντα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

 

Ό,τι συνείχε από παλιά μια  κοινωνία, σε πολιτισμό και παράδοση, σε ήθη και έθιμα, έχει χαθεί. Οι ηθικές αξίες που προσδιόριζαν άλλοτε ένα έθνος έχουν σχεδόν αφανιστεί. Τα δημοκρατικά δικαιώματα καθημερινά υποβιβάζονται.  Το ίδιο και η τραγουδισμένη ρωμιοσύνη, που από το να «μην την κλαις» του ποιητή, με όσα της έχουν συμβεί, είναι για κλάματα!

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 11:37

Sugar daddies

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Τον «κάλο» πάτησε το ΚΚΕ σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, που συντονίστηκαν σε χρόνο dt στον «σκοπό» που έστησαν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για να επιτεθούν στο ΚΚΕ, που αποκαλύπτει τη σαπίλα του συστήματος που υπερασπίζονται.

Του Κώστα Τερζενίδη.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη διαβεβαίωση, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χάσει το τρένο της ψηφιακής εποχής και της τεχνητής νοημοσύνης; Τόσες φορές που το θεωρούμε δεδομένο κι έχουμε την αίσθηση πως αυτό ήδη έχει γίνει.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 09:08

Η προσφορά των εκπαιδευτικών

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

 

Εδώ και χρόνια, ακούω γύρω μου υποτιμητικές εκφράσεις για την λειτουργία των εκπαιδευτικών εκτός σχολείου στην μικρή μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα: