Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 10:04:49 πμ

Αρθρογραφία

Θεωρείτε εαυτούς μαριονοπαίκτες και εμάς τις μαριονέτες σας, όχι δεν θα σας κάνουμε την χάρη να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στα παιχνίδια σας, είσαστε μόνοι και προκαλείται την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας με τις αλλεπάλληλες μεθοδευμένες κινήσεις σας, δεν καταφέρατε να προωθήσετε υποψηφίους του χώρου μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, μεταθέτατε κάθε σχετική κουβέντα για μετά τις εκλογές, ποιο το αποτέλεσμα;

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 20:24

ΠΑΣΟΚ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συντάκτης:

Γράφει ο Σάκης Μιχαηλίδης, Μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Υπάρχουν κάποιες κοινές παραδοχές.

Πρώτον: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που πίστεψε στην αποκέντρωση και προσπάθησε να ενισχύσει την αυτοδιοίκηση, α’ και β’ βαθμού, και με αρμοδιότητες και με πόρους.

Ο αναγνώστης μας, και ενεργός πολίτης του Κιλκίς, Σταύρος Αλέξογλου, αντέδρασε στο νέο δημοσίευμά μας για το δρόμο Ν. Σάντας – Θεσσαλονίκης, με ένα εκτενές σχόλιό του, που αξίζει να καταγραφεί:

«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, το Κιλκίς θα ήταν ένα πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης και όχι απλά πρωτεύουσα Νομού.

Είναι αδιανόητο...

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 21:07

Οι θερινοί κινηματογράφοι του Κιλκίς (Μέρος ΙΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Στα χρόνια του Εμφυλίου ο κινηματογράφος των αδελφών Σταμπουλή εξακολουθούσε να είναι ο μοναδικός στην πόλη μας. Την περίοδο αυτή, όπως έγραφε το περιοδικό ΕΚΡΑΝ στις 15-10-1947, στην Ελλάδα υπήρχαν 179 χειμερινοί κινηματογράφοι που λειτουργούσαν επί 7 μήνες και 223 καλοκαιρινοί που άνοιγαν επί 5 μήνες. Όσο για τις ταινίες 82% ήταν αμερικάνικες και μόνο 2% ελληνικές.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το 1932 δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Επαμεινώνδα και Χαρίλαο Σταμπουλή ο δεύτερος κινηματογράφος του Κιλκίς. Το «Εθνικόν» όπως ονομάστηκε στεγάστηκε σ’ ένα ψηλό κτήριο στη συμβολή των οδών 21ης Ιουνίου και Βασιλέως Αλεξάνδρου, όπως λεγόταν τότε η Κ. Γαβριηλίδη. Το κτήριο, που για πολλά χρόνια παρέμενε χωρίς επιχρίσματα στις όψεις του, ξεχώριζε από το κόκκινο χρώμα των συμπαγών τούβλων της εξωτερικής τοιχοποιίας. Αριστερά και δεξιά της εισόδου, που βρισκόταν επί της 21ης Ιουνίου, υπήρχαν δυο ξύλινα ταμπλό με την αφίσα και τις φωτογραφίες της ταινίας στερεωμένες με πινέζες.

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 10:05

Οι θερινοί κινηματογράφοι του Κιλκίς (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Πριν από 14 χρόνια, το έτος 2009, ο τότε αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρήστος Σπίγκος εγκαινίασε το δημοτικό θερινό κινηματογράφο της πόλης μας, πιστεύοντας κι αυτός αλλά και όσοι βοήθησαν σ’ αυτό το υπέροχο εγχείρημα ότι «εκείνο που μένει τελικά είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά», όπως τραγουδούσε νοσταλγικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 19:07

Θεολόγος Ζώτος: Το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας

Συντάκτης:

Αυτό το παιδί εκφράζει τον καλύτερο εαυτό μας. Έλληνας, όχι γιατί μισεί τους αλλοδαπούς, αλλά επειδή με τη στάση ζωής του διαφημίζει τις αρετές ενός σύγχρονου Έλληνα.
Χριστιανός, όχι επειδή ασκείται σε δημόσια σταυροπροσκηνύματα, αλλά επειδή η στάση ζωής του υπακούει στις επιταγές της αγάπης, της καταλλαγής και της στοργής προς τον πλησίον.

Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 13:05

Δύο συν μία θλίψεις

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

ΘΛΙΨΗ 1

Φθινόπωρο του μακρινού 1969. Η οικογένεια Ιωσηφίδη μετακομίζει από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης σε δικό της διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα Γιάννη, την μητέρα Ελένη και τα δυο παιδιά, την Μαρία και τον Μάκη. Το φορτηγό περιμένει στον δρόμο και σε λίγο φορτώνεται με την οικοσκευή. Τα παλιά έπιπλα (ντουλάπες, σερβάντα, μπουφές, μπαούλα κτλ.) παραμένουν στο παλιό σπίτι. Δεν έχουν καμιά θέση στο καινούριο διαμέρισμα στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί καινούρια σύγχρονα έπιπλα (σκρίνιο, νέες σύγχρονες ντουλάπες, βιβλιοθήκη κτλ).

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 10:38

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

Ολίγα για το περιβάλλον - Η υπερθέρμανση των ωκεανών και οι ολέθριες επιπτώσεις της

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας

 Κατερίνη Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος

Γράφει ο Χρήστος Γκόλιαρης, π. Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόσφατα (2022) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη» το βιβλίο του εκπαιδευτικού κ. Κώστα Ανθόπουλου, με τίτλο «Η ελληνική εκπαίδευση στη δίνη της κρίσης».