Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 6:12:05 πμ

Αρθρογραφία

perperidis-giorgosΑφορμή, για το άρθρο μου αυτό, στάθηκε το δημοσίευμα της έγκριτης τοπικής εφημερίδας, «ΕΙΔΗΣΕΙΣ» σχετικά με τις προτάσεις της επιτροπής Λιαρόπουλου, για τον υγειονομικό χάρτη της  Β. Ελλάδος    και συγκεκριμένα για το νομό μας. Την περασμένη εβδομάδα , ανακοινώθηκαν οι προτάσεις της επιτροπής υπό τον καθηγητή κ. Λιαρόπουλο για την αναδιάρθρωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κεντρικής Μακεδονίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης( 3η και 4η Υ.ΠΕ) προς διαβούλευση έως την τελική διαμόρφωση τους από τον Υπουργό Υγείας  κ. Λοβέρδο την 1η Ιουλίου 2011.
paulidis_xaralamposΜε αφορμή την 19η Μαϊου / Ημέρα μνήμης της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
passalidis2Πέρασαν 60 χρόνια από τη δήλωση του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν η οποία οδήγησε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Μοναδικός στόχος τότε, ο μη πόλεμος, μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους.
Η διασφάλιση της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προόδου  τα ζητούμενα. Το μέσον τότε για την επίτευξη αυτών των αξιών ήταν η οικονομική συνεργασία.
Τρίτη, 17 Μαϊος 2011 12:47

Νίκος Σιάνας: 19η Μαΐου ημέρα μνήμης

Συντάκτης:
pontianΤούτες τις ημέρες του Μαγιού πολλοί θα θελήσουν -και πρέπει- να “μπουν” στα άδυτα της μεγάλης πληγής του Ποντιακού Ελληνισμού. Να αγγίξουν την καρδιά της πληγής. Πρέπει όμως να το κάνουν με ανάλαφρα βήματα, για να μην πληγώσουν τίποτα από την ιερή αυτή πληγή.
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 14:48

Ανδρεανίδης Χρήστος: Πατριάρχης Σέργιος

Συντάκτης:
andreanidisΞαναβλέποντας βίντεο της συνάντησης συμμαθητών του 2005, άκουσα για πρώτη φορά αυτά που ανέφερε ο αείμνηστος φιλόλογος Ευγένιος Δρεπανίδης. Σοβαρά κινδύνευσε η Πόλη από βαρβάρους το 726 μ. Χ. κατά την διάρκεια κρίσης στα οικονομικά του Βυζαντίου. Τότε λοιπόν ο Πατριάρχης Σέργιος κάλεσε τον υπουργό οικονομικών Βώνο για την κάλυψη όλων των εξόδων της άμυνας της Πόλης. Μέχρι και χρυσά των εκκλησιών εκποιήθηκαν για την επισκευή των τειχών και την επιτυχή απόκρουση των βαρβάρων.
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2011 14:45

Νίκος Σιάνας: Η Μάχη του Ραβινέ

Συντάκτης:
sianasΗ προσφορά των Κρητών στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας είναι τεράστιαμ ειδικά στο χώρο της Μακεδονίας. Σ’ αυτή τη συμμετοχή τους, αρχικά στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, και στο Μακεδονικό Μέτωπο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, η λεβεντογέννα Κρήτη θυσίασε χιλιάδες παλληκάρια της. Αυτά τα παλληκάρια τιμούν κάθε χρόνο οι απόγονοι τους εδώ και χρόνια, ανηφορίζοντας στα υψώματα της Μακεδονικής γης για να καταθέσουν λίγα λουλούδια, να πιούν μια τσικουδιά και να χορέψουν λεβέντικους Κρητικούς χορούς εις μνήμη τους.
oikonomou-vasilisΣε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 14156/31-03-11) που κατατέθηκε από τους Ανεξάρτητους Βουλευτές, Βασίλη Οικονόμου και Γιάννη Δημαρά, αναφορικά με το ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των ΑΕ και ΕΠΕ στον τύπο, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ Ντίνος Ρόβλιας,  μας απάντησε ότι «η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των ΑΕ και ΕΠΕ στον τύπο καθώς και ανάλογες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην ΓΓ Εμπορίου μέχρι σήμερα σχετικές με το ίδιο θέμα αξιολογούνται.
anastasiadis-giorgosΘεμελιώδη αρχή της οργανωμένης κοινωνικής συμβίωσης αποτελεί η ύπαρξη και η εφαρμογή κανόνων. Στην χώρα μας αμέσως μετά την επανάσταση του 1821 και την δημιουργία του πρώτου Ελληνικού κράτους υπήρξε πάντα έντονη η λαϊκή απαίτηση για την κατοχύρωση γραπτών κανόνων αναφορικά με την εφαρμογή της εξουσίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών, την ρύθμιση των πολιτειακών και πολιτικών ζητημάτων κλπ. Μετά τις πρώτες συντακτικές εθνοσυνελεύσεις και τους κανόνες που αυτές όρισαν, τα μεταγενέστερα συντάγματα και τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις τους μέχρι και την σύγχρονη εποχή φτάσαμε στο Σύνταγμα του 1975 όπως ισχύει μετά και την τελευταία αναθεώρηση του το 2008.
goumenissaΜε την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, από τον Οκτώβριο του 1912 μέχρι και το 1918, η Γουμένισσα απετέλεσε έδρα του ομώνυμου δήμου, με πρώτο δήμαρχο τον γιατρό Ευάγγελο Ι. Ιντο, όπως ανέφερε με την ενδιαφέρουσα καταγραφή των αυτοδιοικητικών στοιχείων του δήμου Γουμένισσας, ο δάσκαλος και ιστορικός, Χρήστος Ιντος.
koutroukisΟι τελευταίες δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες μιας αύξησης της απασχόλησης στις υπηρεσίες, αλλά και τη συμπίεση της σε άλλους τομείς και ιδίως στον πρωτογενή. Παράλληλα στον κόσμο και την Ευρώπη βιώνουμε την κορύφωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Οι πρώτες μετρήσεις των επιπτώσεων της ύφεσης απεικονίζουν μια αγορά εργασίας εξαιρετικά αδύναμη. Το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ υψηλό και η διάρκεια ανεργίας πρωτοφανώς μακρά.