Αρθρογραφία
Γράφει η Παρθένα (Νούλα) Σαββίδου.
Ο Όμηρος σηματοδότησε την απαρχή της Ελληνικής λογοτεχνίας και γραμματείας. Το αρχαιοελληνικό δράμα, η ιστοριογραφία αλλά και η φιλοσοφία, φέρουν το στίγμα των θεμάτων που διαδραματίζονται στα έπη. Η επίδραση των δύο αριστουργημάτων, ήταν, είναι και θα είναι, παγκόσμια. Από τον Πλάτωνα και τον Μεγαλέξανδρο έως τον Βιργίλιο και τον Δάντη και έως τον Καζαντζάκη, οι επιρροές των αθανάτων Ομηρικών επών, υπήρξαν βαθιές και ισχυρές.
Οι αγώνες πάλης στο Φούλατζικ της Μικράς Ασίας και στον Ευρωπό του Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Απόστολος Καραγιαννόπουλος.
Στο Φούλατζικ της Βιθυνίας κάθε χρόνο τις εορτές του Αη Γεώργη και της Ζωοδόχου Πηγής, μετά την Κυριακή του Αγίου Πάσχα, τα απογεύματα, διεξάγονταν αγώνες παραδοσιακής πάλης. Το χωριό είχε ξακουστούς παλαιστές: τον Τοκαλάκη Γεώργη, τον Τοκαλάκη Παρασκευά, τον Καμπάδαη Δημήτρη, τον Διονύση Τσόνογλου με τις τρομερές τρικλοποδιές και κεφαλοκλειδώματα, τον Φουτσιτζόγλου Νικόλα, και τέλος τον βαρέων βαρών Παγώνα Γεώργη.
Σε ποιο στάδιο της σχέσης βρίσκεστε και σε ποιο συμβαίνουν οι περισσότεροι χωρισμοί
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Εδώ, αναρωτιέμαι αν ο άλλος είναι κατάλληλος για να προχωρήσω σε αποκλειστική σχέση μαζί του. Αναλόγως του τύπου προσκόλλησης που έχει ο καθένας μας, διαφέρει και η ταχύτητα που περνάμε απ΄ το ένα στάδιο στο άλλο. Άτομα με αποφευκτικό τύπο προσκόλλησης, συνηθίζουν να μένουν παρατεταμένα σε αυτή τη φάση και να καθυστερούν να πάρουν απόφαση για το αν ή όχι θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο δέσμευσης.
Κουρμπάνι - Γουρπάν - Θυσία: Μια προσφορά στον Δημιουργό και Πλάστη. Μια ικεσία-παράκληση ή ευχαριστία
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.
Πανάρχαιο έθιμο, η απαρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μυθικοί χρόνοι, η θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα για πνοή ευνοϊκών ανέμων, για την έναρξη της εκστρατείας των Ελλήνων κατά της Τροίας (12ος Αιώνας π.Χ.), Θρησκευτική ένδειξη υπακοής στην Θεϊκή εντολή (η θυσία του Αβραάμ), δεκάδες άλλες αναφορές από την απαρχή της ιστορίας ενταγμένες στα ήθη και τα έθιμα του Ελληνικού λαού αλλά και παγκόσμια και ιδιαίτερα στην καθ΄ημάς ανατολή.
Πασών των επιστημών μήτηρ τε τροφός Γεωργία εστί
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει η Σαββίδου Παρθένα (Νούλα)
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποψήφια Βουλευτής Ν. Κιλκίς - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.
«Πασών των επιστημών μήτηρ τε και τροφός Γεωργία εστί», Αριστοτέλης.
Η Ελληνική Λύση διαφέρει από τα άλλα κόμματα, γιατί πιστεύουμε ότι η Πρωτογενής παραγωγή, μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας!
Η Ελληνική λύση πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη!
Γράφει ο Ονούφριος Τσαβδαρίδης, πολιτικός μηχανικός
Λένε, ότι οι ονειροπόλοι είναι οι ευεργέτες της προόδου.
Λένε, επίσης ότι το πιο ελεύθερο πράγμα στην ζωή ενός ανθρώπου είναι τα όνειρα, τα οποία δεν φυλακίζονται, δεν περιορίζονται, δεν δεσμεύονται και δεν έχουν τόπο και χρόνο.
Η ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειος των Λαών και των Εθνών
Συντάκτης: Eidisis.grΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ: Mπακογιάννη Μαρία, Διεθνολόγος, Παν. Αιγαίου, Tμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών, Παν. Παντείο: Δίπλωμα πάνω στην Πολυπολιτισμικότητα και Ιδιωτική Υπάλληλος και ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος και Ραδιοφωνικός Παραγωγός.
Πάσχα. η γιορτή των αναμνήσεων. Στη μνήμη της αξέχαστης «ζυγιάς», του Αρίφ και του Ρετζέπ
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.
Οι δεκαετίες πέρασαν, ο κόσμος άλλαξε, οι μουσικοί είναι σπουδαγμένοι, τα μουσικά όργανα βελτιώθηκαν, έγιναν ηλεκτρονικά, η μίξη ήχων προσφέρει ασύλληπτα ακουστικά αποτελέσματα, αλλά το αυτί, παρέα με την μνήμη και την ψυχή, βρίσκονται αλλού, σε άλλες εποχές.
Θ. Βαφειάδης: Περί του πασχαλινού οβελία και των παλαιών κρεοπωλών του Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Το ψήσιμο του οβελία είναι το πιο γνωστό πασχαλινό έθιμο, αλλά δε θα γράψω γι’ αυτό καθώς ουδεμία εμπειρία διαθέτω επί του ζητήματος. Μάλιστα η μια και μοναδική φορά που ασχολήθηκα με το αργόσυρτο γύρισμα της σούβλας ήταν όταν υπηρετούσα τη στρατιωτική μου θητεία, μιας και τα στρατόπεδα την ημέρα του Πάσχα ανοίγουν για τους πολίτες ώστε να γιορτάσουν τη μέρα αυτή μαζί με τους στρατευμένους.
Βαρθολομαίος: Στον φανοστάτη του βίου μας να καίει, ακοίμητο, το Άγιο Φως του Χριστού μας
Συντάκτης: Eidisis.grΠρος τους ευσεβείς χριστιανούς της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Αδέλφια και παιδιά μου εν Χριστώ,
Ο Θεός δεν καθοδηγείται, αλλά οδηγεί. Ο Θεός δεν πεθαίνει, αλλά ζει. Αυτές τις αλήθειες είναι που δεν μπόρεσε ποτέ του να συλλάβει ο λαός του Ισραήλ. Γι’ αυτό και αποπειράθηκε να σκλαβώσει τον Θεό και να Τον θανατώσει. Γιατί προσέγγισε τον Κύριό μας με ανθρώπινο τρόπο: με λογική και υστεροβουλία, όχι με πνευματικότητα.