Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 2:56:08 μμ

Αρθρογραφία

Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 12:00

Ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Νταλάρα

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

Γιώργο, γεια σου. Σου μιλάει ένας απλός συνταξιούχος δάσκαλος που άσκησε το λειτούργημά του στο Κιλκίς, στη μακρινή αυτή εσχατιά της ακριτικής Ελλάδας.

Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 10:53

Εκφυλίζεται η ιερότερη έννοια επί της γης: «ΜΑΝΑ»

Συντάκτης:

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ, πρώην υφυπουργός και βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ελληνισμός αναζήτησε στη φύση και στον άνθρωπο το «είναι» τους. Με γλώσσα κυριολεξίας αποτύπωσε τις έννοιες. Μέγιστοι επιστήμονες και φιλόσοφοι έθεσαν τις βάσεις και με αποδείξεις και νοήματα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις του συγκλονιστικού αποτυπώματος ενός ανεπανάληπτου πολιτισμού. Από ότι παράλληλα και στην συνέχεια προσετέθη, ξεχωρίζει η χριστιανική μετάγγιση βαθύτερων αρχών και αξιών του ανθρώπου.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ διαμόρφωση και από κοντά η Παιδεία μας προ πολλού απο-προσδιορίζονται διεθνικά και μετα-προσδιορίζονται κυβερνητικά από βασικές οροθεσίες εξαιρετικά εκσυγχρονισμένες και προγραμματισμούς ακραίας μεταχρονολόγησης. Με βασικό κεντρικό κίνητρο την διαχείριση ανθρώπων και πραγμάτων.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος

Ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου 1996,( πριν από είκοσι οκτώ χρόνια  ακριβώς), σε δύο βραχονησίδες του Αιγαίου μας, οι οποίες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις χιλιάδες άλλες που βρίσκονται διάσπαρτες σε αυτό  και μάλιστα κάποιες από αυτές πολύ πιο κοντά στα παράλια της Τουρκίας, διαδραματίστηκε ένα από τα θλιβερότατα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας, το οποίο τραυμάτισε το ηθικό των τότε στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, παραλλήλως δε την εθνική υπερηφάνεια και  αξιοπρέπεια της Πατρίδος μας.

Γράφει ο Κώστας Ταλαμπίρης, Δάσκαλος.

Πώς μπορείς να μιλήσεις για μία πόλη που με τη σύγχρονη πληθυσμιακή της σύνθεση έχει ιστορία ενός αιώνα περίπου, οι κάτοικοί της είναι στην πλειοψηφία τους απόγονοι προσφύγων, ενώ τα τοπόσημα από το απώτερο ή πιο πρόσφατο παρελθόν της είναι ελάχιστα;

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 16:09

Θανάσης Βαφειάδης: Μέρες ραδιοφώνου στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση μεσαίων κυμάτων στην Ελλάδα έγινε από τον Χρήστο Τσιγγιρίδη στις 25 Μαρτίου 1925, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυση του BBC στην Αγγλία.

Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 09:25

Γιατί να κάνω ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ;

Συντάκτης:

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου.

Παρατηρούμε μια δραματική αύξηση στα προβλήματα στον γάμο. Λίγα όμως είναι τα ζευγάρια που αποφασίζουν να πάνε σε έναν ειδικό ψυχοθεραπευτή στη θεραπεία ζεύγους πριν τη λύση του διαζυγίου. Θεωρούν πως μπορούν από μόνα τους, χωρίς να συνειδητοποιούν πως απαιτείται να ψυχοεκπαιδευτούν πρώτα και να αποκτήσουν εξειδικευμένες τεχνικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της σχέσης τους, καθώς αυτά δεν αλλάζουν ως δια μαγείας από μόνα τους ή με τον καιρό.

Γράφει ο Αναστάσιος Γιοβανούδης

 

Έτσι έκανε ο Γιωρίκας, αλλιώς είπε ο Πανίκας, πονηρή η Συμέλα, οι Πόντιοι καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τα μοναδικά τους ανέκδοτά που κάνουν εμάς, τους Θρακιώτες, να νοιώθουμε άβολα και μειονεκτικά, λες και εμείς δεν έχουμε Γιώργηδες Τριανταφυλλιές και Χρυσούλες.

-Στα δύσκολα τα χρόνια, που όλα ήταν λιγοστά, η λέλιου (θεία) Τριανταφυλλιά, εξοικονόμησε μια γκούρντα (κομμάτι) τυρί, αλεύρι είχε, λίγο λίπος από το γουρούνι που έσφαξαν τα Χριστούγεννα υπήρχε και αποφάσισε να κάνει, αντί για μεσημεριανό φαγητό,  μια πίτα.

Άνδρας της ήταν ο νταής (μπάρμπα) Γιώργης ο Μάγγανος, καλός, χρυσός, αλλά απαιτούσε όλα του σπιτιού και προ παντός τα οικονομικά, να τα έχει υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο.

-Χρυσούλα, είπε η Τριανταφυλλιά η γυναίκα του, στη μεγάλη την κόρη τους, να πας σ΄Νικόλα του μαγαζί, να βρείς  τουν μπαμπάκας, να τουν  πείς ότι δα κάμου πίτα κι να τουν ρουτί(σ)εις, πόσα αυγά να βάου.

Τροχάδην και χαρούμενη η Χρυσούλα, που σε λίγο θα έτρωγε τραγανή, ξεροψημένη, λαχταριστή πίτα, έφτασε στο καφενείο, ανέβηκε τα σκαλιά, άνοιξε και στάθηκε λαχανιασμένη στην πόρτα. Με τα μαύρα, μεγάλα και πανέξυπνα μάτια της, κοίταξε τους θαμώνες και στο βάθος, στην γωνία, είδε τον πατέρα της να κάθετε και να χουρατέβ΄ (κουβεντιάζει) με το νταή (θείο) το Μήτσο.

Αμέσως φώναξε καθαρά και δυνατά, από την πόρτα:

-Μπαμπάκα, είπι η μάνα μ΄, ότι δα φκιάς  πίτα κι μι σάλτσι να συ ρουτήσου κι να μη πείς, πόσα αυγά να βάλ΄;

Σηκώθηκε όρθιος ο Γιώργης, να τον δουν όλοι στο καφενείο, πήρε αρχοντικό ύφος και λέει, όλος καμάρι ο χουβαρντάς:

-Χρυσούλα, πει τ΄ μάνα σ΄, να βάλ΄  δυό και δείχνει με τα δύο δάχτυλα του χεριού, ώστε να δουν, να ακούσουν και να μάθουν όλοι στο καφενείο, ότι στο σπίτι του θα κάνουν πίτα, αλλά τί πίτα, με μπόλκα (μπόλικα) αυγά.

Αμέσως η Χρυσούλα κλείνει  την πόρτα και φεύγει προς το πηγάδι τ Ίανάκ, όπου ήταν το σπίτι τους, αλλά και ο Γιώργης σβέλτα-σβέλτα φθάνει στην πόρτα, βγαίνει έξω, ξανακλείνει την πόρτα και φωνάζει, προς τη Χρυσούλα, χαμηλόφωνα, σιγανά και συνωμοτικά, μην ακούσει κανείς άλλος και δείχνει και με το δείκτη του δεξιού χεριού ένα και συγχρόνως με το δείκτη του αριστερού χεριού να κόβει το ένα στη μέση, ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό από το παιδί.

-Χρυσούλα, πει τ΄ μάνα σ΄  να βάλ΄ μισό αυγό, άκσεις; Μισό κι λίγου παρακάτ΄, μισόοοοο κι λίγου παρακάτ΄, μισόοοοοοοο κι λίγου παρακάτ΄, κατάλαβις, παρακάτ΄ ΄που του μισό.

Είπαμε να κάνουμε πίτα, αλλά μην ξοδέψουμε και ολόκληρη περιουσία, μη ξοδέψουμε και μιας κουσαριάς (κλώσας) τα αυγά!!!!

Ορμώμενη από τη βράβευση της συνταξιούχου δασκάλας κυρίας Σοφίας Προκοπίδου από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 κατά την κοπή της βασιλόπιτας, καθώς και τα λόγια του Υπουργού Δικαιοσύνης Γεωργίου Φλωρίδη, ότι «κάτι όλοι εμείς στο Νομό Κιλκίς δεν κάνουμε καλά», θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια ως Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» την κυρία Σ. Προκοπίδου για την προσφορά της στο Νοσοκομείο Κιλκίς ενός ασθενοφόρου.

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 13:33

Φίλιππος, ο θεμελιωτής

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος

Συνήθως τα παιδιά σπουδαίων γονιών δεν καταφέρνουν να φτάσουν τα επιτεύγματα εκείνων και – όχι πάντα, βέβαια, αλλά τις περισσότερες φορές – ζουν υπό τη σκιά τους και υπό το «βάρος» της κληρονομιάς τους. Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μια από αυτές τις εξαιρέσεις, και μάλιστα από τις πιο αξιοσημείωτες, είναι η περίπτωση του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας και του γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου.