Quantcast
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, 9:09:48 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ.
Ακριβώς πριν 76 χρόνια, σαν σήμερα ήταν 19 Ιανουαρίου του 1947, όταν λίγο πριν το μεσημέρι μαθεύτηκε το τραγικό γεγονός του ναυαγίου του Επιβατηγού-πλοίου Χειμάρρα, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρωί της 18ης Ιανουαρίου .
    Λίγο μετά της 04:00 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, εκεί στο Νότιο Ευβοϊκό βυθίστηκε το Χειμάρρα, πέρνωντας μαζί του στο βυθό εκατοντάδες ταξιδιώτες.
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023 20:24

Η χώρα των Κουκουρούκου

Συντάκτης:

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΖΙΝΗ.

Καλώς ήρθατε στην χώρα των Κουκουρουκου. Ήλιος ,θάλασσα, γευσιγνωσία, αρχαιότητες, μπουζούκια, τσιφτετέλια και τουρκομπαρόκ καταστάσεις. Η χώρα μας με τους κουκουρούκου ιθαγενείς της. Κουκουρούκου Δημοκρατία, Κουκουρούκου ιδεολογίες, Κουκουρούκου Σύνταγμα, Κουκουρούκου θεσμοί, Κουκουρούκου νόμοι, Κουκουρούκου πολιτικοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και βασιλιάδες, Κουκουρούκου ψηφοφόροι, Κουκουρούκου Υγεία, Κουκουρούκου Παιδεία, Κουκουρούκου ρουσφέτια, Κουκουρούκου ημέτεροι, Κουκουρούκου αναθέσεις, Κουκουρούκου παρακολουθήσεις, Κουκουρούκου Οικονομία, Κουκουρο΄θκου ακρίβεια, Κουκουρούκου παραγωγή, Κουκουρούκου συμπεριφορά, κουκουρούκου ω κουκουρούκου.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 23:50

Ο Καζαμίας της Ματσούκας

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας

Τέτοιες μέρες με το έμπα του νέου χρόνου, επιστήμονες και μη καταθέτουν τις δικές τους προβλέψεις για τα επερχόμενα, καταθέτουν τα δικά τους προγνωστικά για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τόσο σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Από αυτές τις προβλέψεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν οι μετερεωλογικές οι οποίες βέβαια λόγω της κλιματικές αλλαγής έχουν γίνει απρόβλεπτες και καταστροφικές.
Επίσης, κάθε χρόνο κυκλοφορούν και τα γνωστά μας ημερολόγια το «Αλμανάκ” και ο “Καζαμίας», λαϊκά ημερολόγια που εκτός από τον κύκλο των ημερών, περιέχουν ανέκδοτα, αινίγματα, λαϊκές προφητείες, αστρονομικές και μετερεωλογικές πληροφορίες».

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 09:55

Εκεί "ψηλά" στο... Χαμηλό

Συντάκτης:
Του Βασίλη Αθανασιάδη.
Ακριβώς πάνω στη συνοριογραμμή της χώρας μας, Δυτικά του Αξιού ποταμού, μπροστά και Ανατολικά του αιματοποτισμένου λόφου ΡΑΒΙΝΕ (1 Μαΐου 1917), βρίσκεται το χωριό ΧΑΜΗΛΟ, της κοινότητας ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ, του Δήμου ΠΑΙΟΝΙΑΣ.
   Ένα ημικύκλιο Ανατολικά, Νότια και Δυτικά σχηματίζουν τα χωριά Ειδομένη, Δογάνης, Πλάγια, Φανός και Σκρά και μπροστά τους κάτω χαμηλά, "πάνω" στα σύνορα βρίσκεται ο λόφος ΡΑΒΙΝΕ και το χωριό Χαμηλό.
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 21:32

Κράτος Δικαίου a la carte

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση, ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα, των προσωπικών του δεδομένων, όπως νόμος ορίζει. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων διασφαλίζεται από ανεξάρτητη αρχή, που συγκροτείται και λειτουργεί, όπως νόμος ορίζει.
Σαφές το άρθρο 9Α του Συντάγματος, σαφέστερη η κατακλείδα: «όπως νόμος ορίζει».

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2023 21:07

Εγώ κι Εσύ

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Τις πιο βαθιές ουλές στις ψυχές των ανθρώπων τις χαράζουν οι σοφές ρήσεις. Τα πιο  σοφά αποτυπώματα απορρέουν από τα λαϊκά αποφθέγματα. Ενθυμούμενος το  άσμα του μεγάλου Καζαντζίδη «είμαι τραγούδι είμαι λαός, δεν είμαι κτήμα κανενός» και βλέποντας το τι γίνεται σήμερα,  ο νους μου πήγε αυθόρμητα στο «είμαι κοπάδι, είμαι οπαδός, είμαι ένα απόκτημα του καθενός». Του κάθε λαϊκιστή και λαοπλάνου.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Σε μια κανονική χώρα και σε έναν κανονικό νομό, ετούτο τον καιρό ο δημόσιος διάλογος θα αφορούσε στις προκλήσεις των καιρών μετά την πανδημία και μεσούντος του πολέμου και στα καθ’ ημάς, στα στοιχήματα της κιλκισιακής οικονομίας και την υπέρβαση των παιδικών ασθενειών από τις οποίες κατατρυχόμαστε.
Αντ΄αυτών η χώρα κινείται σε ρυθμούς Πισπιρίγκου και το Κιλκίς καθεύδει κατά πως το έχει συνήθειο του.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης.

Η κλιματική αλλαγή, που συμβαίνει στην εποχή μας, έχει επηρεάσει κατά τους ειδικούς επιστήμονες το μόνιμο, παγωμένο στρώμα εδάφους στην Αρκτική (Βόρειος Πόλος), το οποίο είναι αρκετά μεγάλο. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι αυτό έχει συνολική έκταση 23 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

Μη νομίζετε πως μόνο στο Παλατιανό χαρτόπαιζαν εκείνο το διάστημα. Ελάτε να δούμε μαζί τί συνέβαινε στα casino των διπλανών χωριών.
Στη δεκαετία του εβδομήντα στην Ευκαρπία γινόταν μεγάλο πανηγύρι, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Τρείς ημέρες πριν το πανηγύρι (5-9-1969), ο Παράς. ιδιοκτήτης της ταβέρνας που βρισκόταν στην έξοδο του χωριού, ζήτησε από την αστυνομία την απαραίτητη άδεια λειτουργίας του καταστήματός του με ορχήστρα, καθώς και εγκεκριμένες τιμές πώλησης ποτών και εδεσμάτων, για την χοροεσπερίδα.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η λίμνη της Δοϊράνης ταυτίζεται με την «Πρασιάδα» λίμνη των αρχαίων, η οποία όφειλε το όνομα της στο βαθύ πράσινο χρώμα που έδινε στην επιφάνειά της ο αντικατοπτρισμός της καταπράσινης φύσης που την περιέβαλλε. Ο Ηρόδοτος στο πέμπτο βιβλίο του αναφερόμενος στους κατοίκους της λίμνης και τις καλύβες τους έγραφε ότι στη μέση της λίμνης έστηναν ψηλούς σταυρούς και πάνω σε αυτούς τοποθετούσαν σανίδες, φτιάχνοντας καλύβες με στενή είσοδο που συνδέονταν με τη στεριά μέσω γέφυρας.