Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, 3:03:46 πμ
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024 10:19

Τη γλώσσα και τα μάτια μας

Συντάκτης:

 Του Νίκου Κωνσταντινιδη.

Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα

 

Μεταξύ των στοιχείων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία ενός λαού, είναι και η γλώσσα του. Είναι το γνώρισμα που τον διαφοροποιεί από τους άλλους λαούς.

Γραφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Με αφορμή τη δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή του Σύριζα Θεσσαλονίκης ότι «το Κιλκίς βγάζει ακτινίδια και επαγγελματίες αποστάτες» ως απλός πολίτης του Κιλκίς, θα ήθελα να του πω τα εξής: «Το να στρέφεται γενικά και αόριστα ενάντια σ’ έναν ολόκληρο νομό, προσφυγικό στη βάση του και μαρτυρικό, από τον καιρό της Αντίστασης, εκτός από την προσωπική του άποψη, φανερώνει και το πολιτικό του ποιόν.

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024 10:26

Ποτέ ξανά

Συντάκτης:

Tην 04/11/ 1944 στο Κιλκίς δεν έγινε ούτε σεισμός, ούτε κατακλυσμός.  Δολοφονήθηκαν από τον ΕΑΜ ΕΛΑΣ άνθρωποι της ΠΑΟ ΕΔΕΣ, όντες αιχμάλωτοι 5500 στην πόλη του Κιλκίς, 1000 στον κάμπο Μουριών, 1000 στην Παιονία.  Σύνολο δολοφονηθέντων 7432 θύματα.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2024 08:58

Τη γλώσσα μου την έδωσαν ποντιακή

Συντάκτης:
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
 
Η λέξη Ιστορία, εκτός από τη γνωστή ετυμολογική της ερμηνεία, που συνδέεται με το αρχαίο ρήμα «οίδα», που σημαίνει γνωρίζω, έχει κι εκείνη που αναφέρει ο Πλάτων στον «Κρατύλο», όπου γράφει ότι η Ιστορία ως λέξη παραπέμπει στο ρήμα «ίστημι + τον ρουν», δηλαδή το γεγονός που σταματά τη ροή.

Ταυτισμένο με την ιστορία των Σιναπλιωτών και του Πολυκάστρου κοντά έναν αιώνα ήταν το "καζάνι" του "Τσικουρνού".

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2024 18:32

Το πρώτο νοσοκομείο του Κιλκίς (μέρος 1)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης.

«Πυρετοί μας πειράζουν, κύριε υποδιοικητά και δεν έχωμε κινίνο», ήσαν οι πρώτες λέξεις όταν μ’ είδαν στο χωρίο τους [Ποταμιά]. Δεν ήταν ανάγκη να μου το πούνε, τα μούτρα τους κι’ η σπλήνα – μπάκα- πούχαν, όλοι σχεδόν, το μαρτυρούσανε….

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

 Προϋπόθεση για τη σωστή γραφή μιας λέξης αποτελεί η ετυμολογική της αναγνώριση. Να ξέρουμε την προέλευσή της, τα μέρη που την συνθέτουν, για να δίνουμε τη σωστή ερμηνεία. Οι ελληνικές λέξεις εκτός από την ορθογραφία κουβαλούν και την ιστορία τους, καθώς είναι από μόνες  ομιλούσες.

Του Γιάννη Αλίρη.

 

Δεν τιμά καμία κοινωνία, κανέναν Δήμο, και καμία πολιτεία η λειτουργία του ταχυδρομικού Γραφείου Παιονίας στο Πολύκαστρο, που το άφησαν χωρίς υπαλλήλους και λειτουργεί με το φιλότιμο όσων απέμειναν. 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης.

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

 

Πώς προέκυψε το όνομα παλαιοχριστιανοί

Οι σύγχρονοι παλαιοχριστιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τους παλαιούς χριστιανούς της αρχέγονης εκκλησίας, ούτε και με τους χριστιανούς των πρώτων αιώνων της βυζαντινής περιόδου. Το όνομα των σύγχρονων ορθοδόξων χριστιανών, που αποκόπηκαν σχισματικά από την ορθόδοξη εκκλησία είναι παραπλανητικό.

Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024 09:17

Το θαύμα της φύσης και η μικροψυχία των ανθρώπων

Συντάκτης:

Χρυσούλα Δημάδου-Βαπορίδου  -  Συντ/χος νηπιαγωγός.

 

Καλοκαίρι!

Κάθομαι έξω και νιώθω  χαρά γι’ αυτό που απολαμβάνω στην αυλή του πατρικού μου σπιτιού. Μην φανταστείτε ότι ένα χρόνο που λείπω την επιμελείται κάποιος. Μικρή φροντίδα από τους συγγενείς μου,  καθώς ο καθένας έχει τα δικά του προβλήματα.