Άρθρα Συνεργατών
Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης.
Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης
Συμπληρώθηκε φέτος μισός αιώνας από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974 και τη διάπραξη ενός ειδεχθούς εγκλήματος, για το οποίο η διεθνής κοινότητα δεν απέδωσε ακόμα δικαιοσύνη.
Παραστατίδης: Not the odds, but the stakes!* Όχι οι πιθανότητες, αλλά το διακύβευμα!
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής - Τομεάρχης Παιδείας.
Είναι στην ανθρώπινη φύση σε κάθε εκλογική διαδικασία να προσπαθούμε να μαντέψουμε το αποτέλεσμα. Έχει σασπένς, έχει γοητεία, όταν δε αλληλοπειραζόμαστε με φίλους για προβλέψεις που δεν βγήκαν, έχει πλάκα. Και σίγουρα θέλουμε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε.
Είμαστε στον Σεπτέμβρη του μακρινού 1969. Τα σχολεία ξεκινούν. Πηγαίνω στην Δ’ Γυμνασίου (σημερινή Α’ Λυκείου) στο 4ο Γυμνάσιο αρρένων Θεσσαλονίκης. Στο θρανίο κάθομαι μόνος μου. Την πρώτη μέρα η φιλόλογός μας μετά τα καλωσορίσματα και τις ευχές, μάς παρουσίασε τον νέο μας συμμαθητή.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
Ο Κυριάκος Κυριακίδης από το Ντορτκιλισέ του Καρς, και μετέπειτα εγκατεστημένος στο Χωρύγι Κιλκίς, πολέμησε στον Α΄ Π.Π. στην κεντρική Ευρώπη στην πλευρά των Ρώσων. Αιχμαλωτίστηκε και οδηγήθηκε σ' ένα κτήμα στην Αυστρία, όπου και δούλευε έγκλειστος. Η οικογένεια στην οποία δούλευε είχε ένα μικρό αγόρι, με το οποίο ο Κυριάκος ήταν καθημερινά μαζί στο κτήμα τους.
Γράφει ο Σώτος Χρυσάφης.
Πληροφορούμενος ότι σε λίγες μέρες, θα εορτασθεί από το ΚΚΕ η απελευθέρωση της πόλης μας από τους Γερμανούς προβληματίστηκα . Επειδή έχω ζήσει τα γεγονότα, ενενηντάρης όντας σήμερα, αναρωτήθηκα: είδα τους Γερμανούς να φεύγουν αξιοθρήνητοι προς την Σερβία τέλη Οκτωβρίου, αλλά δεν ακούστηκε ούτε έναν πυροβολισμός στο Κιλκίς εναντίον τους, τι είναι λοιπόν ακριβώς αυτό που κάνει το ΚΚΕ να μιλά για απελευθέρωση;
Γράφει ο Νίκος Σιάνας.
Ήταν ο πρωτεργάτης και ο ιδρυτής της λεγόμενης τουρκορθόδοξης εκκλησίας, μίσθαρνο όργανο των κεμαλικών στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τη θεωρία τους περί τουρκογενών ορθόδοξων χριστιανών της Καππαδοκίας. Γεννήθηκε στο Ακ Νταλ Ματέν της Υοσγάτης το 1884 και ήταν τουρκόφωνος και το κοσμικό του όνομα πριν χειροτονηθεί ιερέας ήταν Παύλος Καραχισαρίδης, γνωστός και ως Καραχισάρογλου.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Εκπαιδευτικός - συγγραφέας
Αν ο λόγος δεν υπηρετεί την αλήθεια, δεν ωφελεί. Αν ένα κόμμα δεν σέβεται τη βασική συνταγματική αρχή του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», δεν είναι δημοκρατικό. Μια παράταξη που αγνοεί τη βούληση της πλειοψηφίας και χρησιμοποιεί την «προστακτική» ως έγκλιση επικοινωνίας, είναι αυταρχική.
Απελευθέρωση της Γουμένισσας στις 23 Οκτωβρίου 1912
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Χρήστου Ίντου.
Η 23η Οκτωβρίου 1912 είναι ιστορικής σημασίας ημερομηνία για την Γουμένισσα, αλλά και για κάθε τόπο του Δήμου Παιονίας. Η απελευθέρωση ήταν αποτέλεσμα της νικηφόρου μάχης του Ελληνικού Στρατού επί του οθωμανικού στα Γιαννιτσά στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912. Ο Στρατός μας έφθασε στα Γιαννιτσά εντός δεκαπέντε ημερών από την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου στις 5 Οκτωβρίου 1912. Κατά την πορεία του έδωσε σκληρές μάχες, νίκησε και χάρισε την ελευθερία στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.
Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.
Η ύλη ελκύει με θαυμαστό τρόπο την ανθρωπότητα. Η επιθυμία της απόκτησης, όπου προϊόντα και αντικείμενα γίνονται καταναλωτικοί πόθοι και, κάποιες φορές, στόχοι ζωής. Μαγική είναι η ύλη, όπου εσύ και οι άλλοι υποκλίνεστε μπροστά της.
Γιατί;