Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 8:21:39 πμ

Του Κώστα Τερζενίδη.

Με τις ευχές των πιλότων και των ιπτάμενων της Aegean ταξίδεψε για τον παγκόσμιο αγώνα ρομποτικής στον Tallinn της Εσθονίας η ομάδα MICROstudies Robotics του Κιλκίς, εκπροσωπώντας όλη την Ελλάδα.

Τα παιδιά του Κιλκίς πάνε για το Ευρωπαϊκό και το έχουν κερδίσει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Οι Στρωμνιτσιώτες μαζί με τα υπάρχοντά τους διέσωσαν και μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, το Κιλκίς, και τα ιερά τους κειμήλια. Ανάμεσα στα κειμήλια αυτά ξεχώριζαν η μεγάλη εικόνα των Δεκαπέντε Μαρτύρων που σύμφωνα με τον Αριστείδη Λευκίδη είχε φιλοτεχνήσει το 1845 ο αγιογράφος Νικόλαος Χατζημιχαήλ και το λείψανο του δεξιού χεριού του ιερομάρτυρα Πέτρου, τοποθετημένο σε αργυρή θήκη.

Βρέθηκα στην Κύπρο καλεσμένος από τον δραστήριο Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού σε μια εκδήλωση που οργάνωσε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σε αυτή την ιστορική επέτειο αφιέρωσε το 8ο Συμπόσιο Λαογραφίας (17 έως τις 20 Νοεμβρίου 2022) ο Λαογραφικός Όμιλος. Ο φετινός τίτλος του συμποσίου ήταν «Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντος, Κύπρος: Λαογραφικές Διαδρομές».

Ομιλία του κ. Ευάγγελου Μαυρογόνατου, Προέδρου του Παραρτήματος ν. Κιλκίς της Ε.Α.Α.Σ, στην εκδήλωση Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στο Κιλκίς

Είναι πάντα δύσκολο να εκφραστείς με λόγια, να βγάλεις από μέσα σου αυτό που νοιώθει η ψυχή σου, όταν προσπαθείς να αναφερθείς, μέσα στο διάβα της ελληνικής ιστορίας, για τους ηρωικούς αγώνες των Ένοπλων μας  Δυνάμεων τόσο στην ξηρά, όσο στο αέρα και στην θάλασσα.

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 20:46

Πέντε tips για ν’ απολαύσεις τη ζωή

Συντάκτης:

Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψυχίατρος.

Η καθημερινότητά μας είναι πιεσμένη, οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και τα έξοδα είναι πολλά. Μέσα στη δίνη του στρες δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο γρήγορα περνάνε οι ώρες και οι μέρες. Παραμελούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, χάνουμε την ψυχική μας ηρεμία και κινδυνεύουμε να μην απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής όσο θα έπρεπε.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Όταν πριν από λίγους μήνες άρχισε το τρελό ράλι στις τιμές των καυσίμων κάποιοι έσπευσαν να αστειευθούν γράφοντας ότι έτσι όπως πάει το πράγμα οσονούπω θα παρατήσουμε τα αυτοκίνητα και θα επιστρέψουμε στα κάρα και στα άλογα. Οι περισσότεροι θεώρησαν το αστείο υπερβολικό και μια τέτοια προοπτική εξωφρενική, έλα όμως που ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία και από τους πλέον ευφάνταστους.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.

Η απόφαση και εκτέλεσή τους:
Δύο χρόνια είχαν περάσει μετά τη μικρασιατική καταστροφή και το αχόρταγο τέρας της Ανατολής, που ακούει στο όνομα «Τουρκία» σκέφτηκε να βρει ευκαιρία να πουλήσει τα κόκκαλα των Ελλήνων και των Αρμενίων, τους οποίους είχε σφάξει με όργανα τους Τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ. Το 1924 οι βιομηχανίες της Μασσαλίας αναζητούσαν κόκαλα για εμπορευματοποίηση. Οι Τούρκοι άρπαξαν την ευκαιρία και πούλησαν στους Γάλλους 400 τόνους κόκαλα σφαγιασθέντων Ελλήνων και Αρμενίων που αντιστοιχούσαν σε 50.000 ανθρώπους.

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 23:21

Πολύκαστρο: Ακριβώς…πριν 40 χρόνια

Συντάκτης:

Ήταν Οκτώβρης του 1982, ακριβώς πριν 40 χρόνια, όταν πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν η τρίτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μεταπολίτευση), οι προηγούμενες πραγματοποιήθηκαν το 1974 και το 1978.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού - Συγγραφέα.

«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει», λέει ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ένας τέτοιος άνθρωπος,  προικισμένος με αρετές πολλές και αξίες αξεπέραστες, οξυδερκής και οξύνους, με βαθιά  παιδεία κι ανυπόκριτη ευαισθησία, ένας αγνός οραματιστής και δίκαιος αγωνιστής, που έδωσε ολάκερο το είναι του για τον Πόντο  και την Ελλάδα, είναι ο Λεωνίδας Ιασονίδης.

Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 13:39

17 Νοέμβρη 1973

Συντάκτης:

         Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Κάθε τέτοια ημέρα αποθεώνεται η μνήμη, και μαζί της έρχεται η γνωστή κουβέντα που αμφισβητεί, απαξιώνει και αποκαθηλώνει. Από την άλλη πλευρά φορτισμένες απαντήσεις κινδυνεύουν να ροκανίσουν την οφειλόμενη διαχρονική συμπαράταξη  όλων απέναντι σε επίβουλους της ομαλότητας της λειτουργίας του Πολιτεύματος.