Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 3:33:11 πμ
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 21:09

Δημοσιογραφικά

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη

 

Τον Ιανουάριο του 2012, το ελληνικό δημοσιογραφικό όνειρο που είχε γεννηθεί το 1989 με την άνθιση της λεγόμενης ελεύθερης ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ζούσε τον πρώτο κύκλο της παταγώδους κατάρρευσής του. Με την έναρξη της κρίσης, είχε κλείσει ο “Ελεύθερος Τύπος” της Γιάννας Αγγελοπούλου – μια πρότυπη εφημερίδα με μισθούς που όριζαν την εποχή που “λεφτά υπήρχαν”. Ακολούθησε το κλείσιμο του ALTER, το ψυχορράγημα και κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας, το κλείσιμο της ιστορικής Απογευματινής. Οι υπόλοιποι εκδότες, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την πτώση των πωλήσεων, ξεκινούσαν μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών. Ο προβληματισμός για το μέλλον του κλάδου ήταν τεράστιος.

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 21:07

Στενημαχιώτικοι ιδιωματισμοί

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη

 

Ο Νικοπολιτίδης αρέσκεται ιδιαιτέρως στην χρήση στενημαχιώτικων ιδιωματικών εκφράσεων, που τις θυμάται και τις χρησιμοποιεί με γνήσια προφορά, γιατί μεγάλωσε στον Στενημαχιώτικο συνοικισμό και πήρε πολλά από εκεί. Γι’ αυτό και η επιμονή του στη διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων τους. Αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει να χαθούν, επιμένει να λέει. Αρκεί να αποθησαυρισθούν. Η δημοσίευση παλιών αναμνήσεων με την ιδιαίτερη έκφραση, είναι αποθήκευση και μια καλή αρχή.

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 21:08

Χριστούγεννα στο Russelsheim

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα

 

Η συνεχιζόμενη κρίση στη χώρα μας ανάγκασε και αναγκάζει χιλιάδες νέους – μορφωμένους κυρίως – σε φυγή στο εξωτερικό.  Κάποιοι λένε πως αυτό είναι πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων, να φεύγουν δηλαδή από τον τόπο τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής σε ξένους τόπους.

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 21:52

Στην χώρα του Φιντέλ

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου Αμανατίδη

πρώην δημάρχου Κιλκίς 

 

Ως ώρα επιστροφής ορίστηκε η 3, 00 μμ. Στη διαδρομή του ίδιου δρόμου, οι περισσότεροι και περισσότερες κατελήφθησαν από τα δεσμά του Μορφέα, παρά την δική μου επιμονή να τους τρυπώ τα τύμπανα αυτιών τους με τις ιστορικές μου αναφορές, που είναι συνδεδεμένες με τον τόπο και τους ανθρώπους του, την συμπεριφορά των Ευρωπαίων αποικιοκρατών (Ισπανών), τον μεγάλο εθνεγέρτη και ιδεολόγο της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ,…

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 21:37

Το χάλι της χώρας

Συντάκτης:

Γράφει ο
Θεόδωρος Παυλίδης

 

Τον Χρήστο Γιανναρά συνήθως δεν τον διαβάζω. Ο λόγος του μού είναι δύσπεπτος.Το παρακάτω όμως κείμενο που δημοσίευσε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  στις 24-5-2015 (αρχείο μου) θέλω να το μελετήσουν όλοι οι σύγχρονοι ''προοδευτικοί''.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 20:44

Επιστροφή στην πολιτική της ορθής λογικής

Συντάκτης:

Γράφει ο
Γιώργος Δ. Αναστασιάδης
Μέλος Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών Νομού Κιλκίς
Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σε λίγες ημέρες κλείνουν δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για ανάκαμψη της χώρας στον σημερινό Πρωθυπουργό, αρχηγό τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος είχε οδηγήσει την χώρα στις κάλπες λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρεία κοινοβουλευτική συνεργασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είδατε το Σάββατο την σύναξη του ΠΑΣΟΚ υπό την Γεννηματά; Ή θα έκλεγες από απελπισία ή θα ξεκαρδιζόσουν στα γέλια από το θέαμα.
Παλιές αμετανόητες τετριμμένες φιγούρες, που προκαλούν τουλάχιστον απαρέσκεια στον ταλαιπωρημένο Λαό μας, που τους χόρτασε στον καιρό της αποτυχημένης εξουσίας τους.

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 20:40

Η άλλη καμπάνα

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου Αμανατίδη 

 

Δεν διερωτήθηκε κανείς, ότι κληρονομήσαμε τον ‘Αη – Γιώργη χωρίς την καμπάνα του; Ή μήπως δεν είχε καμπάνα; Ασφαλώς και είχε… Βέβαια δεν ήταν του μεγέθους και της σημασίας της ‘’μεγάλης’’ Καμπάνας των Καυκασίων, (για την οποία θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα), αλλά ήταν καμπάνα. Υποθέτω θα ήταν σαν την ‘’φτωχική’’ σε μέγεθος σημερινή. Τι απέγινε άραγε;

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 19:54

Ρεαλισμός

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη

 

Ετούτες τις μέρες, κορυφώνονται στην Γενεύη, οι προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης στο Κυπριακό. Στην Ελλάδα, η σχετική συζήτηση δείχνει υποβαθμισμένη. Τίποτα δεν θυμίζει τις μέρες του 2004, όπου το κάθε κόμμα και ο κάθε πολίτης έπαιρνε θέση απέναντι στο σχέδιο Ανάν – έχουμε πλέον τα δικά μας προβλήματα, τη δική μας απάθεια, τη δική μας ήττα αν θέλετε. Είναι άραγε δικαιολογημένο αυτό ή όχι;

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 20:49

Προσωπικότητες της Θράκης

Συντάκτης:

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης 

 

Το πάζλ  των προσωπικοτήτων της Θράκης μας είναι ατελείωτο. Γίγαντες του πνεύματος που γεννήθηκαν στο ιερό τόπο και έδωσαν αξίες στη ζωή μας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας η οποία σήμερα δεν είναι σε θέση να το εκτιμήσει.