Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 3:54:26 πμ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 23:34

Ζόρικη κατάσταση

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τόσο επιθετική και αποφασισμένη Τουρκία. Ποιοι είναι οι λόγοι που η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται τόσο έντονα αυτήν την περίοδο; Νομίζω οι εξής:

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 22:33

Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύρθηκε από την μύτη τελικά, σε έναν προαναγγελθέντα διάλογο, που της επέβαλλαν ο δικτάτορας Ερντογάν πριν τις αμερικανικές εκλογές και οι Γερμανοί πριν την έναρξη της προεδρίας τους στην ΕΕ, (παρασέρνοντας και τους Αμερικανούς σε στροφή από τις αρχικές τους θέσεις, τηρούν πλέον ίσες αποστάσεις), με την πρακτική της απειλής των κανονιοφόρων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά όπως και στα Ίμια ότι η χώρα δέχεται δεύτερο γκριζάρισμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει «φιλανδοποιηθεί», εφόσον προσκυνά τις επιταγές και επιθυμίες της Άγκυρας.

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 10:15

Όταν μπαίνουν λουκέτα στον πολιτισμό...

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου.

Σε περιόδους κρίσης και αλλοτρίωσης τα αισθήματα που θεριεύουν και κατακλύζουν την πλειοψηφία του κόσμου  είναι ο φόβος, ο θυμός, η  ξενοφοβία, ο ατομισμός, η εσωστρέφεια.

Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού ήταν πάντα να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και να υπηρετεί τις Αξίες του.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 14:01

Τετέλεσται

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.

Η πρώτη και η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Αν θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί, οι ισχυροί θα την είχαν προ πολλού καταργήσει. Επειδή όμως ξέρουν ότι ποτέ και πουθενά οι πολλοί  δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μαζί, πλην ίσως κάποιων σπάνιων εξαιρέσεων, τους αφήνουν να βαυκαλίζονται πως αυτοί είναι τα θεμέλια της πολιτικής και πως κατά το σύνταγμα ο λαός είναι κυρίαρχος!

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 20:56

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης, Πρώην Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. Ν. Κιλκίς.

Η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού είναι η παλαιότερη και σημαντικότερη εορτή που είναι αφιερωμένη στο Σταυρό του Χριστού, και τελείται την 14η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Για την ακρίβεια αυτήν την ημέρα εορτάζουμε δύο διαφορετικά γεγονότα, σχετιζόμενα με τον Τίμιο Σταυρό.

Γράφει ο Θεόδωρος Πασσαλίδης, πρ. βουλευτής Kιλκίς.

Όταν η υγεία του Στέλιου Καζαντζίδη χειροτέρευσε βρισκόμουν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στον Πόντο (Αύγουστο 2001) και καθημερινά προσπαθούσα να ενημερωθώ για την πορεία της υγείας του. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα ήρθε το μοιραίο το Σεπτέμβριο του 2001, ανήμερα του Σταυρού.
Με τη σύζυγό μου παρευρεθήκαμε στην κηδεία του στην Ελευσίνα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2020 23:13

Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντινος Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης, Πρώην Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. Ν. Κιλκίς.

Ολοκαύτωμα είναι ο συστηματικός διωγμός που υποκινείται από κάποιο κράτος εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων μέχρι τέλειας εξόντωσης των δια πυράς. Αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι εθνικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτικές κ.ο.κ. Τέτοια ολοκαυτώματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από την ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ εναντίον των Εβραίων και άλλων μικρότερων εθνικών ομάδων, με σκοπό την τέλεια εξαφάνιση τους.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:40

Ο νεο-οθωμανισμός ως απειλή είναι παρών!

Συντάκτης:

Γράφουν:

Χριστίνα Γιαννέλου, Ασκούμενη Δικηγόρος Αθηνών / Απόφοιτη Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. / Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Παν. Πειραιά και

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 22:23

Η Τουρκία, η Νιρβάνα μας και ο Κλαούζεβιτς

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η Τουρκία όσο και αν θέλουν κάποιοι να την θεωρούν δύναμη που στηρίζεται σε πήλινα πόδια, έχουν δυστυχώς άγνοια της παραγωγικής της ικανότητας, πράγμα που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους Έλληνες πολιτικούς, όσο και την «ψιλικατζίδικη» οικονομική ελίτ του τόπου, που ένα μέρος της ασχολείται με μηδαμινά αντικείμενα και ότι παράγει δεν είναι δα και τίποτα αξιόλογο (πλην ελαχιστοτάτων), ένα δεύτερο έχει τοποθετήσει τα οικονομικά της αποθέματα σε τράπεζες του εξωτερικού και δεν επενδύει στη χώρα και ένα τρίτο που σαν παιδάκι με μόνιμες παιδικές αρρώστιιες περιορίζεται στην εξ ολοκλήρου κρατικοδίαιτη συντήρηση και επιβίωσή του, άλλες φορές παρέχοντας απλά υπηρεσίες ή κατέχει το ρόλο μεσάζοντα ξένων εταιρειών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας με την Κούβα, τη στήριξη του αιτήματος απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία της Κούβας για την προσφορά της στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19, που μέχρι σήμερα έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους και έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 850 χιλιάδες θανάτους σε όλο τον κόσμο. Η Κούβα έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει στην παγκόσμια προσπάθεια.